Siirry sisältöön

Lexistä Vuoden 2019 sotakoira

Kultainennoutaja Njord "Lex" on valittu Vuoden 2019 sotakoiraksi. Nimitys julkistettiin koiramessujen yhteydessä 7.12. Samalla julkaistiin myös muiden viranomaisten palveluksessa toimivat vuoden virkakoirat.

Lex työskentelee Upinniemessä Rannikkoprikaatissa ja se on koulutettu räjähteiden, aseiden ja niiden osien etsintään.
Lexin ohjaaja on ylikersantti Jan Ekholm. Hän kertoo, että nyt 1,5 vuoden iässä Lex on osoitteutunut todella päteväksi niihin etsintätehtäviin, joihin sitä koulutetaan. Puolustusvoimien ensimmäinen virkatehtäviin koulutettava kultainennoutaja antaa jatkuvasti uutta tietoa rodun soveltuvuudesta sotakoiran tehtäviin sekä sen kasvatuksen vaatimista koulutusmetodeista

– Voin jopa sanoa, että tässä tapauksessa koira opettaa enemmän kouluttajaansa kuin kouluttaja koiraansa.

Muut Vuoden virkakoira -arvonimen vastaanottaneet olivat poliisikoira Viksu, tullikoira Aino, rajakoira Cena ja vankilakoira Tuisku.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lähde: Suomen Kennelliitto
Kuvat: Suomen Kennelliitto/Jukka Pätynen
  • Valjastetaan kokemus koulutuksen kehittämiseen

    Täydennyskoulutus on Puolustusvoimien henkilöstölle järjestettävää, sotatieteellisten tutkintojen ulkopuolista koulutusta. Täydennyskoulutusta tarjotaan puolustushaara- ja toimialakohtaisesti.

  • Sisäilman laadunhallinta Puolustusvoimissa

    Puhdas ja raikas sisäilma tukee toimintakykyä, terveyttä ja oppimista. Merkittävimmät sisäilman epäpuhtaudet tulevat ulkoilmasta pienhiukkasista, tupakansavusta, maaperän radonsäteilystä ja rakennusten kosteusvaurioista.

  • Aliupseeri kansainvälisessä palveluksessa

    Suomen Nato-jäsenyyden myötä ulkomaan tehtävistä muodostuu osa aliupseerin urapolkua. Tehtävävaihtoehtojen määrä kasvaa huomattavasti aluksi Naton komento- ja johtorakenteessa sekä erillislaitoksissa.