Siirry sisältöön

Ennen ja nyt

Kenttämuonitus on joukkojen kenttäolosuhteissa tapahtuvaa elintarvikehuoltoa. Sen tarkoituksena on pitää huollettavat joukot toimintakykyisenä tarjoamalla niille kyllin riittävän energiamäärän sisältävä muona-annos.

Ammattisotilas_Ennen_Nyt_Joukkomuonitus

Suomalainen perinneruoka, hernekeitto, on maistunut jo useamman sukupolven sotilaille. Parasta se on kenttäkeittimellä valmistettuna.


Väinö Linna: Tuntematon sotilas

Kenttäkeittiöstä jaettiin hernesoppaa. Se ei ollut tavallista huonompaa, mutta kun miehet olivat käsittäneet tämän ruokailun jonkinlaiseksi voitonjuhlaksi, saivat nuo harmaan veden pinnalla uiskentelevat herneenkuoret heidät katkeroitumaan. Nälkäisinä oli iloittu voitosta ja siitä, että saadaan rauhassa syödä, ja nyt heitä iskettiin kuin nuijalla otsaan tarjoamalla puoliraakaa hernekeittoa. Kauhalla ammentava keittiömies sai jokaiselta kirouksen kiitokseksi

Ois tässä ollut päivä aikoo keittee se kypseks asti, sanoi Rahikainen pakkiinsa katsellen. Siellähän herne toverii ehtii, mutta turha on työnsä.

Mäkilä seisoi keittiön vieressä ja rykäisi:

Siellä on joka herne, joka sinne kuuluu. Ja n’oon sen laatuisia hernehiä jotta ne ei kypsy.


  • Yhtenä rintamana

    SAK:n, STTK:n ja Akavan jäsenliitot ryhtyivät syyskuussa laajassa rintamassa työtaistelutoimiin. Järjestölliset toimet ovat vastalause Suomen hallituksen suunnitelmille heikentää työntekijöiden irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä. Eduskuntaan laki on tarkoitus viedä marraskuussa.

  • Valmius, valmius, valmius

    Puolustusvoimien valmius- ja varautumissuunnittelua johtava prikaatikenraali Markku Myllykangas toivoo, että ei ikinä joutuisi ammattisotilaan koulutusta vastaavaan työhön. Valmiussuunnittelun tarkoituksena onkin ehkäistä ennalta konflikteja. Ja toisaalta, olla valmiina, jos niitä eteen tulee.

  • Aliupseerien osaamisen kehittäminen remonttiin

    Puolustusvoimien koulutuspäällikkö haluaa uudistaa aliupseerien koulutusjärjestelmää. Tavoitteena on, että järjestelmä vastaa jatkossa paremmin sekä yksittäisen aliupseerin että koko organisaation osaamisvaatimuksiin.