Siirry sisältöön

Opiskelijana U.S ARMY Sergeants Major Academyssä

Vuosi on nyt vierähtänyt. Neljä viidestä SMC:n (Sergeants Major Course) opintojaksosta on suoritettu. Neljäs opintojakso käsitteli yhteistyötä eri puolustushaarojen, viranomaisten, siviilitoimijoiden sekä ulkomaalaisten joukkojen kanssa.

Toimin viimeisessä arvosteltavassa harjoituksessa harjoituksen johtajana. Ammattisotilas_Aliupseeri_EsaEk4Tehtävämme oli tehdä toimintasuunnitelma divisioonan yhteistyöoperaatioon, keskittyen vaiheisiin neljä ja viisi, stabilisointi ja siviiliorganisaatioiden toiminnan mahdollistaminen. Aiemmin olimme suunnitelleet operaation ensimmäiset vaiheet. Niiden tavoitteena oli saada vihollinen luopumaan toiminnasta, aloitteellisuuden saaminen itselle sekä toimintaympäristön hallinta. Harjoitus kesti neljä päivää ja oli haastava, mutta erittäin opettavainen.

Viidettä ja viimeistä opintojaksoa, DFM (Department of Force Management), on jäljellä reilut kolme viikkoa.  Jaksolla käsitellään logistiikkaa ja hallintoa eri tasoilla.  Arviointi perustuu kirjallisiin kokeisiin, esseeseen ja tuntiaktiivisuuteen. Tämän lisäksi teemme kaksi kirjallista ja suullista esitystä. Ensimmäisessä teemme suunnitelman aiheesta jalkaväkiprikaatin siirtyminen valtameren takaiseen tehtävään logistiikan näkökulmasta.

Kansainväliset opiskelijat kävivät FSP:n (Field Study Program) kuuluvalla opintomatkalla viidennen jakson alussa. Opintomatka suuntautui New Yorkiin, Baltimoreen ja Washingtoniin. Ensimmäisenä päivänä New Yorkissa kohteitamme olivat 5th Avenue, Rockefeller Plaza, Grand Central Terminal, Radio City music Hall, St. Patrick’s Cathedral sekä Keskuspuisto. Seuraavana päivänä kävimme Vapauden patsaalla ja  Ellis Islandilla sekä 9/11 terrori-iskun muistopaikalla.

Ammattisotilas_Aliupseeri_EsaEk5

New Yorkista siirryimme West Pointin sotilasakatemiaan.  West Point on vanhin Yhdysvalloissa toimiva akateeminen oppilaitos. Paikka oli erittäin vaikuttava. Historialliset rakennukset huokuivat perinteitä. Kadeteille neljän vuoden koulutus on kiireistä aikaa, eikä heillä ole paljon huolta vapaa-ajasta. Sitä ei nimittäin juurikaan ole. Viikolla aika menee täysin opintojen ehdoilla.

Viikonloput menevät urheilun merkeissä. Jokaisen kadetin on osallistuttava jonkin West Pointin urheilujoukkueen toimintaan. Kuri koulussa on melko ankara. Esimerkiksi kahdesta myöhästymisestä seuraa seitsemän tuntia marssia pienellä aukealla edestakaisin.  Kävimme lounaalla West Pointin komentavan sotilasmestarin kanssa akatemian ruokalassa. Ruokailumme aikana kävi useampikin osasto kadetteja syömässä. Heillä on aikaa ruokailuun vain muutama minuutti.

West Pointista matkasimme Baltimoreen. Siellä tutustumiskohteemme oli Flag House, missä meille kerrottiin Yhdysvaltain lipun historiasta ja sen kehittymistä vuosien saatossa. Seuraavana päivänä matkamme suuntautui ensin Fort McHenryyn ja sieltä satamaan, missä kävimme tutustumassa vanhoihin purjealuksiin sekä toisen maailmansodan aikaiseen sukellusveneeseen.

Viimeinen opintomatkakohteemme oli Washington DC. Ammattisotilas_Aliupseeri_EsaEk1Ensimmäisenä päivänä kävimme katsomassa Arlingtonin hautausmaalla merivoimien ja merijalkaväen muistomerkit. Seuraavana aamuna kävimme Pentagonissa, Yhdysvaltojen puolustushallinnon esikunnassa. Pentagonissa työskentelee noin 25 000 DoD:n (Department of Defence) työntekijää. Maavoimien eversti ja sotilasmestari kertoivat meille Pentagonin toiminnasta sekä kansainvälisestä yhteistyöstä. He pitivät yhteistyötä erittäin merkittävänä operaatioiden onnistumisen kannalta.

Pentagonin jälkeen kävimme lounaalla Yhdysvaltojen armeijan SMA (Sergeant Major of the Army) Daniel Daileyn kanssa. Tilaisuuteen osallistui kansainvälisten opiskelijoiden lisäksi myös muita korkeassa asemassa olevia komentavia sotilasmestareita.

Ammattisotilas_Aliupseeri_EsaEk6

Lounaan jälkeen suuntasimme Arlingtonin hautausmaalle, missä oli ohjelmassa seppeleenlaskutilaisuus tuntemattoman sotilaan haudalle. Minulla oli kunnia olla yksi neljästä seremoniaan osallistuvasta kansainvälisestä opiskelijasta. Seremonia oli yleisölle vapaa ja siihen osallistui useita kymmeniä sotilaita sekä sotilassoittokunta. Kokemus oli upea ja ikimuistoinen.

Seremonian jälkeen matka jatkui hotellille vaihtamaan siviilivaatteet päälle. SMA Dailey oli kutsunut meidät illaksi kotiinsa ja siellä meille oli tarjolla kevyt illallinen ruokajuomineen. Ilta meni seurustellessa sekä kuunnellessa sotilassoittajien esityksiä.

Seuraavana aamuna kävimme keskustelemassa kongressiedustaja O’Rourken kanssa hänen toimistollaan. Iltapäivällä menimme Arlingtonin hautausmaalle. Muutamalle opiskelijalle oli annettu tehtäväksi esitellä tietty kohde hautausmaalla. Minun tehtäväni oli esitellä Yhdysvaltojen sisällissodan tuntemattoman sotilaan hautamonumentti. Viimeinen päivä Washingtonissa meni kierrellessä nähtävyyksiä katsellen.

Vaikka opinnoissa alkaakin jo ruutulippu häämöttää, Ammattisotilas_Aliupseeri_EsaEk_Luokkakuvaon niihin keskityttävä loppuun asti. Viimeisen opintojakson viimeinen päivä on 6.6. Sen jälkeen alkaa out prosessing vaihe. Se sisältää opintojen reflektoinnin, erilaisia seremonioita ja materiaalien palautuksia. Kurssin päätöstilaisuus ja todistusten jako on perjantaina 23.6 ja takaisin Suomeen palaan seuraavan viikon alussa.

Ensi maanantaina, 15.5, alkaa sotilasmestarikurssin 68. kansainvälisten opiskelijoiden perehdyttämiskurssi. Olemme järjestäneet heille tervetulotilaisuuden grillauksen ja hyvän juoman merkeissä. Vielä on hyvä tilaisuus luoda uusia kontakteja.

Aurinkoiset terveiset Teksasista,

Esa Ek

El Paso, 13.5.2017

  • Mestari piti lippujuhlapäivän järjestyksessä

    ”Kunnossapitomestarin tärkeimpiä ominaisuuksia ovat paineensietokyky, organisointikyky ja joustavuus. Kokonaisuudet ja prosessit tulee hahmottaa hyvin ja koko toimintaketju tulee tuntea tarkkaan. Asiat tulee pystyä laittamaan nopeasti tärkeysjärjestykseen. Myös kommunikointitaidot ovat tärkeitä.”

  • Esimerkkinä asevelvollisille

    Vuoden aliupseeri Jaakko Vainionpää (54) palvelee Porin prikaatissa kranaatinheitinkomppanian vääpelinä. Vainionpää on ollut mukana kaikissa keskeisissä rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatioissa viimeisen 18 vuoden aikana.

  • Eräoppaaksi sotilasuran jälkeen

    Kun ylikersantti Jaana Hirsjärvi (54) tuli Puolustusvoimiin töihin 17 vuotta sitten, uusi työnantaja näyttäytyi erittäin mielenkiintoisena ja työ haastavana. Palo työhön on edelleen kova.