Leirinuotiolla
Eräkokki kertoo Leirinuotiolla, miten valmistetaan maasto-olosuhteissa loimukonjakkitaimenta tykötarpeineen.
Loimu konjakkitaimen
Fileroi taimen.
Hiero pintaan reilusti suolaa ja pippuria.
Veistä 8 kpl teräviä puutikkuja.
Aseta fileet koivulankulle.
Lyö puukolla kalan läpi sopiva määrä koloja lankkuun ja lyö puutikut reikiin pitämään kala lankussa kiinni.
Aseta lankku nuotion äärelle. Kala on sopivalla etäisyydellä,kun pystyt pitämään kalan edessä kättä noin10 sekuntia.
Kääntele lankkua muutama kerta paiston aikana.
Ota erilliseen astiaan Puolustuslaitoksen leikattua konjakkia ja uita katajanoksaa siellä hetki.
Tarkista leikatun konjakin laatu maistamalla.
Kun olet varmistunut konjakin laadusta, huiski sillä taimenta useaan kertaan paiston aikana.
Kala valmistuu noin 30-45 minuutissa.
Hiillosperunat
Esikeitä perunoita runsassuolaisessa vedessä noin 20 minuuttia.
Halkaise perunat.
Aseta perunat leikkauspuoli alaspäin ritilälle, lähelle hiillosta.
Paista perunoihin kaunis väri.
Käännä perunat, ja hanki kaunis ruskea väri myös toiselle puolelle.
Mausta perunat vielä suolalla.
Tuhkasipulit
Kuori sipulit
Laita sipulit foliokääröön ja lisää nokare voita, suolaa ja pippuria.
Kaiva nuotion keskeltä tuhkaa sivuun, laita kääröt kuoppaan ja peitä kääröt tuhkalla.
Polta nuotiota normaaliin tapaan.
Sipulit valmistuvat noin 45 minuutissa.
Poltettu salaatti
Halkaise salaatti.
Lisää leikkauspintaan öljyä, suolaa ja pippuria.
Polta salaattia kovalla hiilloksella noin minuutti
Konjakkisoossi
Kuumenna pannu.
Lisää nokare voita, pilkottu sipuli, tinjamia sekä suolaa ja pippuria.
Kuullota aineksia hetki.
Tarkista jälleen leikatun konjakin laatu maistamalla.
Kun olet varmistunut konjakin laadusta, lisää sitä maun mukaan pannulle.
Lisää kerma.
Kypsennä kastiketta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.
Nämä reseptit valmistuvat seuraavilla aineksilla
Kokonainen taimen
Puolustuslaitoksen leikattua konjakkia ja viinaa
1 kg ruokaperunaa, esimerkiksi Annabelle
Sipuleita
1 minisalaatti
Voita
Öljyä
Timjamia
2 dl kermaa
Suolaa ja pippuria
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Tupakaton nuuska aiheuttaa riippuvuutta
Koronarajoitusten aikana nuuskan saatavuus hankaloitui. Tupakaton nuuska saattoi olla joillekin vastaus ongelmaan. Mutta mitä se oikein on, onko sen käyttö turvallista?
-
Leirinuotiolla
Syksy on saapunut, ja sen mukana on metsä täynnä herkullisia sieniä joiden tunnistamiseen ei vaadita paljoa työtä. Suomen metsissä onkin arviolta n.500 eri ruokasieneksi kelpaavaa lajiketta, joten niiden tunnistaminen myrkyllisistä saattaa olla elintärkeä taito syysmetsässä selviytymisen kannalta.
-
Terveisiä Livohkasta
JHL:n lomakeskus Livohka on monelle vielä tuntematon mahdollisuus viettää aikaa pohjoisessa. Posion läheisyydessä sijaitseva lomakeskus tarjosi hyvän tukikohdan meille viikoksi.