Siirry sisältöön

Koulutusta yhteistyönä

Aliupseeriliitto ja Rajaturvallisuusunioni järjestivät luottamusmiehille, yhteistoimintaelimen edustajille ja puheenjohtajille suunnatun luottamusmies- ja yhteistoimintakurssin huhtikuussa.

Kurssi sisälsi luentoja, alustuksia ja ryhmätöitä. Kurssin tavoitteena oli parantaa valmiuksia käytännön luottamusmiestyöhön ja yhteistoimintaan. Aiheita alustettiin valtion virkaehtosopimuksen, virkamieslain ja valtion yhteistoimintalain kautta.

Aliupseeriliitto ja Rajaturvallisuusunioni ovat tehneet yhteistyötä ammattiyhdistyskoulutuksen parissa vuodesta 2018. Yhteistyöllä on pyritty parantamaan henkilöstöedustajien valmiuksia tehtävissään. Vaikka molemmilla järjestöillä on omat tarkentavat virkaehtosopimukset, molempia koskevat muun muassa valtion virka- ja työehtosopimus (virkamatkustaminen, vuosilomat), valtion virkamieslaki (virkamiehen oikeudet ja velvollisuudet) ja valtion yhteistoimintalaki.

Huhtikuussa järjestetty kurssi sai paljon hyvää palautetta. Rakentava palaute auttaa tulevien kurssien jatkojalostuksessa. Rajaturvallisuusunionin koulutusvastaava Mika Ahola kannustaa kaikkia luottamusmiehiä ja yhteistoimintaelimen edustajia hakeutumaan seuraavaan, järjestöjen yhteiseen koulutukseen. Kurssi toimi loistavana verkostoitumistapahtumana. Molempien liittojen edustajat oppivat toisiltaan eri toimialoista ja keskeisimmistä tehtävistä niin Puolustusvoimissa kuin Rajavartiolaitoksessa.

Rajaturvallisuusunioni

Rajaturvallisuusunioni edustaa Rajavartiolaitoksen palveluksessa olevia raja- ja merivartijoita, upseereita, opisto- ja erikoisupseereita sekä siviilityöntekijöitä. Liiton 12 jäsenyhdistyksessä on tällä hetkellä noin 2500 jäsentä.

Aliupseeriliitto

Aliupseeriliitto edustaa Puolustusvoimien palveluksessa olevia aliupseereja, lentokonemekaanikkoja sekä sopimussotilaita. Liiton 20 jäsenyhdistyksessä on tällä hetkellä noin 3600 jäsentä.

Teksti ja kuva: Terho Eironen

Valtakunnallinen pääluottamusmies

  • Paremman työelämän työkalut ovat jo olemassa

    Sopimusten, määräysten, suunnitelmien ja ohjeiden tuntemisella sekä niiden noudattamisella työelämän laatua pystytään ylläpitämään myös työelämän muutosten aikana.

  • Kuin kriisinhallintapalveluksessa

    Otsikko voi olla hämäävä, mutta kumpuaa aidoista tunteista, joita näiden ensimmäisen kolmen viikon aikana olen kokenut pääluottamusmiehen tehtävässä. Uusi työ, uudet yhteistyötahot ja uusi asuinympäristö, jossa opetellaan elämään uutta arkea.

  • Työtuomioistuin antoi ratkaisun sopimuserimielisyyteen

    Aliupseeriliiton kanta palkanmaksusta kesti työtuomioistuimen tarkastelun. Työtuomioistuin vahvisti 9.9.2022 antamallaan päätöksellään JHL:n nostaman kanteen Aliupseereihin sovellettavan palkkausjärjestelmän sopimustulkinnasta.