Siirry sisältöön

Aliupseerien neuvottelupäivät

Aliupseeriston valtakunnallisten neuvottelupäivien teemana oli aliupseeriston täydennyskoulutuksen kehittäminen. Tilaisuuteen osallistuneet aliupseerit pääsivät jakamaan asiantuntemustaan aliupseeriston koulutusjärjestelmän nykytilasta ja tavoitteista.

Päivillä jatkettiin viime vuonna aloitettua keskustelua aliupseeriston tilasta ja tehtävistä vuonna 2025. Lisäksi aliupseerit keskustelivat joukko-osastojen kokeneimpien aliupseerien roolista ja tehtävistä.

Vuonna 2017 järjestettiin ensimmäiset sotilasmestareiden neuvottelupäivät. Tämän vuoden neuvottelupäivät oli Merivoimien henkilöstöpäällikön linjauksen mukaan laajennettu koskemaan myös muuta aliupseeristoa kaikista puolustushaaroista.

Merisotakoulun apulaisjohtaja komentaja Juha Torkkeli Aliupseeri_Neuvottelupäivät1_Ammattisotilas_Kuva_MaritLammesavasi neuvottelupäivät kertomalla muun muassa Merisotakoulun tehtävistä. Pursimies Jani-Juhani Pekkarinen kertoi puheenvuorossaan yhdestä maailman käytetyimmistä persoonallisuustesteistä DISC:stä. Itsetuntemusta ja vuorovaikutustaitoja kehittävä testi on käytössä muun muassa NATO Schoolin järjestämillä kursseilla.

Pääesikunnan koulutusosasto ja puolustushaarojen koulutusvastaavat alustivat toisen työskentelypäivän ryhmätyöt.  Työryhmätyöskentelyssä pyrittiin tuottamaan pääesikunnalle mahdollisimman paljon kehitysideoita aliupseeriston koulutuksen kehittämiseen. Ryhmille varattu työskentelyaika osoittautui kuitenkin liian lyhyeksi, joten valmiita ratkaisumalleja siitä miten asiat pitäisi tulevaisuudessa hoitaa, ei saatu aikaiseksi. Sen sijaan asioiden nykytila, erilaiset roolit työssä oppimisen tukemiseen ja kurkistus aliupseeriston tulevaisuuteen käsiteltiin huolellisesti aliupseeriston näkökulmasta.

Kuulimme päivän aikana merivoimien koulutuspäällikön alustuksen johtajuudesta. Hän esitteli myös Puolustusvoimissa tutumman MBTI-persoonallisuustestin.  Kuulimme myös jokaisesta puolustushaarasta valitun aliupseerin puheenvuoron omasta oppimispolustaan nykyiseen tehtävään.

Aliupseerien koulutusjärjestelmän runko on hyvin suunniteltu, aika vaan tekee tehtävänsä aliupseerien ottaessa vaativampia tehtäviä vastaan. Tähän haasteeseen meidän tulee olla valmiimpia ja siksi koulutuksen kehittäminen on tärkeää.  Asioiden eteenpäin saattamiseksi on aika kääriä hihat jo tänään. Asioiden siirtäminen tulevaisuuteen tuo tullessaan ison osaamisvajeen vaativien opistoupseeritehtävien siirtyessä osaltaan myös aliupseereille.


Terho Eironen

Valtakunnallinen pääluottamusmies

Kuvat: Marit Lammes

  • Unettomuuden voi selättää

    Unihäiriöiden oireet ovat yleisiä vuorotyöntekijöillä. Työterveyslaitoksen mukaan noin 40 prosentilla oireet ovat merkittäviä. Unihäiriöistä yleisin on unettomuus, joka jatkuessaan altistaa psyykkisille ja fyysisille sairauksille ja heikentää työkykyä.

  • Aliupseeritehtävien määrä kasvussa

    Vuoden 2020 henkilöstötilinpäätöksen mukaan Puolustusvoimissa työskenteli vuoden 2020 lopulla 12520 ihmistä. Heistä 3223 oli aliupseereita ja sopimussotilaita. Aliupseerien määrä kasvaa ja heille on tulossa yhä vaativampia tehtäviä.

  • Aliupseerien koulutuspäivät Rannikkolaivastossa

    Aliupseerien koulutusjärjestelmäuudistus ja aliupseerien keskitetty tehtävä- ja seuraajasuunnittelu mietityttävät monia aliupseereita. Vaikka teemoista on jaettu tietoa monia kanavia pitkin, paljon on vielä epätietoisuutta ilmassa. Rannikkolaivasto vastasi aliupseereidensa tiedonjanoon aliupseerien koulutuspäivillä.