Siirry sisältöön

Valmiuden pitää olla jokaisen sotilaan DNA:ssa

Aliupseeriliiton puheenjohtaja Mika Oranen näkee, että valmiuden pitää olla jokaisen sotilaan DNA:ssa. Hän pitää perusteltuna Valtioneuvoston puolustusselonteon painotusta puolustusvoimien valmiuden kehittämiseksi.

– Tuskinpa kukaan ammattisotilas kyseenalaistaa isänmaan puolustamisen tai puolustusvoimien luonteen kriisiorganisaationa. Valmius kuuluu näihin elimellisesti. Kansainvälinen valmiudellinen toiminta on sitten kokonaan asia erikseen. 

Ammattisotilas_Aliupseeri_Valmius5_Kuva_NikoMuukka

Kuva: Niko Muukka

Oranen korostaa, että valmiudellisista käytännön toimista tulee aina suorittaa eri sopimusten mukainen korvaus.

– Valmiustilanteissa on takavuosina ollut ongelmia esimerkiksi työajaksi laskettavan ajan osalta. Hälytysrahahan yllättävästä kutsusta töihin lankeaa automaattisesti.

Valmiutta kehitettäessä osa aiemmin varjossa olleista tehtävistä saattavat siirtyvät osaksi normaaliolojen työtehtäviä. Oranen arvioi, että tämä uusi tilanne nostaa keskusteluun myös kysymyksen, millä tavalla poikkeusolojen tehtävät otetaan jatkossa huomioon virkamiesten palkkauksen perusteena olevissa tehtävänkuvauksissa. Nykytilanteessa palkkausjärjestelmä on tunnoton poikkeusolojen tehtäville.

– Tarkastelun tarve on ilmeinen, koska virkamiesten palkkaus perustuu tehtävänkuvauksen mukaisiin työtehtäviin. Muussa tapauksessa palkkausperuste olisi virheellinen. Näin ei voi olla.

Lue lisää aiheesta: >> Valmius, valmius, valmius


Mika Oranen

Puheenjohtaja

Aliupseeriliitto

  • Soittokuntien haasteet hallussa

    Tommi Niinisalo (37) on ensimmäisen kauden luottamusmies. Niinisalo edustaa Laivaston soittokunnan aliupseereita. Hänen edustettavansa toimivat sekä muusikkoina että soittokunnan hallintoon liittyvissä tehtävissä. Näitä tehtäviä ovat esimerkiksi soittokunnan pursimies, nuotistonhoitaja ja tiedottaja.

  • Ilmavoimat lyhentää koulutusvelkaa

    Aliupseereiden tehtävät ovat vaativoituneet viime vuosien aikana kiihtyvää tahtia. Aliupseereiden täydennyskoulutusjärjestelmä on myös kokenut muutoksia, eikä ole täysin pystynyt vastaamaan siihen, millaisia tehtäviä aliupseereille on kohdistettu.

  • Ammattiyhdistyskoulutus edunvalvonnan tukena

    Edunvalvonta on Aliupseeriliiton ydintehtävä. Edunvalvonta kattaa kaikki ne asiat, joita yksittäinen aliupseeri työelämän arjessa voi kohdata. Näitä ovat esimerkiksi palkkausjärjestelmä, lisät, työaika, kriisinhallinta ja oikeudelliseen apuun liittyvät tilanteet sekä niihin liittyvät tarpeet.