Siirry sisältöön

Merellisen tilannekuvan valvoja

Tilannevalvojien työ on intensiivistä vuorotyötä. He valvovat merellistä tilannekuvaa ja raportoivat havainnoistaan eteenpäin. Ylikersantti Tuula Helle (51) toimii valvontajohtajana Merivoimien esikunnassa. Hän työskentelee tilannekeskuksessa vuoron vanhimpana.

Tilannevalvojat tekevät yhteistyötä alajohtoportaiden

Heidän käsiensä kautta kulkevat esimerkiksi suoja-alueluvat ja ammuntailmoitukset sekä tilannekeskuksen sanomaliikenne. Heidän työnsä on usein myös asiakaspalvelutyötä, kun he neuvovat ja opastavat siviilejä lupien ja hakemusten kanssa.

Meillä on hyvä ja toimiva tiimi yhteisen työn tekemiseen. Joukkoomme kuuluvat myös Pansion merivalvonta-aseman ja Upinniemen merivalvontakeskuksen väki.

Valvontajohtajana Helle toimii merivoimien päivystäjän oikeana kätenä.

Laadin raportteja, raivauskäskyjä, tilanneilmoituksia ja vuoronvaihtokatsauksia. Olen yhteydessä Rajavartiolaitokseen, pääesikuntaan, muihin puolustushaaroihin sekä alajohtoportaiden päivystäjiin ja valvontajohtajiin.

Ammattisotilas_valvontajohtaja_TuulaHelle2_Kuva_PetriHelleJatkuva vuorotyö asettaa valvonta-alan ammattilaisille ihan omanlaisia haasteita. Luolissa työskentelevät eivät välttämättä näe pitkiin aikoihin päivänvaloa. Myös työn ja vapaa-ajan rytmittäminen muun maailman tahtiin voi olla vaikeaa.

Talvisin kun aamulla menen töihin, on pimeää. Kun pääsen pois, on pimeää. Välillä minulla on kausia, etten koskaan ole pirteä. Mutta toisaalta, kesäaamuna, kun pääsen töistä, tiedossa on muutaman päivän vapaat. Tuolloin voin jäädä kauppatorille aamukahville ja nauttia kesästä. Sitä eivät virka-aikaa tekevät voi tehdä.

Ammattisotilas_valvontajohtaja_TuulaHelle3_Kuva_PetriHelle

Itsekuria ja unenlahjoja

Työ vaatii myös itsekuria ja hyviä unenlahjoja. Työvuorot määrittelevät milloin harrastukset ja muut iltamenot ovat mahdollisia.

Aika hyvää itsekuria meidän työajat vaativat. Vaikka olisi mukava lähteä Logomoon konserttiin tai vaikka superkuuta kuvaamaan, on nukuttava, että jaksaa pitkät aamu- ja yövuorot. On osattava nukkua myös päivällä. Sekin on taitolaji. Kaikki eivät sopeudu vuorotyön tekemiseen tai luolaelämään koskaan.

Helle kertoo, että vuorotyö vaatii myös parisuhteelta ja perheeltä ymmärrystä ja joustoa.

Saahan puolisokin toki omaa aikaa, kun olen viikonloppuja työmaalla. Tuolloin hän pääsee kameran kanssa bongaamaan muuttolintuja.

Ammattisotilas_valvontajohtaja_TuulaHelle4_Kuva_PetriHelleHelle kouluttautui ATK-merkonomiksi ennen Puolustusvoimiin tuloaan. Siviilissä hän työskenteli kirjakaupassa, pankissa ja seurakunnassa. Tuolloin hän opiskeli myös kirjanpitoa ja palkanlaskentaa. Helteen ensimmäinen virkapaikka oli Örön linnakkeella.

Aloitin vuonna 1998 linnakkeella tutkamittaajana. Olen tehnyt tilannevalvojan töitä Pansiossa, silloin se taisi olla merivalvontajohtokeskuksen nimellä, ja Merivoimien esikunnassa. Valvontajohtajaksi siirryin melkein heti kun siirryimme luolaan Heikkilässä.  Ensin pääsin tuuraamaan äitiyslomia ja kun Ahomäen Riitta lähti, sain hänen jakkaransa valvontajohtajana.

Helle on kouluttautunut virkaurakursseilla sekä Lappeenrannassa että Merisotakoulussa.  Lisäksi työ vaatii jatkuvaa kouluttautumista käytettävissä oleviin laitteisiin ja alati kehittyviin järjestelmiin. Tuorein koulutussaavutus Helteellä on juuri päättynyt esimies- ja vuorovaikutusvalmennuskoulutus.

Näillä näkymin aion tehdä nykyistä hommaani eläkkeelle jäämiseeni asti. Jäljellä ei kuitenkaan enää ole kuin viisi vuotta.

Asioihin voi vaikuttaa!

Helle on toiminut sekä oman paikallisyhdistyksensä että Aliupseeriliiton hallituksessa. Lisäksi hän oli Merivoimien esikunnan YT-elimessä vuosina 2009 – 2011.

Olin YT-elimessä työsuojeluasiamiehen tehtävään liittyen. Ainoa tapa, millä asioihin pystyy vaikuttamaan, on se että avaa suunsa. Kertoo ääneen ongelmista ja asioista silloin, kun asioita käsitellään ja mielipidettä kysytään.

Helle on intohimoinen valokuvaaja ja monipuolinen luontoympäristön kuvaaja.Ammattisotilas_valvontajohtaja_TuulaHelle5_Kuva_PetriHelle

Parina kesänä olemme mieheni kanssa olleet Kuusamossa valokuvauskurssilla, ja taas tänä syksynä olemme sinne menossa.

Helle nauttii luonnosta muutenkin. Metsään, tai edes Ruissaloon, on välillä päästävä.

– Usein teen eväät ja lähden pitkospuille, kameran kanssa tai ilman. Juon kahvia, paistan makkaraa tai lettuja. Yleensä retkeilen yksin, joskus Ahomäen Riitan kanssa.

Käsistään näppärä Helle tekee myös monenlaisia käsitöitä ja viettää mielellään aikaa hyvän kirjan kanssa. Myös hyötyliikunta kuuluu vapaa-ajan ohjelmaan.

Meillä on vapaa-ajanpaikka kotiseudullani Saarijärvellä, työleiri, siellä olemme kesällä ja syksyllä. Sinne menemme nytkin, kun loma alkaa syyskuussa.

Teksti: Asta Ruuskanen

Kuvat: Petri Helle

  • Kutsunta-aliupseeri Jokela

    Lounais-Suomen aluetoimisto toteuttaa vuosittain yli 60 kutsuntapäivää. Kutsunta-aliupseeri, sotilasmestari Jarmo Jokelan ja hänen kollegoidensa käsien läpi kulkee vuosittain noin 4500 kutsunnanalaista. Heille määritellään palveluskelpoisuusluokka sekä palvelukseen astumisajankohta ja palveluspaikka.

  • Vääpeli Luukisesta Vuoden aliupseeri

    Sukeltaja-aliupseeri, vääpeli Janne Luukinen (31) on valittu Vuoden 2020 aliupseeriksi. Luukinen palvelee parhaillaan viimeisiä viikkojaan kriisinhallintatehtävissä Libanonissa.

  • Sisäsoutu sopii kaikille

    Aloitin sisäsoudun tavoitteellisen harjoittelun vuoden 2021 alussa. Tutustuin lajiin jo varusmiespalveluksen aikana ja olen siitä lähtien pitänyt soutamisesta.