Siirry sisältöön

Sotilastapaturmalakiin parannuksia

Vuoden alussa astui voimaan uusi laki sotilastapaturmien korvaamisesta. Laki tapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta kriisinhallintatehtävässä koskee virassa olevia sotilaita. Uusi lainsäädäntö edellyttää palvelussairauksien ja tapaturmien nopean haltuunoton puolustusvoimissa, kriisinhallintatyöpaikassa ja Valtiokonttorissa.

Valtiokonttorin tiedotteen mukaan uudessa lainsäädännössä otetaan huomioon Ammunnat-050905-021_MikaVuollene erityiset olosuhteet, jotka vallitsevat kriisinhallintatehtävissä ja lisäävät sairastumisen ja vammautumisen riskiä.  Joissakin tapauksissa vamman, palvelussairauden tai kuolemantapauksen johdosta maksetaan muiden korvausten lisäksi erityinen lisäkorvaus.

Kriisinhallintatehtäviin osallistuneella on palveluksen päätyttyä oikeus psyykkisen tuen tai hoidon aiheuttamien kustannusten korvaukseen kuntoutuksena vuoden ajan, kun tuen tarpeella on todennäköinen syy-yhteys palvelukseen tai tehtävään. Oikeus psyykkisen tuen korvaukseen koskee kaikkia kriisinhallintatehtävissä kautta aikojen palvelleita.

Aliupseeriliiton valtakunnallinen pääluottamusmies Jyrki Surkka on tyytyväinen lakiin.

On hyvä asia että KRIHA-tapaturmille saatiin oma laki. Laki huomioi nyt myös henkiset järkytysreaktiot ja parantaa näin merkittävästi kotiinpaluun haasteita mikäli palveluksen aikana on altistunut tapahtumille joista on seurannut traumaperäisiä stressireaktioita.

Surkka on mielissään siitä, että lainsäätäjä on ottanut vakavasti kriisinhallintapalveluksen haasteet. Myös korvaustasoa on nostettu.

– Nyt ainakin työkalut inhimillisempään ja oikeudenmukaisempaan korvauskäytäntöön ovat olemassa. Aika näyttää kuinka lakia aletaan käytäntöön soveltaa ja miten se vastaa nykyisen kriisinhallintapalveluksen haasteisiin.

Uutta vanhaan verrattuna on myös lisäkorvaus pysyvästä haitasta sekä kuolemantapauksen sattuessa. Laki mahdollistaa selkeästi paremman korvaustason verrattuna aiempaan.

Ammunnat-050905-014_MikaVuolle


Teksti: Asta Ruuskanen

Kuvat: Mika Vuolle

  • Työn tekemisen (tai tekemättömyyden) tuskaa

    ”Itsevaltaisten hallintojen maissa, lähinnä diktatuureissa, virkamiehet eivät halua tekemistään sortavista päätöksistä valitettavan, jolloin valittaminen on mahdotonta tai tehty mahdollisimman vaikeaksi.” Tämä on suora lainaus Wikipediasta etsiessäni määritelmää sanalle oikeusturva.

  • Kansainvälisen palveluksen palvelussuhteen ehdot

    Puolustusvoimien henkilöstöä on jo vuosien ajan työskennellyt erilaisissa tehtävissä kansainvälisissä esikunnissa ja Suomen edustustoissa ulkomailla. Nato-jäsenyyden myötä tehtävien määrä tulee kasvamaan moninkertaiseksi ja on tärkeää, että palvelussuhteiden ehdot myös kehittyvät samanaikaisesti.

  • Luottamusmieskoulutus 2023

    Aliupseeriliiton jäsenten tärkein jäsenetu on laadukas luottamusmiespalvelu. Liiton tavoitteena on, että jäsenet saavat palvelun nopeasti, läheltä ja ammattitaitoisesti. Siksi henkilöstön edustajien säännöllinen koulutus on ensiarvoisen tärkeää.