Siirry sisältöön

Mika Oranen suosittelee street artia

”Street artiksi minä sitä kutsun”, sanoo Mika Oranen kertoessaan harrastuksestaan. Street art on taidesuuntaus, joka kokoaa yhteen amerikkalaisen graffitin, 60-luvun pop- taiteen, 70-luvun punk- taiteen, sarjakuvataiteen ja poliittisen kuvasatiirin. 70-luvun punk-aikakauden nuorena yhteiskunnallinen kritiikki taiteen keinoin kiinnosti vaikka en punk-ilmiötä muilta osin omakseni omaksunutkaan.

Street artille on ominaista poliittisen toiminnan ja eliitin, sodankäynnin, globaalin markkinatalouden ja kaupallisuuden ja pinnallisuuden arvostelu. Vastaavasti se puhuu yksilön vapauden, rauhan, ympäristökysymysten ja kulttuurin ja taiteen puolesta. Street Art on pienemmän asialla. Itse teokset ovat korkeatasoista taidegrafiikkaa, numeroituja ja signeerattuja.

MrBrainwash_

1. Mr Brainwash: “Love is the Answer”MrBrainwash_ Mr Brainwash liittää Albert Einsteinin sodanvastaisen ja rauhantahtoisen sanomansa äänenkannattajaksi.

Childish

2. Billy Childish: ”You’re a C**t, Eton Fu***r” Childish on punk-genren ikoni. Hän edustaa perusbrittiläisen suuntauksen jyrkkää ja suorasukaista poliittisen eliitin arvostelua. Tässä ex-pääministeri David Cameron saa siipeensä.

K_Guy

3. K-Guy: ”Primate Pontificate” K-Guy kiinnittää taiteen keinoin huomiota katolisen kirkon insestiskandaaliin. Kirkko on sen mukaan sokea, kuuro ja mykkä salailussaan.

Fairey_

4. Shepard Fairey: ”Imperial Glory” Fairey on poliittisen street artin kärkihahmoja. Tällä työllä hän arvostelee kansainvälistä asekauppaa ja siihen liittyvää välinpitämättömyyttä ihmisoikeustilanteesta kohdemaissa.

Viimeisin Mika Orasen hankinta on Pure Evilin teos ”America’s Nightmare”. Siinä Statue of Liberty itkee USA:n presidentinvaalin tulosta.

Kuvat: Mika Orasen StreetArt-kokoelmasta.


  • Tehtävänimikekisan tulokset

    Ammattisotilaan lukijat lähettivät joulu-tammikuussa toimitukseen ehdotuksia mies-sanan korvaavista vaihtoehdoista aliupseerien tehtävänimikkeissä. Lehden epävirallinen nimitoimikunta oli koonnut muutamia vaihtoehtoja lukioiden omien esitysten lisäksi.

  • Pidä matkatavarat turvassa lomalla

    Pakatessa hyvä muistisääntö on ottaa matkalle mukaan vain tavaraa, jonka häviäminen ei kaada maailmaasi. Matkalla sattuu ja tapahtuu ja korvaamattomin omaisuus kannattaa jättää kotiin.

  • Leirinuotiolla

    Kesä saapuu, eli on aika avata grillikausi. Nuotioherkuksi valikoitui tällä kertaa ns ”ristiinnaulittua kanaa, joka saa makunsa tahmeasta konjakkimarinadista. Kylkeen sopii esimerkiksi koivukranssissa poltettuja paprikoita sekä sinappidippi.