Sotilaan kymmenen käskyä
Jokaisen sotilaan tulee tuntea laillisen sodankäynnin perussäännöt niin hyvin, että hän tositilanteessa noudattaa niitä vaistomaisesti. Jokainen varusmies koulutetaan toimimaan sotilasta velvoittavien sotilaan sääntöjen mukaisesti.
Ylitarkastaja Juhani Parkkari Puolustusvoimista on omistautunut sodan oikeussääntöjen tutkimiseen ja niiden kouluttamiseen erityisesti reservisille ja kansalaisjärjestöille.
Parkkarin kokemuksen mukaan suomalaiset sotilaat tuntevat sotilaan säännöt hyvin.
– Puolustusvoimat kouluttaa varusmiehiä ja ammattisotilaita näihin asioihin. Uskon, että ammattisotilaat ovat sisäistäneet säännöt. Tämä liittyy sotilaan perusosaamiseen ja ammattietiikkaan. Jokaiseen toimialaan liittyy kuitenkin omia oikeussääntöjä ja näihin jokaisen sotilaan tulisi perehtyä.
Sotilaan säännöt uudistettiin vuonna 2013. Suomalaista sotilasta velvoittaviin kymmeneen sääntöön on koottu ne keskeiset asiat, jotka Parkkarin mukaan jokaisen ammattisotilaan ja reserviläisen on tunnettava.
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
MPK:n tehtävät muuttuvat
Laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta uudistettiin tänä vuonna. Uusi laki astuu voimaan 1.1.2020. Muutoksen myötä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) aikaisemmin antama sotilaallinen koulutus siirtyy Puolustusvoimien tehtäväksi.
-
Puolustusratkaisumme kestää paineet
Puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen aloitti tehtävässään elokuun alussa. Ensimmäisessä päiväkäskyssään komentaja toteaa, että Suomen nykyinen puolustusratkaisu kestää toimintaympäristön muutoksista aiheutuvat paineet.
-
Silloin ja nyt
Perjantaina tammikuun 25. päivänä 1918 senaatin sisäasiaintoimikunta julisti suojeluskunnat hallituksen joukoiksi. Tuona päivänä syntyi itsenäisen Suomen sotaväki. Sen tehtävänä oli ”yksinomaan järjestyksen ylläpitäminen ja epäjärjestyksen estäminen”.