Siirry sisältöön

Koko yhteisö osallistui perehdytykseen

Sotilasammattihenkilö Jari Alestalo piti Rannikkoprikaatissa saamansa perehdytystä onnistuneena. Perehdyttäminen lähti käyntiin heti ensimmäisenä työpäivänä. Tuolloin hänen kanssaan käytiin läpi varuskunnan yleisiä käytäntöjä sekä perusteita virkamiehen velvollisuuksista ja oikeuksista.

Alestalo kertoo, että perehdytys tuntui alusta asti hyvin Ammattisotilas_JariAlestalo__Kuva_AleksiLaurilajärjestelmälliseltä ja organisoidulta.

–  Rannikkoprikaatissa jokaiselle uudelle työntekijällä perehdyttämisen kaava on sama. Kun vastuualueet perehdyttämisessä on valmiiksi määritelty, kenenkään ei tarvitse jälkikäteen miettiä, mitä opetetaan ja kuka sen opettamisen hoitaa.

Alestalon perehdyttämiseen osallistuivat yksikön päällikkö, varapäällikkö ja työpaikkaohjaaja. Työssäoppimisvaiheessa myös muut työpisteen työntekijät tulivat hänelle hyvin tutuksi. Melkein jokainen heistä opetti hänelle jonkun uuden osa-alueen.

Rannikkoprikaatin perehdyttämiseen olennaisena osana kuuluvat myös viikoittaiset palautekeskustelut työpaikkaohjaajan kanssa.

Palautekeskusteluissa käydään avoimesti vuoropuheluna läpi perehdyttämistä, mitä asioita koulutettu ja mihin osa-alueisiin tulisi vielä enemmän paneutua.

Alestalon mielestä onnistunut perehdytys vaikuttaa positiivisesti koko työyhteisöön. Hän näkee, että yhtenäisesti perehdytetty henkilöstö luo perustan työpisteen keskinäiselle luottamukselle. Yhteneväinen ja organisoitu perehdyttäminen takaa tietämyksen vähimmäistaidoista, mitkä jokaisella uudellakin työntekijällä on.  Tieto omista taidoista tuo myös varmuutta työn tekemiseen.

Poiketen Rannikkoprikaatin yleisestä perehdyttämisestä on Alestalon työpisteellä kokeet, jotka on suoritettava hyväksytysti harjoittelujakson päätteeksi.

Kokeiden läpäisy kertoo nimenomaan siitä, että koulutuksesta on jotain jäänyt päähän ja että on saavuttanut riittävät valmiudet toimia tehtävässään.

>> Lue lisää Rannikkoprikaatin tavasta perehdyttää henkilökuntansa


Teksti ja kuva: Aleksi Laurila

Merivoimien pääluottamusmies

  • Ammattisotilaan eläketurva

    Ammattisotilaiden eläketurva eroaa yleisestä työeläkkeiden määräytymisestä. Keskeiset erot sotilaseläkejärjestelmässä ovat alhaisempi eläkeikä, eläkkeen kertyminen, loppupalkan määräytyminen, loppukarenssiehto sekä palkattomia keskeytyksiä koskevat säännökset.

  • Verkko-opiskelun mestari

    COVID19-epidemia on vaikuttanut monella tavalla ammattisotilaiden arkeen ja töiden järjestelyyn. Etätyöt ja pienryhmätyöskentely hajautetuissa työpisteissä on tullut usealle hyvin tutuksi toimintatavaksi.

  • Vuorotteluvapaa auttaa jaksamaan

    Kun sinulla on työhistoriaa yli 20 vuotta, voit hakea taukoa työhösi sopimalla siitä työnantajasi kanssa. Vuorotteluvapaalla tarkoitetaan järjestelyä, jossa työntekijä jää määräaikaisesti vapaalle työtehtävistään. Vuorotteluvapaa voi kestää 100 – 180 kalenteripäivää.