Siirry sisältöön

Työsuojelu on johtamista ja yhteistoimintaa

Joukko-osastojen työsuojeluorganisaatiot aloittivat uuden kauden vuoden vaihteessa. Kausi kattaa vuodet 2020 – 2023. isot onnittelut henkilövalinnoista eri rooleihin työsuojeluorganisaatiossa.

Aliupseerit ovat kohtalaisen iso ja koko ajan kasvava henkilöstöryhmä. Se on näkynyt positiivisena kiinnostuksena yhteisiin asioihin ja haluna vaikuttaa työoloihin muun muassa työsuojelun kautta.

Työsuojelu on turvallisuusjohtamista ja yhteistoimintaa, jota toteutetaan jokaisella työpaikalla. Työnantaja on vastuussa työpaikan toiminnasta ja turvallisuudesta. Työturvallisuuslain (738/2003) perusvaatimus on, että työ ei saa aiheuttaa terveyden menettämisen vaaraa.

Työnantaja edistää työn turvallisuutta ja terveellisyyttä oma-aloitteisesti ja huolehtii, että työolot ovat kunnossa, eikä työstä aiheudu vaaraa tai haittaa henkilöstölle. Työhyvinvoinnista huolehtiminen on myös tärkeä osa-alue työsuojelussa. Työhyvinvoinnilla tavoitellaan epäkohtien minimointia ja työn voimavaratekijöiden hyödyntämistä.

Työsuojelupäällikkö avustaa työnantajaa ja esimiehiä tehtävissä, jotka liittyvät työsuojelun asiantuntemuksen hankintaan sekä yhteistyöhön työntekijöiden ja työsuojeluviranomaisten kanssa. Työsuojeluorganisaation eri jäsenten tiedot löytyvät Työturvallisuuskeskuksen ylläpitämästä valtion työsuojeluhenkilöstön rekisteristä. Työsuojelupäällikkö ilmoittaa työsuojeluhenkilöstön tiedot rekisteriin.

Työsuojeluvaltuutetut, varavaltuutetut ja työsuojeluasiamiehet edustavat työpaikkansa työntekijöitä työsuojelun asiantuntijoina. Asiantuntijuuttaan he kasvattavat kouluttautumalla työsuojelukursseilla ja verkostoitumalla muiden organisaatioiden työsuojeluasiantuntijoiden kanssa.

Virkamiehellä/työntekijällä on myös vastuunsa. Jokainen yksilö huolehtii turvallisten ja terveellisten työtapojen noudattamisesta. Hänen tulee noudattaa työnantajan ohjeita ja määräyksiä, käyttää työpaikalla käytössä olevia henkilönsuojaimia ja apuvälineitä ja huolehtia ettei oma työskentely tai käyttäytyminen aiheuta vaaraa itselle ja muille. Virkamiehellä on oikeus saada tekemäänsä työsuojeluun liittyvään kysymykseen työnantajalta vastaus.

Aliupseeriliiton rooli työsuojelussa on omien jäsenten neuvonta ja tiedonvälitys työsuojeluasioissa. Henkilöstöjärjestöillä yleensäkin on mahdollisuus vaikuttaa muun muassa lainsäädäntöön keskusjärjestöjen kautta.

Työpaikalla on sovittava työsuojelutehtävissä tarvittavan työvälineiden hankinnasta. Työsuojeluvaltuutetun perustyökaluihin kuuluvaa kirjallisuutta ovat esimerkiksi Työterveyslaitoksen julkaisemat Työturvallisuuslaki, soveltamisopas sekä Työsuojelun valvonta. Myös työsuojeluhallinnon verkkopalvelu työsuojelu.fi toimii erinomaisena työkaluna työsuojeluhenkilöstölle.

Työsuojeluvaltuutetun oikeudesta koulutukseen on sovittu valtion työ- ja virkaehtosopimuksen liitteessä 2. Koulutusta työsuojelun parissa järjestävät muun muassa Pääesikunta ja JHL. Toki laaja valikoima verkkokursseja ja muutakin hyödyllistä työsuojeluasiaa löytyy eri lähteistä. Kannattaa tutustua niihin ja liittyä sähköpostilistoille, niin pysyt ajan tasalla.

Terho Eironen

Valtakunnallinen pääluottamusmies

  • Ennakointi ja vertaistuki ehkäisevät ongelmia

    Suomen Rauhanturvaajaliitto tukee monin tavoin kriisinhallintaoperaatioihin osallistuvia ja heidän läheisiään ennen lähtöä, operaation aikana ja sen jälkeen. Vertaistuki ja ennalta ehkäisevä toiminta ovat tärkeässä roolissa monien ongelmien ehkäisyssä.

  • Yhteistoiminnasta puuttuu rohkeus tarttua asioihin

    Pelkkä tiedottaminen ja päätettyjen asioiden yhdessä käsittely ei ole avointa yhteistoimintaa. ”Ajatus siitä, että jaettu tieto on menetettyä tietoa” ei sovellu rohkeaan, tavoitehakuiseen ja muutoksiin reagoivaan yhteistoimintaan.

  • Sotilaspapit ovat rinnalla kulkijoita ja keskustelijoita

    Puolustusvoimien uusi kenttäpiispa Pekka Asikainen aloitti tehtävässään kesäkuussa. Kirkollisen alan johtajalla on tärkeä tehtävä henkilökunnan ja varusmiesten eettisen, psykologisen ja sosiaalisen toimintakyvyn ylläpitämisessä.