Siirry sisältöön

Parasta työssäni ovat ihmiset

Jussi Niemi (37) ilmaisi heti halukkuutensa kun aliupseerille avautui mahdollisuus toimia aliupseereiden henkilöstöasioiden hoitajana Ilmasotakoulussa. Tehtävän hoitajalta vaaditaan Niemen mukaan hyviä sosiaalisia taitoja, sopivalla sotilaallisuudella höystettynä. Tehtävässä vaaditaan myös tarkkuutta.

– Tehtävääni henkilöstöasioiden hoitajana sisältyy muun muassa Ilmasotakoulun aliupseereiden ja sopimussotilaiden henkilöstöasioiden hoito, Ilmasotakoulun kehityskeskustelujen hallinta koko koulun osalta, tehtävänkuvaussovelluksen hallinta, Henkilöstösektorin johtajan sijaisuus, sotilaiden palkkauspäätösasiakirjojen valmistelu ja vaativuudenarvioinnit.

Niemi kokee, että parasta hänen työssään ovat ihmiset.

– Saan päivittäin hoitaa työhön liittyviä asioita erilaisten ihmisten kanssa ja päivät on yleensä melko vaihtelevia. Pidän myös tietynlaisesta toiminnan vapaudesta tehtävässä. saan melko itsenäisesti rytmittää päiväni ja tehtäväni. Toki toiminnan vapauden taustalla on vastuu. Tietyissä asioissa on tiukat aikamääreet missä on pysyttävä.

Niemen tehtävä on luokiteltu mestaritason tehtäväksi. Hän kokee, että hänellä on vielä paljon opittavaa uudessa tehtävässä. Tehtävän laajuus on tuntunut haasteelliselta. Tehtävässä tulee hallita esimerkiksi monen henkilöstöryhmän asiat, eri järjestelmät sekä virkamiesoikeudelliset asiat. Tässä tehtävässä korostuu jatkuva itsensä kehittäminen.

Yleistason opinnot olen suorittanut ja viime syksynä suoritin henkilöstöalan perusopinnot. Aliupseeriston virkaurakurssit jatkuvat varmaan jossain vaiheessa ja toimialan täydentävät koulutukset antavat lisää lihaa luiden ympärille. Tehtävässä pärjäämisen kannalta tärkeintä on kuitenkin asenne ja kiinnostus henkilöstöasioihin.

Edunvalvontakoulutuksesta runsaasti hyötyä

Niemi arvostaa saamaansa luottamusmieskoulutusta ja kokee, että luottamushenkilönä toimiminen on antanut hyvän pohjan nykyiselle tehtävälle.

– Ilman luottamusmiestaustaa olisin ollut hieman nesteessä tehtävää aloittaessa. Se, että olin saanut liiton toimesta monta vuotta hyvää koulutusta, helpotti tehtävän aloittamista huomattavasti. Koulutuksen aikana Mika Oranen ja Lassi Majamaa saivat minut kiinnostumaan pykälistä ja ylipäätään toimialasta. Kiitos siitä. Vaikka olenkin nyt se patamusta työnantajavirkamies, niin eiköhän tässä samaan maaliin pelata. Se, että tunnen entuudestaan henkilöitä luottamusmieskentästä, helpottaa yhteistyötä kovasti.

Niemi arvostaa suuresti työtovereitaan. Henkilöstösektorilla on tiivis ja toimiva työyhteisö. Jatkuvasta kiireestä huolimatta asiat hoituvat hyvin.

Ammattisotilas_JussiNiem2i_Kuva_AstaRuuskanen

Niemi toimi oman yhdistyksensä edustajana Aliupseeriliiton edustajakokouksessa syksyllä 2017.

– Tehtäviä hoidetaan ristiin yli henkilöstöryhmien. Esimerkiksi nyt isyyslomallani tehtäviä on jaettu henkilöstösuunnittelijalle. Arjen työssä esimies on hyvä tukipilari. Esimies tukee kun vääpelillä loppuu ymmärrys ja henkilöstösihteerit pelastavat yleensä viimeisessä hädässä.  Joukkoyksiköiden esimiehet ja Palvelukeskus on niin ikään vahvasti arjessa mukana.

Urahaaveille Niemellä ei tässä vaiheessa ole aikaa. Hän haluaa opetella nykyisen työnsä hyvin ja haaveilla mahdollisista uusista urakäänteistä myöhemmin.

Työn ja perheen lisäksi tärkeänä kivijalkana Niemellä on vapaaehtoistyö sopimuspalokunnassa.

– Olen ollut mukana pelastusalalla 2000-luvun alusta lukien. Olen sopimuspalokunnassa yksikönjohtajana. Vaikka pelastusaliupseerin hommat ovat tällä erää ohi, koitan pysyä alassa kiinni tuolla tapaa.

– Liikunnan merkitys jaksamisessa on korostunut toimistotyötä tehdessä. Liikkua pitää, muuten tämä istuminen alkaa näkymään ainakin poskissa.

Asta Ruuskanen

  • Edunvalvoja Aleksi Laurila

    "Hain pääluottamusmiehen tehtävään, koska halusin päästä vaikuttamaan ammattiryhmämme asioihin. Haluan hoitaa tehtäväni Merivoimien aliupseerien pääluottamusmiehenä niin hyvin, että saan jatkossakin nauttia Aliupseeriliiton hallituksen luottamusta ja jatkaa tehtävässäni useamman kauden." Aleksi Laurila (34)

  • Kuljetusmestarina Unkarissa

    Ylivääpeli Juha Eskelinen työskenteli yli kolme vuotta kuljetusmestarina Unkarissa. Työpaikkana oli monikansallinen raskas lennosto, Heavy Airlift Wing (HAW).

  • Treenaaminen ilman tavoitteita ei onnistu

    Brasilialainen ju-jutsu valikoitui Vuoden urheilijan lajiksi sattumalta. Tähän mennessä ylikersantti Pennasen paras kilpailusaavutus on hopea EM-kilpailuissa.