Siirry sisältöön

Leirinuotiolla

Eräkokki kertoo Leirinuotiolla, miten valmistetaan maasto-olosuhteissa loimukonjakkitaimenta tykötarpeineen.

Loimu konjakkitaimen

Fileroi taimen.Ammattisotilas_Eräkokki_3

Hiero pintaan reilusti suolaa ja pippuria.

Veistä 8 kpl teräviä puutikkuja.

Aseta fileet koivulankulle.

Lyö puukolla kalan läpi sopiva määrä koloja lankkuun ja lyö puutikut reikiin pitämään kala lankussa kiinni.

Aseta lankku nuotion äärelle. Kala on sopivalla etäisyydellä,kun pystyt pitämään kalan edessä kättä noin10 sekuntia.

Kääntele lankkua muutama kerta paiston aikana.

Ota erilliseen astiaan Puolustuslaitoksen leikattua konjakkia ja uita katajanoksaa siellä hetki.

Tarkista leikatun konjakin laatu maistamalla.

Kun olet varmistunut konjakin laadusta, huiski sillä taimenta useaan kertaan paiston aikana.

Kala valmistuu noin 30-45 minuutissa.

Hiillosperunat

Ammattisotilas_Eräkokki_1

Esikeitä perunoita runsassuolaisessa vedessä noin 20 minuuttia.

Halkaise perunat.

Aseta perunat leikkauspuoli alaspäin ritilälle, lähelle hiillosta.

Paista perunoihin kaunis väri.

Käännä perunat, ja hanki kaunis ruskea väri myös toiselle puolelle.

Mausta perunat vielä suolalla.

Tuhkasipulit

Kuori sipulit

Laita sipulit foliokääröön ja lisää nokare voita, suolaa ja pippuria.

Kaiva nuotion keskeltä tuhkaa sivuun, laita kääröt kuoppaan ja peitä kääröt tuhkalla.

Polta nuotiota normaaliin tapaan.

Sipulit valmistuvat noin 45 minuutissa.

Poltettu salaatti

Halkaise salaatti.

Lisää leikkauspintaan öljyä, suolaa ja pippuria.

Polta salaattia kovalla hiilloksella noin minuutti

Konjakkisoossi

Kuumenna pannu.Ammattisotilas_Eräkokki_2

Lisää nokare voita, pilkottu sipuli, tinjamia sekä suolaa ja pippuria.

Kuullota aineksia hetki.

Tarkista jälleen leikatun konjakin laatu maistamalla.

Kun olet varmistunut konjakin laadusta, lisää sitä maun mukaan pannulle.

Lisää kerma.

Kypsennä kastiketta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.

  

Nämä reseptit valmistuvat seuraavilla aineksilla

Kokonainen taimen

Puolustuslaitoksen leikattua konjakkia ja viinaa

1 kg ruokaperunaa, esimerkiksi Annabelle

Sipuleita

1 minisalaatti

Voita

Öljyä

Timjamia

2 dl kermaa

Suolaa ja pippuria


Eräkokki

  • Leirinuotiolla

    Syksy on saapunut, ja sen mukana on metsä täynnä herkullisia sieniä joiden tunnistamiseen ei vaadita paljoa työtä. Suomen metsissä onkin arviolta n.500 eri ruokasieneksi kelpaavaa lajiketta, joten niiden tunnistaminen myrkyllisistä saattaa olla elintärkeä taito syysmetsässä selviytymisen kannalta.

  • Tehtävänimikekisan tulokset

    Ammattisotilaan lukijat lähettivät joulu-tammikuussa toimitukseen ehdotuksia mies-sanan korvaavista vaihtoehdoista aliupseerien tehtävänimikkeissä. Lehden epävirallinen nimitoimikunta oli koonnut muutamia vaihtoehtoja lukioiden omien esitysten lisäksi.

  • Terveisiä Livohkasta

    JHL:n lomakeskus Livohka on monelle vielä tuntematon mahdollisuus viettää aikaa pohjoisessa. Posion läheisyydessä sijaitseva lomakeskus tarjosi hyvän tukikohdan meille viikoksi.