1/2018

Ammattisotilas_KenrJarmoLindberg5_Kuva_AstaRuuskanen
1/2018 Yhteiskunta

Nyt tehdään oikeita asioita

Puolustusvoimat on viime vuosina tehnyt näkyvän siirtymän koulutusorganisaatiosta valmiusorganisaatioksi. Organisaatio on sisäistänyt tarpeen valmiuteen ja luonut joukot ja resurssit, joilla se kykenee reagoimaan.

Lue lisää
1/2018 Pääkirjoitus
Ammattisotilas_Aliupseeriliitto_Mika_Tiitinen2_Kuva_AstaRuuskanen

Muutoksen aika

Aliupseeriliitossa alkoi muutoksen aika, kun puheenjohtaja Mika Oranen ilmoitti luopuvansa tehtävästään ja tähtäävänsä uusiin haasteisiin. Orasen aikana tehtiin paljon liiton toimintaa kehittäviä ja toiminnan tehokkuutta parantavia toimia, jotka jäävät osaksi myös tulevaisuuden toimintaa.

Lue lisää
MikaOranen_Kuva_PetriAsikainen
1/2018 Järjestötyö

Oranen luopuu Aliupseeriliiton puheenjohtajuudesta

”Neljäkymmentä vuotta työelämää, kolmekymmentä vuotta edunvalvontaa, josta kaksikymmentä vuotta keskushallintotasolla. Eiköhän siinä ole yhdelle miehelle tarpeeksi.”

Lue lisää
Ammattisotilas_JussiNiemi_Kuva_AstaRuuskanen
1/2018 Aliupseerit

Parasta työssäni ovat ihmiset

Jussi Niemi (37) ilmaisi heti halukkuutensa kun aliupseerille avautui mahdollisuus toimia aliupseereiden henkilöstöasioiden hoitajana Ilmasotakoulussa. Tehtävän hoitajalta vaaditaan Niemen mukaan hyviä sosiaalisia taitoja, sopivalla sotilaallisuudella höystettynä. Tehtävässä vaaditaan myös tarkkuutta.

Lue lisää
Ammattisotilas_kansainvälinen_sotilasapu_Kuva_AnuKöngäs
1/2018 Edunvalvonta

Palkkaus kansainvälisissä sotilasaputehtävissä

Kansainvälisen sotilasavun tehtävien palvelussuhteen ehdoista saatiin aikaiseksi neuvottelutulos marraskuussa 2017. Sopimus on hyväksytty henkilöstöjärjestöjen ja työnantajan toimesta joulukuussa 2017. Sopimus astui voimaan heti.

Lue lisää
Ammattisotilas_neuvottelu2_Kuva_AstaRuuskanen
1/2018 Työelämä

Työsuojelu vaatii sitoutumista

Onnistuneen työsuojelun taustalla ovat johdon sitoutuminen, toimiva yhteistyö, selkeät tavoitteet, pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen tekeminen sekä aktiiviset työsuojelupäälliköt ja -valtuutetut. Tämä käy ilmi Työturvallisuuskeskuksen ja Työterveyslaitoksen tekemästä työsuojelupäälliköille ja -valtuutetuille suunnatusta Työsuojelupaneelista.

Lue lisää
Ammattisotilas_Ajatus_Kuva_AstaRuuskanen
1/2018 Osaava jäsen

Muutoksen takana on ajatus

Aliupseerien palvelussuhteiden ehdot ovat syntyneet ja kehittyneet yksittäisten jäsenten esille tuomista ajatuksista ja havainnoista. Myös työolosuhteet ovat kehittyneet, koska työntekijät ovat halunneet korjata epäkohtia ja parantaa työolojaan. Yksittäiset aliupseerit ja mekaanikot ovat avainasemassa omien ja yhteisten asioiden muutoksessa.

Lue lisää
Ammattisotilas_JuhaEskelinen1_Kuva_AstaRuuskanen
1/2018 Edunvalvonta

Mestari-kisälli-mallilla osaajaksi

Juha Eskelisen (37) mielestä luottamusmiehen työssä mielenkiintoisinta on sopimusten hallinta. Hän kokee yhteisen sävelen löytämisen työantajan ja jäsenen välille sopimustulkintatilanteissa haastavaksi, mutta mielenkiintoiseksi. Hän näkee, että tällaiset tilanteet kehittävät luottamusmiehen neuvottelutaitoja ja osaamista.

Lue lisää
Ammattosotilas_Aliupseeriliitto_Edunvalvonnan_ketju_Kuva_HilkkaHyvärinen
1/2018 Osaava jäsen

Sinun edunvalvojasi

Aliupseeriliiton päätehtävä on jäsenten tehokas edunvalvonta. Liitolla on vahva, koulutettu ja osaava edunvalvontaorganisaatio. Organisaatiolla on vankka kokemus, selkeä näkemys jäsenten mielipiteistä ja luottamukselliset suhteet työnantajaan. Liitto kouluttaa luottamusmiehet ja järjestää heille säännöllisesti täydennyskoulutusta.

Lue lisää
Ammattisotilas_liikkumaan_Kuva_AstaRuuskanen
1/2018 Järjestötyö

Liikkumaan sotilasporukalla

Suomen Sotilasurheiluliitto on valtakunnallinen liikuntajärjestö, joka tuottaa yhdessä varuskunnissa toimivien jäsenseurojensa kanssa vapaa-ajan liikuntapalveluja puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen varusmiehille, henkilökunnalle, henkilökunnan perheille sekä evp-henkilöstölle.

Lue lisää
Ammattisotilas_Kuva_Terveisin Antti
1/2018 Kolumni

Kannusteet kunnossa

Puolustusvoimissa huolehditaan esimerkillisesti työntekijöiden työkyvystä. Henkilöstön fyysisen kunnon ylläpitäminen ja kehittäminen tukee tuloksellista toimintaa mahdollistamalla työntekijöiden suoriutumisen vaativista normaali- ja poikkeusolojen tehtävistä.

Lue lisää
Ammattisotilas_Eräkokki_1_2018_kansi
1/2018 Vapaalla

Leirinuotiolla

Eräkokki kertoo Leirinuotiolla, miten valmistetaan maasto-olosuhteissa loimukonjakkitaimenta tykötarpeineen.

Lue lisää
Pursim Mikko Sirkiä pitää ensimmäisen vuosikurssin kadeteille solmukoulutusta Englannin kanaalissa (2)
1/2018 Lukijan kuva

Lukijan kuva 2017

Vuoden 2017 Lukijan kuvana palkittiin Niko Muukan kuva pursimies Mikko Sirkiästä pitämässä solmukoulutusta ensimmäisen vuosikurssin kadeteille.

Lue lisää
Ammattisotilas_LUkijankuva_Kansi_Kuva_MatiasFriman
1/2018 Lukijan kuva

Lukijan kuva

Ammattisotilas julkaisee jokaisessa numerossaan lukijan kuvia. Kaikki Aliupseeriliiton jäsenet voivat osallistua. Lehden toimitusneuvosto palkitsee vuosittain parhaan Lukijan kuvan.

Lue lisää
Ammattisotilas_MitäMiehenTilalle1_Kuva_EsaPiisilä
1/2018 Vapaalla

Tehtävänimikekisan tulokset

Ammattisotilaan lukijat lähettivät joulu-tammikuussa toimitukseen ehdotuksia mies-sanan korvaavista vaihtoehdoista aliupseerien tehtävänimikkeissä. Lehden epävirallinen nimitoimikunta oli koonnut muutamia vaihtoehtoja lukioiden omien esitysten lisäksi.

Lue lisää