Siirry sisältöön

Valmiuden pitää olla jokaisen sotilaan DNA:ssa

Aliupseeriliiton puheenjohtaja Mika Oranen näkee, että valmiuden pitää olla jokaisen sotilaan DNA:ssa. Hän pitää perusteltuna Valtioneuvoston puolustusselonteon painotusta puolustusvoimien valmiuden kehittämiseksi.

– Tuskinpa kukaan ammattisotilas kyseenalaistaa isänmaan puolustamisen tai puolustusvoimien luonteen kriisiorganisaationa. Valmius kuuluu näihin elimellisesti. Kansainvälinen valmiudellinen toiminta on sitten kokonaan asia erikseen. 

Ammattisotilas_Aliupseeri_Valmius5_Kuva_NikoMuukka

Kuva: Niko Muukka

Oranen korostaa, että valmiudellisista käytännön toimista tulee aina suorittaa eri sopimusten mukainen korvaus.

– Valmiustilanteissa on takavuosina ollut ongelmia esimerkiksi työajaksi laskettavan ajan osalta. Hälytysrahahan yllättävästä kutsusta töihin lankeaa automaattisesti.

Valmiutta kehitettäessä osa aiemmin varjossa olleista tehtävistä saattavat siirtyvät osaksi normaaliolojen työtehtäviä. Oranen arvioi, että tämä uusi tilanne nostaa keskusteluun myös kysymyksen, millä tavalla poikkeusolojen tehtävät otetaan jatkossa huomioon virkamiesten palkkauksen perusteena olevissa tehtävänkuvauksissa. Nykytilanteessa palkkausjärjestelmä on tunnoton poikkeusolojen tehtäville.

– Tarkastelun tarve on ilmeinen, koska virkamiesten palkkaus perustuu tehtävänkuvauksen mukaisiin työtehtäviin. Muussa tapauksessa palkkausperuste olisi virheellinen. Näin ei voi olla.

Lue lisää aiheesta: >> Valmius, valmius, valmius


Mika Oranen

Puheenjohtaja

Aliupseeriliitto

  • Kaikkien jäsenten luottamusmies

    Tomi Malkamäki aloittaa vuodenvaihteessa valtakunnallisen pääluottamusmiehen tehtävässä Aliupseeriliiton toimistolla. Vuoden loppuun asti tehtävää hoitava pääluottamusmies Marit Lammes siirtyy Merivoimien esikuntaan.

  • MIELIPIDE: Varusmieskoulutusta sinivalkoisilla tunneilla

    Aliupseeriliiton jäsentutkimuksen mukaan jopa 30 % aliupseereista ei kirjaa työaikakirjanpitoon kaikki tekemiään työtunteja. Merkkaamattomat ylityöt, sinivalkoiset tunnit, antavat väärän kuvan henkilöstön riittävyydestä.

  • Valtion virka- ja työehtosopimus 2018 – 2020

    Pääsopijajärjestöt JHL, JUKO ja PARDIA ovat päässeet sopimukseen Valtion virka- ja työehdoista. Sopimuskausi on 26 kuukautta (1.2.2018  31.3.2020). Siinä sovittiin palkankorotuksista ja joistain tekstimuutoksista.