4/2017

Ammattisotilas_aliupseeri_Kuva_TomiMalkamäki1
4/2017 Yhteiskunta

Määrää, osaamista ja riittävästi rahaa

"Puolustusvoimauudistus vähensi meiltä 2400 tehtävää ja määritti 12000 tehtävää enimmäismääräksi. Puolustusselonteossa (2017) todetaan, että 12000 tehtävää on puolustusvoimien vähimmäistarve. Muutoksen taustalla oli uudenlainen turvallisuuspoliittinen ympäristö ja valmiuden korostuminen."

Lue lisää
4/2017 Pääkirjoitus
Ammattisotilas_MikaOranen_Kuva_AstaRuuskanen

Henkilöstöasioiden karumpi arki

Puolustusvoimissa eri henkilöstöön kohdentuvat järjestelmät ovat laajasti käytössä ja ne toimivat järjestelmätasolla pääosin hyvin. Kehityskeskustelut, henkilöstöhallinto, eri osallistumisjärjestelmät ja palvelussuhteen ehtojen soveltaminen palkkausjärjestelmineen on ohjeistettu ja organisoitu perusteellisesti.

Lue lisää
Ammattisotilas_Aliupseeri_Lippujuhlapäivä2_Kuva_AstaRuuskanen
4/2017 Aliupseerit

Mestari piti lippujuhlapäivän järjestyksessä

”Kunnossapitomestarin tärkeimpiä ominaisuuksia ovat paineensietokyky, organisointikyky ja joustavuus. Kokonaisuudet ja prosessit tulee hahmottaa hyvin ja koko toimintaketju tulee tuntea tarkkaan. Asiat tulee pystyä laittamaan nopeasti tärkeysjärjestykseen. Myös kommunikointitaidot ovat tärkeitä.”

Lue lisää
Ammattisotilas_KVtehtävät_KuvaToniSundell
4/2017 Yhteiskunta

Kansainväinen sotilasapu ja kansainvälinen kriisinhallinta ovat eri asioita

Kuluvan vuoden kesäkuussa lakia puolustusvoimissa muutettiin siten, että puolustusvoimien uudeksi tehtäväksi tuli osallistuminen kansainvälisen avun antamiseen ja sen vastaanottamiseen.

Lue lisää
Ammattisotilas_Selonteko_Hävittäjä_KuvaAstaRuuskanen
4/2017 Yhteiskunta

Puolustusselonteon toimeenpano aloitettu

Valtioneuvosto on aloittanut eduskunnan kesäkuussa hyväksymän puolustusselonteon toimeenpanon. Puolustusministeriö on ohjannut puolustusvoimia puolustusselonteon toimeenpanemiseksi.

Lue lisää
Ammattisotilas_Aliupseeri_NiklasEriksson_KuvaJOuniVanhala
4/2017 Aliupseerit

Niklas on pidetty työkaveri

Ylikersantti Niklas Eriksson (24) palkittiin keväällä Kanta-Hämeen Aliupseerit ry:n ensimmäisenä Vuoden aliupseerina. Nimitys julkistettiin yhdistyksen 40-vuotisjuhlissa Aulangolla.

Lue lisää
Ammattisotilas_Aliupseeri_Nukurauhassa3_Kuva_AstaRuuskanen
4/2017 Järjestötyö

Tärkeä päänavaus maanpuolustustyöhön

Uudenmaan aliupseerit ry:n vapaaehtoiset kertoivat Nuku rauhassa –tapahtumassa yleisölle aliupseerien arjesta ja aliupseeriston uudesta roolista puolustusvoimien kasvavana henkilöstöryhmänä.

Lue lisää
Ammattisotilas_Aliupseeri_Tehtäväänmäärääminen_Kuva_AstaRuuskanen
4/2017 Osaava jäsen

Tehtävään määrääminen ja siirtovelvollisuus

Virkamiehellä on velvollisuus siirtyä joukko-osastosta ja tehtävästä toiseen. Hänellä on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa tulevaan siirtoon henkilökohtaisessa yhteistoimintamenettelyssä.

Lue lisää
Ammattisotilas_aliupseeri_muutto2_KuvaAstaRuuskanen
4/2017 Osaava jäsen

Virkamiehellä on oikeus muutto- ja siirtokorvauksiin

Muutolla tarkoitetaan virkamiehen pysyväisluonteista siirtymistä toiselle paikkakunnalle. Muuttoon tulee liittyä vakituisena asuntona olevan kodin tai muun asuintilan muuttuminen.

Lue lisää
Ammattisotilas_Etulinjassa_KuvaHenryHakulinen
4/2017 Edunvalvonta

Kohti työntäyteistä syksyä

Vuosilomat on tältä kesältä pidetty. Loman aikana nousi esiin muutamia asiakysymyksiä, joihin saimme luottamusmiesorganisaatiolla vastattua tai vireille pantua lomailun lomassa.

Lue lisää
SuomiAreena_Ammattisotilas_Aliupseeri_Kuva_AstaRuuskanen
4/2017 Yhteiskunta

Geopolitiikka on tullut takaisin

Yhteiskunnallinen keskustelu siirtyi viikoksi Porin Suomi Areenaan heinäkuussa. JHL:n järjestämässä keskustelussa päällimmäiseksi nousi Suomen turvallisuusympäristön muutos.

Lue lisää
Ammattisotilas_RUL_ORUP_7
4/2017 Järjestötyö

Valmiuksia ja aatteellista toimintaa

Suomen Reserviupseeriliitto (RUL) on nimensä mukaisesti reserviupseereiden valmiuksia kehittävä toiminnallinen ja aatteellinen maanpuolustusjärjestö.

Lue lisää
Ammattisotilas_Perinnemestarit kattelevat_Kuva_LuukasPiiroinen
4/2017 Aliupseerit

Perinnemestari vaihtui Merisotakoululla

Pursimies Tero Mäkirinta Gyltön vartiostosta otti merivoimien perinnemestarin tehtävän vastaan toukokuussa. Perinnemestarin tehtävänä on viedä eteenpäin aliupseeriperinteitä lähinnä merisotakoulun opiskelijoille, mutta myös koko merivoimissa.

Lue lisää
Ammattisotilas_Aliupseeri_Haulikko1_Kuva_JoniAittakari
4/2017 Järjestötyö

Tervareitti ja Hamina jakoivat haulikkopotin

Aliupseeriliiton haulikkomestaruuskilpailut ammuttiin Kajaanissa 24.-26.7. Sotilasurheiluliiton (SOTUL) haulikkokilpailuiden yhteydessä.

Lue lisää
Ammattisotilas_ValmiusVelvoittaa
4/2017 Kolumni

Valmius velvoittaa

Eläkkeelle jääville tarjotaan ohjeita siihen, miten uuden elämänvaiheen voi kohdata ilman kriisejä. Meille ammattisotilaille tilanne on lähtökohtaisesti helpompi, koska emme varsinaisesti jää suoraan eläkkeelle vaan siirrymme ensin reserviin.

Lue lisää
Ammattisotilas_Aliupseeri5_Kuva_MarkusViitanen
4/2017 Lukijan kuva

Lukijan kuva

Ammattisotilas julkaisee jokaisessa numerossaan lukijan kuvia. Kaikki Aliupseeriliiton jäsenet voivat osallistua. Lehden toimitusneuvosto palkitsee vuosittain parhaan Lukijan kuvan.

Lue lisää