1/2017

Mielenilmaus_Kuva_ARuuskanen
1/2017 Yhteiskunta

Myös sotilailla on sananvapaus

Puolustusvoimien sisäisestä laillisuusvalvonnasta vastaava asessori Tuija Sundberg toteaa, että Suomen perustuslaissa turvattu sananvapaus koskee ammattisotilasta siinä missä muitakin kansalaisia. Ammattisotilaan tulee sananvapauttaan toteuttaessaan ottaa kuitenkin huomioon asemansa vaatimukset.

Lue lisää
1/2017 Pääkirjoitus
MikaOranen_Kuva_PetriAsikainen

Aliupseeri - äänestäjä - kuntapäättäjä

Äänestäminen kuntavaaleissa on tärkeää. Miksi niin? Siksi, että kuntapolitiikassa päätetään tavallisten perheiden arkisista asioista: tonteista, kouluista, päiväkodeista, nuorisotoiminnasta, kulttuuritarjonnasta, liikunta- ja harrastetoiminnasta sekä kuntapalveluista ja elinympäristöön liittyvistä kysymyksistä. Äänestämisessä on kysymys oman elämänsä edunvalvonnasta.

Lue lisää
IMG_9143_Kuva Heta Toiskallio
1/2017 Aliupseerit

Laitetaan hyvä kiertämään

Ylikersantti Petteri Burman sai joulukuussa Maanpuolustuksen aloitesäätiön stipendin tekemistään 31 aloitteesta. Vuosien 2012 – 2016 aikana tehtyjen aloitteiden tarkoituksena on lisätä materiaalin käytettävyyttä ja kehittää palvelusturvallisuutta.

Lue lisää
Ammunnat 050905_KuvaMikaVuolle
1/2017 Edunvalvonta

Sotilastapaturmalakiin parannuksia

Vuoden alussa astui voimaan uusi laki sotilastapaturmien korvaamisesta. Laki tapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta kriisinhallintatehtävässä koskee virassa olevia sotilaita. Uusi lainsäädäntö edellyttää palvelussairauksien ja tapaturmien nopean haltuunoton puolustusvoimissa, kriisinhallintatyöpaikassa ja Valtiokonttorissa.

Lue lisää
Sotilasmestarit_KuvaHetaToiskallio
1/2017 Aliupseerit

Sotilasmestarit aliupseeriston kärjessä

Maasotakoulu isännöi ensimmäisiä sotilasmestarien neuvottelupäiviä tammikuussa. Puolustusvoimissa työskentelee tällä hetkellä 54 sotilasmestaria. He työskentelevät muun muassa yksikön vääpeleinä, vartioston johtajina, valvontajohtajina sekä muissa päällikkö- ja asiantuntijatehtävissä.

Lue lisää
8e672ea76627b89e_800x800ar
1/2017 Työelämä

Älä hyväksy kiusaamista

Epäasiallinen kohtelu ja työpaikkakiusaaminen piinaavat suomalaisia työpaikkoja. Ratkaisevaa kiusaamisen ehkäisyssä on sopia työpaikalla yhteisesti, että epäasiallista käyttäytymistä ja kiusaamista ei hyväksytä. Kiusaamisen nollatoleranssin rakentamisessa koko työyhteisön rooli on tärkeä, osoittaa Työterveyslaitoksen Sopuisa työyhteisö -hanke.

Lue lisää
Luokka 206.
1/2017 Aliupseerit

Esa Ek Sergeants Major Academyssa

Terveisiä täältä Teksasista! Joululomat on vietetty ja kinkut sulateltu kuntotestin merkeissä. Ennen joulua saimme suoritetuksi johtamisen jakson. Se osoittautui aika haastavaksi mutta kaikki kokeet, esseet ja esitykset menivät kunnialla läpi.

Lue lisää
Vesistö4
1/2017 Työelämä

Työnantaja tarjoaa hyvinvointia ja akkujen latausta

Puolustusvoimat haluaa pitää henkilöstöstään huolta myös vapaa-ajalla. Henkilökunnan ja evp-henkilöstön käytössä on kolme vapaa-ajanviettopaikkaa.

Lue lisää
OsaavaJäsen
1/2017 Osaava jäsen

Sinä olet valtion virkamies

Puolustusvoimien ammattisotilaalle (virkamiehelle) on määritelty runsaasti velvollisuuksia. Mitä kaikkea kuuluu valtion virkamiehenä olemiseen on hyvin monelle usein epäselvää. Virkamiehenä oleminen on viran hoitamista, asiakokonaisuus johon sisältyy velvoitteita ja myös oikeuksia.

Lue lisää
IMG_0444
1/2017 Järjestötyö

Tähtäimessä kenttäkelpoisuus

Reserviläisliiton liikuntatapahtumiin osallistuu vuosittain noin 120.000 henkilöä. Valtaosa tilaisuuksista on monipuolisia kuntoliikuntatapahtumia. Myös kilpailut ja reserviläisten kenttäkelpoisuutta suoraan edistävät tapahtumat ovat suosittuja.

Lue lisää
Työväenliike100_musta
1/2017 Yhteiskunta

Työväenliikkeen 100 itsenäisyyden vuotta

Suomalainen työväenliike on tehnyt työtä tasa-arvon ja kansalaisten vapauksien puolesta yli sata vuotta. Työväenliikkeen tämän vuoden kohokohtia ovat Vapauden museon rakentaminen Tampereelle, uusi tyovaenliike.fi -verkkosivusto ja maaliskuussa järjestettävä juhlaseminaari.

Lue lisää
Järjestötoiminnan perusteet_KuvaAstaRuuskanen
1/2017 Osaava jäsen

Edunvalvojat koulutukseen

Aliupseeriliitto järjestää vuoden 2017 aikana 12 ammattiyhdistyskurssia ja kaksi järjestötoimintakurssia. Aliupseeriliiton koulutusjärjestelmä sisältää luottamusmiesten perus- jatko- ja täydennyskursseja, yhteistoiminnan perus- ja jatkokurssin, palkkausjärjestelmäkurssin sekä järjestötoiminnan peruskurssin ja puheenjohtajien neuvottelupäivät.

Lue lisää
Frisbee_1
1/2017 Järjestötyö

Frisbeegolf-mestaruutta metsästämään

Aliupseeriliiton Frisbeegolf-mestaruuskilpailut järjestetään lauantaina 20.5.2017 Urheiluopisto Kisakeskuksessa Pohjankurussa ja Kodin tavaratalo Frisbeegolf-parkissa. Kilpailuun voivat osallistua kaikki aliupseeriliiton jäsenet.

Lue lisää
NUKU-RAUHASSA_kuva_pieni
1/2017 Yhteiskunta

Kokonaisturvallisuuden Suomi 100 -hanke

Vapaaehtoista maanpuolustus- ja turvallisuustyötä sekä kokonaisturvallisuutta esittelevä NUKU RAUHASSA -kampanja on käynnistynyt hankkeen verkkosivujen julkaisemisella.

Lue lisää
Liikennevakuutus1
1/2017 Järjestötyö

Parempia bonuksia

Uusi liikennevakuutuslaki tulee voimaan vuoden 2017 ensimmäisenä päivänä. Lain perusperiaatteet pysyvät samana. Uusi laki mahdollistaa liikennevakuutuksen kehittämisen oikeudenmukaisemmalla tavalla. Asiakkaan vakuutus- ja vahinkohistoria voidaan nyt huomioida hinnoittelussa aikaisempaa joustavammin

Lue lisää
Suojelukoulutus kesä 2015 KARLSTO
1/2017 Lukijan kuva

Lukijan kuva 2016

Vuoden 2016 Lukijan kuvana palkittiin Timo Keskisen kuva "Suojelukoulutusta karjalan lennostossa".

Lue lisää
Timo_Haka_ Työmatkalla Biskajanlahdella20161031_074126_kansi
1/2017 Lukijan kuva

Lukijan kuva

Ammattisotilas julkaisee jokaisessa numerossaan lukijan kuvia. Kaikki Aliupseeriliiton jäsenet voivat osallistua. Lehden toimitusneuvosto palkitsee vuosittain parhaan Lukijan kuvan.

Lue lisää
HannuAhti_palapeli_kansi
1/2017 Vapaalla

32.000 palan haaste

Onko palapelien tekeminen harrastus siinä kuin mikä muukin harrastus? Ketä kiinnostaa palapelien tekeminen? Kuka arvostaa ja ymmärtää niiden tekemistä? Kuka tunnustaa tekevänsä niitä? Kuinka moni on sanonutkaan aloittaneensa mutta mielenkiinto lopahtanut kesken…

Lue lisää