Siirry sisältöön

Sulkeisjärjestys kaipaa päivittämistä

Käynnissä olevalla Koulutus 2020 -ohjelmalla uudistetaan Puolustusvoimien varusmieskoulutusta. Tavoitteena on hyödyntää entistä laajemmin nykyaikaista teknologiaa ja luopua vanhoista menneen maailman käytännöistä.

Toivottavasti kaikkein pyhintä sotilaskoulutuksen ydintäAmmattisotilas_Antti – sulkeisjärjestystä – ei kuitenkaan heitetä pesuveden mukana pois. Sulkeisjärjestyksellä sotilaat totutetaan vaistomaiseen tottelemiseen ja täsmällisyyteen. Se mahdollistaa joukkojen johtamisen ja luo perustan taistelukentällä toimimiselle. Sulkeisjärjestyksellä on tärkeä rooli joukon kurin ja hengen luomisessa sekä yksittäisen taistelijan luonteen kehittämisessä.

Toki sulkeisjärjestyksen muotoja ja käytäntöjä pitää päivittää nykyaikaan, jotta siviilimaailman ja sotilaselämän todellisuuksien välille ei ratkea ylipääsemätöntä railoa.

Puolustusvoimien nykyinen Sulkeisjärjestysopas on vuodelta 2016, mutta suhteellisesta tuoreudestaan huolimatta se on maailman muuttumisen vuoksi jäänyt pahasti ajastaan jälkeen. Opas käsittelee ansiokkaasti sulkeisjärjestyksen jalan, suksin, polkupyörin sekä miekkojen kera. Lylyt ja kalhut – miekoista nyt puhumattakaan – muistuttavat kuitenkin auttamattomasti ammoisista ajoista. Puolustusvoimien perinteinen munamankelikin on menneen maailman menopeli.

Moderni ja erityisesti nuorison suosima liikkumisvälineistö on laajentunut merkittävästi, eikä Puolustusvoimat voi jättää tätä kehitystä huomioon ottamatta sulkeisjärjestyksessäkään.

Kiireellisemmin käyttöön on saatava sulkeisjärjestys skeittilaudoin. Olliet, flipit sekä shuvit ym. rullalautailupiruetit pitää kääntää sukkelaan suljetun järjestyksen komentokielelle. Samalla sotaväki saa yhden asutuskeskustaisteluun sopivan liikkumistavan yksittäisen taistelijan etenemismuotoihin – hiipimisen, ryömimisen ja syöksymisen rinnalle. Uskon, että tämä uudistus saa nuorisolta syvän kiitoksen ja kumarruksen.

Polkupyöräsulkeisissa pitää siirtyä BMX-pyörästöön. Nämä nuoren polven nopeat kulkupelit sopivat hyvin sotaväen käyttöön. Ne edistävät liikettä vaikeakulkuisessakin maastossa ja niillä voidaan tehdä näyttäviä PR-esityksiä soittokuntien kuviomarssien tapaan. Joukkueen BMX-flätti on nätti sulkeisenakin.

Ihmiskunta on Aatamin ajoista lähtien sotinut miekoilla, ja niitä on pidetty sotilaallisen voiman symboleina. Ehkä juuri tämän vuoksi miekka on pitkään pitänyt pintansa sulkeistenkin varusteena. Nyt elämme kuitenkin hybridi- ja kybersodan ympäristössä ja miekka joutaa jo hyvin historiallisten reliikkien joukkoon. On aika korvata se modernimmalla kädenjatkeella – mobiililla matkapuhelimella.

Sulkeisjärjestys kännyköin on kädenojennus sille tosiasialle, että ihmisen ja teknologian evoluutio on ottanut askeleen kohti rajatonta maailmaa. Kuten johtava puhelinyhtiö taannoin julisti: ”Olen kaikkien kanssa, kaiken aikaa, kaikkialla.” Miksi ei siis sulkeisissakin – kuten muuallakin? Missä olemmekin, minne menemmekin, on Homo mobilus tiellä, edessämme – jähmettyneenä tai liikkuvana olentona, käsi koukistuneena, kämmenessä maagista sinistä valoa hohkava laite, johon alaviistoon suuntautunut katse on taianomaisesti lukkiutunut.

Kännykkäsulkeiset siirtävät sotaväen tämän vuosituhannen reaalimaailmaan, jossa teknologia on erottamattomasti sulautunut kaikkeen inhimilliseen tekemiseen. Täsmällisestä vaistomaisesta tottelemisesta ei kuitenkaan tarvitse luopua uuden välineistön myötä, kuten ei kurin ja hengen luonnistakaan.

Kännykkäsulkeiset vievät varusmiehistön lähemmäs kotijoukkoja ja muuta maanpuolustuskansaa, kun reippaita tilannekuvia sotaväen äksiisistä välitetään lähes reaaliaikaisesti yhteisesti ihailtavaksi. Sulkeisjärjestys kännyköin nivoo nykyaikaisen koulutuksen sulavasti Puolustusvoimien PR-toimintaan.

Kasarmeillamme kaikukoot kohta komeat komennot: ”KOMPPANIA – ASENTO! – KÄTEEN – VIE! – SELFIE – OTA! – FACEBOOK -PÄIVITÄ! – TASKUUN – VIE! – LEPO.”

Ammattisotilas_Terveisin Antti


  • Nimittely henkilökohtaistuu

    Joudun valitettavasti palaamaan jo aikaisemmin ruotimaani tasa-arvoisen tituloinnin teemaan, sillä tasavallassa otetaan nyt pitkiä loikkia verbaalisessa yhdenvertaisuudessa.

  • Pakkiruokailu potuttaa

    Ennen vanhaan päälliköillä oli toisinaan tapana määrätä varusmiehet ulkoruokintaan, jos yksikössä ilmeni kurittomuutta tai muita sisäjärjestysongelmia. Kasarmin takapihalle järjestetyn viikon pituisen pakkiruokailuputken uskottiin kannustavan sotilaita säällisempään käytökseen.

  • Kiihottavat kansainväliset harjoitukset

    ”Mä haluun kiihdyttää, sua viihdyttää, aina yhä uudelleen…”, lauloi Kikka neljännesvuosisata sitten, jolloin suurvaltojen välinen kylmä sota veteli viimeisiään. Nyt kun turvallisuustilanne on taas vastaavasti kiristynyt lähialueillammekin, meillä kiihdytään enemmän Puolustusvoimien kansainvälisestä harjoittelusta kuin laulajatähtösen antautuvasta asenteesta rakkauden teoille.