Jäsenet päättävät tavoitteista
Sopimuskierros 2018 - 2020 on saatettu onnistuneesti maaliin. Kahden neuvottelukierroksen aikana ratkaistiin useita keskeisiä asiakokonaisuuksia palvelussuhteiden ehdoista. Edellisiin neuvottelukierroksiin verrattuna meillä oli aidosti myös liittokohtaisia eriä käytössä.
Aliupseeriliiton neuvottelutavoitteet hyväksytään vuosittain järjestettävässä edustajakokouksessa. Paikallisyhdistykset voivat tuoda edustajankokouksen käsiteltäväksi jäsentensä esille nostamia palvelussuhteiden kehittämiseen liittyviä esityksiä ja aloitteita.
Edustajakokouksessa hyväksytyt tavoitteet viedään osaksi tavoitelistaa. Neuvottelukierroksella neuvottelijat poimivat tältä listalta tavoitteita, joista sopimusvarallisuutta vastaan voidaan neuvotella. Palvelussuhteiden kehittäminen ei siis perustu pienen sisäpiirin päätöksiin. Tavoitteet ovat saaneet alkunsa paikallistasolla, yksittäisen jäsenen aktiivisuudesta.
Paikallisyhdistys edustaa jäseniään sen vastuulla olevissa joukko-osastoissa Aliupseeriliiton mandaatilla. Yhdistys valitsee ja asettaa luottamusmiehet ja muut toimihenkilöt eri tehtäviin hallintoyksiköissä. Yhdistys järjestää jäsenistölleen erilaisia tapahtumia sekä edistää aliupseereiden lentokonemekaanikkojen, mekaanikkoja ja sopimussotilaiden aseman kehittymistä joukko-osastoissa.
Jäsen käyttää valtaa vuosikokouksessa
Jäsenet käyttävät omassa paikallisyhdistyksessään ylintä päätösvaltaa yhdistyksen kokouksessa. Siksi jäsenen näkökulmasta tärkeintä onkin oma paikallisyhdistys ja sen toiminnan laatu sekä aktiivisuus. Jokainen voikin kysyä itseltään, millä tasolla oman yhdistykseni toiminta on? Miten yhdistys näkyy arjessa, työpaikalla vai näkyykö se mitenkään?
Pääsääntöisesti paikallisyhdistykset järjestävät vuosikokouksensa kerran vuodessa, näin keväällä. Kokouksessa käsitellään yhdistyksen edellisen vuoden tapahtumia sekä toiminnan tasoa. Jäsenet arvioivat onko rahat käytetty niin kuin on suunniteltu sekä vahvistetaan tulevan vuoden suunnitelmat niin talouden kuin toiminnan osalta.
Vuosikokouksessa on jokaisella jäsenellä mahdollisuus vaikuttaa toimintaan esittämällä kehitysideoita ja kertomalla mitä jäsenistö haluaa toiminnalta. Kokouksessa valitaan myös yhdistyksen hallituksen jäsenet yhdistyksen sääntöjen määräämällä tavalla. Eli rakennetaan perusteet toiminnalle sekä valitaan toimintaa toteuttava ja ohjaava tiimi.
Hallituksen jäsenten valinnalla on myös suuri merkitys siihen, miten aktiivisesti ja määrätietoisesti jäsenistön esille nostamia palvelussuhteiden ehtoja viedään Aliupseeriliiton neuvottelupöytiin. Usein prosessit ovat pitkiä ja vaativat vuosien työn. Määrätietoinen vaikuttaminen ja yhteistyö muiden paikallisyhdistysten kanssa, joilla on samanlaisia tavoitetiloja, johtaa tuloksiin. Tästä esimerkkinä on Ilmavoimien tilannevalvojille neuvotellun lisän konkretisoituminen vuosia paikallisyhdistyksen tekemän esityksen jälkeen.
Sinulla on oikeus olla aktiivinen. Yhdistys ilman aktiivista jäsenistöä ei ole toimintakelpoinen. Ilman aktiivista yhdistystä ei yksittäinen jäsen pysty taistelemaan omien oikeuksiensa puolesta.
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Tehtävänkuvaus on virkamiehen työohje
Osana kehityskeskusteluun valmistautumista tulee jokaisen käydä oma tehtävänkuvauksensa huolellisesti läpi. Erityisesti jos tehtävänkuvauksen vahvistamispäivästä on yli 2 vuotta aikaa, sen sisältöä tulee tarkastella kriittisesti ja tarvittaessa päivittää.
-
Päätöksen taustalla jäsenten asiat
Edustajakokous on nimensä mukaisesti edustuksellinen tilaisuus, jonne paikallisyhdistykset voivat lähettää edustajiaan edustamaan yhdistysten jäsenkenttää. Yhdistykset päättävät vuosikokouksissaan keitä edustajakokoukseen lähetetään ja yksittäisen jäsenen kannalta on tärkeää olla vaikuttamassa henkilövalintoihin.
-
Ammattisotilaalta edellytetty käyttäytyminen Osa II
Tässä artikkelissa ammattisotilaan käyttäytymisvelvoitetta tarkastellaan lakia alempitasoisten Puolustus-voimien normien, määräysten ja käskyjen näkökulmasta. Näistä tärkeimpiä ovat Yleinen Palvelusohjesääntö (YLPALVO), erilaiset varomääräykset sekä käskyt.