Siirry sisältöön

Mika Oranen suosittelee street artia

”Street artiksi minä sitä kutsun”, sanoo Mika Oranen kertoessaan harrastuksestaan. Street art on taidesuuntaus, joka kokoaa yhteen amerikkalaisen graffitin, 60-luvun pop- taiteen, 70-luvun punk- taiteen, sarjakuvataiteen ja poliittisen kuvasatiirin. 70-luvun punk-aikakauden nuorena yhteiskunnallinen kritiikki taiteen keinoin kiinnosti vaikka en punk-ilmiötä muilta osin omakseni omaksunutkaan.

Street artille on ominaista poliittisen toiminnan ja eliitin, sodankäynnin, globaalin markkinatalouden ja kaupallisuuden ja pinnallisuuden arvostelu. Vastaavasti se puhuu yksilön vapauden, rauhan, ympäristökysymysten ja kulttuurin ja taiteen puolesta. Street Art on pienemmän asialla. Itse teokset ovat korkeatasoista taidegrafiikkaa, numeroituja ja signeerattuja.

MrBrainwash_

1. Mr Brainwash: “Love is the Answer”MrBrainwash_ Mr Brainwash liittää Albert Einsteinin sodanvastaisen ja rauhantahtoisen sanomansa äänenkannattajaksi.

Childish

2. Billy Childish: ”You’re a C**t, Eton Fu***r” Childish on punk-genren ikoni. Hän edustaa perusbrittiläisen suuntauksen jyrkkää ja suorasukaista poliittisen eliitin arvostelua. Tässä ex-pääministeri David Cameron saa siipeensä.

K_Guy

3. K-Guy: ”Primate Pontificate” K-Guy kiinnittää taiteen keinoin huomiota katolisen kirkon insestiskandaaliin. Kirkko on sen mukaan sokea, kuuro ja mykkä salailussaan.

Fairey_

4. Shepard Fairey: ”Imperial Glory” Fairey on poliittisen street artin kärkihahmoja. Tällä työllä hän arvostelee kansainvälistä asekauppaa ja siihen liittyvää välinpitämättömyyttä ihmisoikeustilanteesta kohdemaissa.

Viimeisin Mika Orasen hankinta on Pure Evilin teos ”America’s Nightmare”. Siinä Statue of Liberty itkee USA:n presidentinvaalin tulosta.

Kuvat: Mika Orasen StreetArt-kokoelmasta.


  • Tehtävänimikekisan tulokset

    Ammattisotilaan lukijat lähettivät joulu-tammikuussa toimitukseen ehdotuksia mies-sanan korvaavista vaihtoehdoista aliupseerien tehtävänimikkeissä. Lehden epävirallinen nimitoimikunta oli koonnut muutamia vaihtoehtoja lukioiden omien esitysten lisäksi.

  • Sotilasmusiikin kesäkausi

    Sotilasmusiikki näkyy ja kuuluu tulevana kesänä eri puolilla Suomea. Vartioparaati, MIL-Espa ja Puolustusvoimien kesäkiertue tuovat sotilasmusiikin osaksi kesänviettoa.

  • Vaihtoehtoja miehelle

    Ammattisotilas-lehti haluaa osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja kantaa kortensa kekoon keskustelussa mies-sanan korvaamisesta jollakin "säädyllisemmällä" termillä. Ammattisotilas-lehden epävirallinen nimitoimikunta on koonnut ehdotuksia mies-sanan korvaajaksi aliupseerien tehtävänimikkeissä. Osallistu sinäkin!