Siirry sisältöön

Esimerkkinä asevelvollisille

Vuoden aliupseeri Jaakko Vainionpää (54) palvelee Porin prikaatissa kranaatinheitinkomppanian vääpelinä. Vainionpää on ollut mukana kaikissa keskeisissä rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatioissa viimeisen 18 vuoden aikana.

Valintaperusteissaan Aliupseeriliiton hallitus totesi,Ammattisotilas_VuodenAliupseeri4_Kuva_AstaRuuskanen että Vainionpää on erittäin ammattitaitoinen aliupseeri. Hän on työyhteisössään pidetty ja arvostettu työtoveri.  Hän osaa ja haluaa opastaa ja opettaa kaikkia apua tarvitsevia työyhteisössään. Lisäksi hän toimii esimerkillisellä tavalla kaikkien kanssa myös ristiriitatilanteissa. Vainionpäällä on myös sotilaalle esimerkillinen fyysinen kunto.

Vainionpään oma yhdistys, Satakunnan Aliupseerit, esitti häntä Aliupseeriliiton Vuoden aliupseeriksi. Palkitsemisperusteissaan yhdistyksen johto – Vainionpään työtoverit – korostivat hänen monipuolista ammattitaitoaan sekä kykyä ja halua auttaa muita.

Vainionpää itse näkee, että perusteluissa mainitut asiat ovat juonteita kansainvälisistä tehtävistä saadusta elämänkokemuksesta.

Vainionpää aloitti sotilasvirassa vuonna 2008. Hänen toimipaikkansa oli ensin Säkylässä, jossa hän toimi kouluttajana ja yksikön vääpelinä. Puolustusvoimauudistuksen myötä hän siirtyi Niinisaloon, nykyiseen tehtäväänsä. Vainionpäällä on virkauraa jäljellä vuoden verran ja hän toivoo voivansa palvella sen loppuun asti nykyisessä työssään.

Yksikön Äiti

Vuoden aliupseeri työskentelee perusyksikön vääpelinä Kranaatinheitinkomppaniassa.  Hän toimii myös huoltojoukkueen kouluttajana. Vääpelin tehtävään kuuluu myös paljon asioita, joita ei ole tehtävänkuvaukseen kirjoitettu.

– Vääpeli on yksikön Äiti. Hän ohjaa ja opastaa uusia työyhteisön jäseniä sekä asevelvollisia toimimaan yksikön yhdessä sopimia toimintatapoja kunnioittaen. Vääpeli on linkkinä yksikön ja päällikön välissä. Hänellä pitää olla elämänkokemusta josta ammentaa ratkaisuja ristiriitatilanteissa joita aina vääjäämättä tulee.

Vainionpää kokee työnsä niin, että se ei ole sidottu kelloon eikä työaikasuunnitelmassa merkittyihin numeroihin.

– Pidän toimiston ovea avoinna kirjaimellisestikin. Olen sanonut, että “en ota polvelle, mutta muuten hoidetaan huolet pois”

Ammattisotilas_VuodenAliupseeri_PalkitsemisesitysParasta työssäni on erinomainen työyhteisö. Meillä on todella hyvä “työn imu”. Tämä näkyy myös erittäin vähäisissä sairauspoissaoloissa.

Vainionpää haluaa muistuttaa siitä, että henkilökunta toimii esimerkkinä asevelvollisille. Mitä ammattisotilaat edellä, sitä varusmiehet perässä.

– Jos emme toimi esimerkkinä käyttäytymisellämme tai pukeutumisellamme, emme voi sitä vaatia asevelvollisiltakaan. Jos kuljemme kaulukset pytyssä, samoin tekevät asevelvolliset.

Yksi todiste esimerkin voimasta on Vainionpään mukaan liikuntakipinän synnyttäminen asevelvollisissa.

– Yksikkömme on erittäin liikunnallinen. Tämä tarttuu myös asevelvollisiin. On ollut hienoa nähdä miten asevelvolliset “kasvavat” palvelusaikanaan.

Unohtumattomia kokemuksia

Vainionpää on ollut varusmiespalveluksen jälkeen kaksitoista kertaa rauhanturva- tai kriisinhallintaoperaatiossa. Ensimmäiselle ulkomaan komennukselle hän hakeutui 22-vuotiaana. Komennuksen aloitus ja lento toiminta-alueelle tapahtuivat hänen syntymäpäivänään.

– Ensimmäiselle komennukselle hakeuduin kun näin varusmiesaikanani Niinisalossa YK-koulutettavia. Varmaan siitä jäi pieni ajatuksen siemen. Yksi tuttavani palveli siellä ja kertoi kokemuksistaan.

Vainionpää on kokenut ulkomaan komennuksilla ainutlaatuista yhteishenkeä siellä olevissa joukoissa. Tämä henki on keskeinen syy kansainvälisiin tehtäviin hakeutumiselle.

– Sitä uskomatonta yhteishenkeä, mikä niillä komennuksilla vallitsee, ei voi pukea sanoiksi.

Perhe on lähtenyt toimialueelle mukaan kahdesti. Ne kerrat ovat jääneet ikimuistoisina mieleen.

– En voi sivuuttaa niitä lukemattomia ystävyyksiä, joita solmittiin omien sekä paikallisen asukkaiden kanssa. Suuri osa näistä ystävyyssuhteista jatkuu edelleen.

Vainionpää toivoo, että sekä sotilaat että heidän esimiehensä tekevät nykyistä pitkäjänteisempää suunnittelutyötä kansainvälisiin tehtäviin hakeutumisessa. Hän suosittelee aliupseereita hakeutumaan näihin tehtäviin.

Jos vain elämäntilanne sen sallii, ehdottomasti kannattaa hakeutua. Kehottaisin myös yksikköä ja joukko-osastoa kauaskantoisempaan ajatteluun irrotettavuuslausunnoissa. Kansainväliseltä komennukselta saa todella paljon näkemystä oman yksikön asevelvollisten kouluttamiseen.

Ammattisotilas_VuodenAliupseeri1_Kuva_AstaRuuskanen
Vuoden aliupseeri ja Satakunnan Aliupseerit ry:n edustajat Joni Wallin ja Aleksi Viikinkoski

Ennen aliupseerivirkaan tuloaan Vainionpää toimi vuosia ravintola-alalla. Hän on kouluttautunut sekä kokiksi että kondiittoriksi ja työskennellyt hyvin monipuolisissa tehtävissä – myös yrittäjänä.  Pitkäaikaisin työ on ollut muonituskeskuksen kokin tehtävä Niinisalossa.

Myös sotilasuransa aikana Vainionpäällä on ollut vahva tahtotila osaamisensa kehittämiseen. Hän on hakeutunut aktiivisesti virkaurakursseille ja pitänyt huolta normaali- ja poikkeusolojen ammattitaidostaan. Hän on omaehtoisesti hakeutunut myös esimerkiksi Henkisen tuen kurssille ja liikuttajakoulutukseen. Näistä taidoista on ollut hyötyä vääpelin tehtävässä.

Teksti ja kuvat: Asta Ruuskanen

  • Uusi ura eläkkeellä

    Ylivääpeli Tapani Back (59) jäi eläkkeelle tilannevalvojan tehtävästä vuonna 2013. Vuoden mittaisen vapaan ja perusteellisen pohtimisen jälkeen hän aloitti kiinteistönvälittäjänä vuoden 2015 alussa. Hänellä on nyt takanaan viisi vuotta menestyksekästä uraa uudessa ammatissa.

  • US Navy SEA Class 222

    Kirjoittaja osallistui ensimmäisenä suomalaisena aliupseerina Yhdysvaltain merivoimien Senior Enlisted Academyn SEA kurssille numero 222 alkuvuodesta 2019.

  • Mestarien kurssitapaaminen

    Maavoimien ensimmäinen mestarikurssi järjestettiin vuonna 2007. Kurssilta valmistui yhdeksän aliupseeria. Kurssitapaamisessa mestarit palasivat Maasotakouluun 17 vuoden jälkeen.