Siirry sisältöön

Ennen ja nyt

Kenttämuonitus on joukkojen kenttäolosuhteissa tapahtuvaa elintarvikehuoltoa. Sen tarkoituksena on pitää huollettavat joukot toimintakykyisenä tarjoamalla niille kyllin riittävän energiamäärän sisältävä muona-annos.

Ammattisotilas_Ennen_Nyt_Joukkomuonitus

Suomalainen perinneruoka, hernekeitto, on maistunut jo useamman sukupolven sotilaille. Parasta se on kenttäkeittimellä valmistettuna.


Väinö Linna: Tuntematon sotilas

Kenttäkeittiöstä jaettiin hernesoppaa. Se ei ollut tavallista huonompaa, mutta kun miehet olivat käsittäneet tämän ruokailun jonkinlaiseksi voitonjuhlaksi, saivat nuo harmaan veden pinnalla uiskentelevat herneenkuoret heidät katkeroitumaan. Nälkäisinä oli iloittu voitosta ja siitä, että saadaan rauhassa syödä, ja nyt heitä iskettiin kuin nuijalla otsaan tarjoamalla puoliraakaa hernekeittoa. Kauhalla ammentava keittiömies sai jokaiselta kirouksen kiitokseksi

Ois tässä ollut päivä aikoo keittee se kypseks asti, sanoi Rahikainen pakkiinsa katsellen. Siellähän herne toverii ehtii, mutta turha on työnsä.

Mäkilä seisoi keittiön vieressä ja rykäisi:

Siellä on joka herne, joka sinne kuuluu. Ja n’oon sen laatuisia hernehiä jotta ne ei kypsy.


  • Puolustusselonteko 2021

    Valtioneuvosto antoi eduskunnalle puolustusselonteon syyskuussa. Selonteossa määritellään linjaukset Suomen puolustuskyvyn ylläpidolle ja kehittämiselle. Selontekoon on kirjattu myös taloudelliset raamit, henkilöstömäärätavoitteet ja lainsäädännön uudistustarpeet puolustusvoimien lakisääteisten tehtävien hoitamiseksi.

  • Otamme turvallisuusympäristön muutokset vakavasti

    Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva sanoo, että Suomi ottaa Suomen turvallisuusympäristön muutokset todella vakavasti. Hän näkee, että tulevat strategiset hankinnat, kansallinen puolustus ja kansainvälinen yhteistyö sekä kyky nopeaan valmiuden nostamiseen ovat tässä tilanteessa kansallisesti merkittäviä tekijöitä.

  • Sopimustavoitteet sopimukseksi

    JHL edustaa Aliupseeriliittoa valtion keskustason neuvottelupöydässä. Tuossa pöydässä Aliupseeriliiton jäsenten etuja ajaa JHL:n neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch. Pääneuvottelijana Karrasch neuvottelee muiden pääsopijajärjestöjen ja Valtiovarainministeriön edustajien kanssa sopimuskauden palkoista ja muista työehdoista.