Siirry sisältöön

Tapaturma työtehtävissä

Työssä voi syntyä vamma, jota Valtiokonttori ei korvaa työtapaturma- ja ammattitautilain perusteella. Korvaus voidaan evätä, jos tapaturman määritelmä ei täyty. Puolustusvoimat on laajentanut sairaanhoito- ja muita terveydenhuoltopalveluja vammojen tutkimuksen ja hoidon osalta.

Edellytykset maksusitoumuksen saamiseksi  täyttyvät, kun vamma on syntynyt työnantajan määräämässä tehtävässä, työaikana ja työpaikalla tai työpaikkaan kuuluvalla alueella. Työtehtävällä tarkoitetaan voimakeinojen käytön koulutusta ja harjoittelua tai fyysisen toimintakyvyn normin mukaisia testejä.

On hyvä, että Puolustusvoimat haluaa tukea työntekijöitään työtapaturma- ja ammattitautilain pykäliä laajemmin tapaturman sattuessa. Ammattisotilaiden ammattitaidon ja kunnon ylläpitovelvoitteen takia se on myös perusteltua. Korvattavuus on kuitenkin edelleen huonompi kuin lain mukaisissa työtapaturmissa. Esimerkiksi laajempi ammatillinen tai lääkinnällinen kuntoutus ei ole korvattavuuden piirissä. Virkamies ei myöskään ole oikeutettu näissä tilanteissa korvaukseen pidempikestoisesta haitasta.  Työnantajan korvausvelvollisuus kattaa kuitenkin erilaiset hoito- ja lääkekustannukset kahden vuoden ajalta.

Tapaturman tapahtuessa hakeudu viiveettä tutkimuksiin ja hoitoon. Vammaa lähdetään hoitamaan työtapaturmana. Ilmoita tapahtuneesta heti myös esimiehelle. Tapahtumasta tehdään tapaturmailmoitus Valtiokonttorille.

Jokaiseen hallintoyksikköön on nimetty tapaturmalain mukaisesti työtapaturma-asiamies. Hän huolehtii työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisista työnantajalle kuuluvista tehtävistä. Vaikka vahingoittunut voi täyttää tapaturmailmoituksen Valtiokonttorin sähköisessä asiointipalvelussa itse, suosittelen tekemään sen tapaturma-asiamiehen kanssa. 

Yhteydenotto tapaturma-asiamieheen onnistuu puhelimitse tai Skypen avulla. Näin yhteistyö onnistuu myös vahingoittuneen sairausloman aikana. 

Palkatun henkilökunnan työtapaturmiin ja ammattitauteihin liittyvät menettelytlöydät PVPANOS tietokannasta asiakirjanumerolla HT776. Asiakirjassa on toimintaohjeet työtapaturman satuttua.

Tapaturman sattuessa

  1. Ilmoita esimiehellesi ja tapaturma-asiamiehelle tapaturmasta
  2. Hakeudu lääkäriin, muista tarvittaessa vakuutustodistus
  3. Tee tapaturmailmoitus Valtiokonttoriin yhdessä tapaturma-asiamiehen kanssa

Terho Eironen

Valtakunnallinen pääluottamusmies

Kuva: Katja Eironen

  • Suoritusarvioinnilla on palkkavaikutuksia

    Suoritusperusteinen henkilökohtainen palkanosa perustuu virkamiehen suoriutumiseen työtehtävistään ja muodostuu lähes aina kahden viimeisimmän vahvistetun suoritusarvioinnin tuloksesta.

  • Voinko säästää vuosilomaa?

    Vuosilomasopimuksen mukaan virasto (Puolustusvoimat) ja virkamies tai työntekijä voivat sopia, että virkamies tai työntekijä säästää osan vuosittaisista lomapäivistään pidettäväksi seuraavalla lomakaudella tai sen jälkeen säästövapailla.

  • Uramahdollisuuksia sisäisellä liikkuvuudella

    Sisäinen liikkuvuus mahdollistaa tehtävien täyttämisen Puolustusvoimissa ilman julkista hakua. Puolustusvoimien palveluksessa oleva voi ilmoittaa käytettävyytensä Puolustusvoimien avoimeen tehtävään.