Sotilaan kymmenen käskyä
Jokaisen sotilaan tulee tuntea laillisen sodankäynnin perussäännöt niin hyvin, että hän tositilanteessa noudattaa niitä vaistomaisesti. Jokainen varusmies koulutetaan toimimaan sotilasta velvoittavien sotilaan sääntöjen mukaisesti.

Ylitarkastaja Juhani Parkkari Puolustusvoimista on omistautunut sodan oikeussääntöjen tutkimiseen ja niiden kouluttamiseen erityisesti reservisille ja kansalaisjärjestöille.
Parkkarin kokemuksen mukaan suomalaiset sotilaat tuntevat sotilaan säännöt hyvin.
– Puolustusvoimat kouluttaa varusmiehiä ja ammattisotilaita näihin asioihin. Uskon, että ammattisotilaat ovat sisäistäneet säännöt. Tämä liittyy sotilaan perusosaamiseen ja ammattietiikkaan. Jokaiseen toimialaan liittyy kuitenkin omia oikeussääntöjä ja näihin jokaisen sotilaan tulisi perehtyä.
Sotilaan säännöt uudistettiin vuonna 2013. Suomalaista sotilasta velvoittaviin kymmeneen sääntöön on koottu ne keskeiset asiat, jotka Parkkarin mukaan jokaisen ammattisotilaan ja reserviläisen on tunnettava.
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Silloin ja nyt
Syksyllä 1939 Puolustusvoimilla oli 4 700 hevosta ja 134 kuorma-autoa. Suomessa oli tuolloin 380 000 hevosta ja 53 000 autoa. Valmiutta kohotettaessa puolustusvoimat otti siviiliyhteiskunnasta 60 000 hevosta. Myös suurin osa Suomen 20 000 kuorma-autosta otettiin ennen talvisotaa puolustusvoimien käyttöön.
-
Kyberturvallisuus on kaikkien yhteinen asia
Jokaisella ammattisotilaalla on rooli kyberpuolustuksen toteuttamisessa. Kaikkien tulee kyetä tunnistamaan digitaalisen toimintaympäristön toimintaperiaatteet ja pystyä turvallisesti toimimaan siellä.
-
Aliupseeriliitto kansainvälisestä sotilasavusta:
Perustuttava vapaaehtoisuuteen ja palvelussuhteen ehdoista on sovittava.