Siirry sisältöön

Opiskelijana U.S ARMY Sergeants Major Academyssa

Kolmas opintojakso, The Department of Training and Doctrine, on takana. Department Of Joint Intergovernmental, Interagency, And Multinational (DJIIM) -opintojakso alkoi kolmisen viikkoa sitten. Jakso käsittelee maa-, meri- ja ilmavoimisen sekä jalkaväen yhteistyötä sotilasoperaatioissa.

Käymme myös läpi Yhdysvaltojen eri viranomaisorganisaatioiden toimintaa ja yhteistyötä puolustushallinnon sekä yksityisen sektorin ja järjestöjen kanssa.

Ammattsotilas_EsaEkJakso on ollut erittäin kiinnostava ja haastava. Minulla on tällä kertaa kouluttajana yksi koulun kansainvälisistä opettajista, komentava sotilasmestari Hollannista. Hänellä on persoonallinen tapa opettaa ja ainakin minulle se tuntuu sopivan. Tähän mennessä meillä on ollut jakson neljästä kokeesta yksi. Se menikin mukavasti.

Kokeiden lisäksi jakson aikana kirjoitamme yhden esseen, teemme ennalta määrätystä Yhdysvaltojen viranomaisorganisaatiosta PowerPoint esityksen ja laadimme kaksi operaatiosuunnitelmaa armeijan esitysjärjestelmällä. Esseen aiheeksi minulle annettiin Suezin kanavan kriisi egyptiläisten kansallinen näkökulma huomioiden. PowerPoint esityksen tein Yhdysvaltojen puolustushallinnosta.

Kurssilla on käynyt mielenkiintoisia ulkopuolisia luennoitsijoita. Tänä vuonna meille on käynyt luennoimassa muun muassa armeijan esikuntapäällikkö kenraali Mark Milley, rekrytoinnista vastaava kenraalimajuri Snow, U.S. Armyn Euroopan joukkojen komentava sotilasmestari (CSM) Sheryl Lyon sekä puolustushallinnon korkein aliupseeri, Yhdysvaltain puolustushaarakomentajien neuvoston johtajan neuvonantaja, komentava sotilasmestari John Troxell.

Troxell linjasi luennollaan niitä tärkeitä ominaisuuksia ja taitoja, mitä aliupseerijohtajilla pitäisi olla. Hän piti tärkeänä kykyä tehdä hyviä ja eettisesti kestäviä päätöksiä, mitkä perustuvat määräyksiin ja arvoihin sekä tukevat komentajan päätöstä.  Troxelin mielestä hyvän johtajan tulee pystyä kriittiseen ajatteluun, tehokkaaseen kommunikointiin ja hänen tulee pystyä kouluttamaan oma-aloitteisia ja tilanteeseen mukautuvia johtajia. Hän korosti kykyä toimia yhteistyössä eri viranomaisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa.

Ammattisotilas_Country brief_EsaEk

Kaikki luennoitsijat korostivat omissa esityksissään valmiutta, mikä käsittää sekä organisaation että yksittäisen sotilaan kyvyn reagoida nopeasti muuttuviin uhkakuviin. Me voimme omalta osaltamme vaikuttaa henkilökohtaiseen valmiuteemme pitämällä huolta fyysisestä kunnosta sekä ylläpitämällä ja kehittämällä ammattitaitoamme.

Meillä on ollut pari puolenpäivän mittaista, kansainvälisten opiskelijoiden ohjelmaan (Field study program) kuuluvaa, vierailua paikallisten toimijoiden luokse. Ensimmäinen vierailu suuntautui Barnett Harley-Davidson yritykseen joka on suuri Harley Davidsonin jälleenmyyjä USA:ssa. Vierailun tarkoituksena oli esitellä miten amerikkalainen markkinatalous toimii sekä miten Harley Davidsonin menestystarina, joka sai alkunsa vaatimattomista lähtökohdista, on kasvanut maailmanlaajuiseksi brändiksi. Teimme kattavan kierroksen yrityksen tiloissa, missä meille esiteltiin myymälä-, varaosa- sekä huoltotoiminta.

Toinen vierailu tehtiin FBI:n (Federal Bureau of Investigation) El Pasossa sijaitsevaan alueelliseen päätoimipaikkaan. FBI:n toiminnasta meille kertoi kaksi erikoisagenttia, toimipaikan johtaja ja apulaisjohtaja. FBI:n toimenkuvaan kuuluu muun muassa terrorismin, valkokaulusrikollisuuden, cyber-rikollisuuden, korruption ja organisoidun rikollisuuden paljastaminen ja ehkäisy. FBI:n toimiin kuuluu myös vastatiedustelu. Virasto kouluttaa omat agenttinsa. Koulutettavilla on oltava kanditutkinto suoritettuna. Työn monialaisuudesta johtuen ei ole merkitystä miltä alalta tutkinto on.

Tällä hetkellä opinnoissamme on viikon mittainen kevättauko. Minä lensin El Pasosta, vaimo ja tytär Suomesta Las Vegasiin viettämään lomaa. Ilmat suosivat eikä vesi- tai lumisateista ole pelkoa. Nyt on hyvä ladata akut kurssin viimeistä kolmannesta varten. Tosin loman aikanakin pitää alkaa valmistautua seuraavan tiistain kokeeseen. Otan siis dekkarin sijaan altaanreunalla luettavaksi opiskelumateriaalia.

Aurinkoista kevättä ja työniloa kaikille.

Esa Ek

Las Vegas, Nevada

15.5.2017

  • Perusyksiksiköstä henkilöstöalalle

    Vääpeli Joni Wallin (37) aloitti tämän vuoden alussa Porin prikaatin esikuntamestarina. Hän toimii joukko-osastonsa aliupseerien henkilöstöasioiden hoitajana ja osallistuu myös muun palkatun henkilöstön henkilöstöasioiden valmisteluun.

  • Vierivä kivi ei sammaloidu

    Marit Lammes (54) siirtyi 27 vuoden jälkeen Puolustusvoimista valvomaan aliupseerien etuja. Lammes aloitti valtakunnallisena pääluottamusmiehenä Aliupseeriliiton toimistolla huhtikuussa.

  • Taustalla huutelu ei auta

    Ylikersantti Juhopekka Järvinen valittiin keväällä 2014 Haminan aliupseerit ry:n hallitukseen ja varapuheenjohtajaksi. Pari vuotta yhdistyksen hallituksessa oppia saatuaan, hänet valittiin viime vuonna myös Maasotakoulun varaluottamusmieheksi Haminaan.