Siirry sisältöön

Sotilaan kymmenen käskyä

Jokaisen sotilaan tulee tuntea laillisen sodankäynnin perussäännöt niin hyvin, että hän tositilanteessa noudattaa niitä vaistomaisesti. Jokainen varusmies koulutetaan toimimaan sotilasta velvoittavien sotilaan sääntöjen mukaisesti.

Ylitarkastaja Juhani Parkkari Puolustusvoimista on omistautunut sodan oikeussääntöjen tutkimiseen ja niiden kouluttamiseen erityisesti reservisille ja kansalaisjärjestöille.

Parkkarin kokemuksen mukaan suomalaiset sotilaat tuntevat sotilaan säännöt hyvin.

– Puolustusvoimat kouluttaa varusmiehiä ja ammattisotilaita näihin asioihin. Uskon, että ammattisotilaat ovat sisäistäneet säännöt.  Tämä liittyy sotilaan perusosaamiseen ja ammattietiikkaan. Jokaiseen toimialaan liittyy kuitenkin omia oikeussääntöjä ja näihin jokaisen sotilaan tulisi perehtyä.

Sotilaan säännöt uudistettiin vuonna 2013. Suomalaista sotilasta velvoittaviin kymmeneen sääntöön on koottu ne keskeiset asiat, jotka Parkkarin mukaan jokaisen ammattisotilaan ja reserviläisen  on tunnettava.  • Valalaulun 150 vuotta

    Itsenäisen Suomen nykyinen sotilasvala täytti 16. elokuuta 2018 tasan 100 vuotta. Sotilasvakuutus on vuodelta 1919. Valalaulu sen sijaan on lähes 150 vuoden ikäinen.

  • Geopolitiikka on tullut takaisin

    Yhteiskunnallinen keskustelu siirtyi viikoksi Porin Suomi Areenaan heinäkuussa. JHL:n järjestämässä keskustelussa päällimmäiseksi nousi Suomen turvallisuusympäristön muutos.

  • Silloin ja nyt

    Puolustusvoimiin perustettiin sotakoiratarha vuonna 1924. Ensimmäisinä vuosina koirien koulutus keskittyi viestikoirien kouluttamiseen. Talvi- ja jatkosodassa koirat työskentelivät viestitehtävien lisäksi erityisesti vartio- ja partiokoirina.