Siirry sisältöön

Nuuskaus, riippuvuus ja lopettamisen tuki

Nuuskaatko? Mitä itse ajattelet asiasta? Oletko pohtinut vaikutuksia omaan terveyteesi tai toimintakykyysi? Kiinnostaako lopettaminen? Puolustusvoimat tukee henkilökunnan tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön vähentämistä ja lopettamista. Käänny oman työterveyshuoltosi puoleen, saat sieltä neuvontaa, ohjausta ja tukea.

Nuuska sisältää jopa enemmän nikotiinia kuin tupakka (avautuu uuteen ikkunaan)ja aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Nuuskaaminen voi aiheuttaa nikotiiniriippuvaiselle tunteen suorituskyvyn paranemisesta, joka johtuu vieroitusoireiden lievittymisestä ja nikotiiniannoksen aiheuttamasta mielihyvän tunteesta. Nikotiini kiihdyttää akuutisti sydämensykettä ja sydänlihaksen supistumista. Se myös kiihdyttää sympaattisen hermoston toimintaa, mikä supistaa ääreisverenkiertoa ja nostaa verenpainetta. Näin esimerkiksi lihasten hapensaanti ja edelleen fyysinen suorituskyky voivat heikentyä.

Nuuskaaminen johtaa usein vaurioihin ikenissä ja suun terveyden huononeminen on riskitekijä monille sairauksille ja tulehduksille. Näin koronaviruspandemian aikana on hyvä pohtia myös sitä, miten nuuskaaminen ja sormien toistuva vieminen suuhun vaikuttaa infektioiden leviämiseen. Nuuskauksen pitkäaikaisvaikutuksista, samoin kuin sähkösavukkeesta on toistaiseksi tehty vähemmän tutkimusta kuin tupakoinnista, ja nykyiset käyttäjät ovatkin koekaniineja isossa ihmiskokeessa.

Nikotiiniriippuvuus on vaikea riippuvuuden laji. Lopettamisen terveyshyödyt ovat kuitenkin merkittävät, myös nuuskaajalle. Omaa lopettamista pohtiessa on hyvä tehdä nikotiiniriippuvuustesti, jonka tulos antaa osviittaa siitä, millaiseksi oma riippuvuus on muodostunut. Testi löytyy viereiseltä sivulta.

Eritoten suomalainen mies ajattelee usein, että nuuskan tai tupakan käytön tulee loppua kuin seinään ilman mitään apua. Motivaatiota ja oma päätös toki tarvitaan, mutta kannattaa olla armollinen itselleen ja ottaa vastaan saatavissa oleva tuki.

Nikotiinikorvaustuotteet sisältävät nikotiinia, mutta vain vähän. Niitä käytettäessä fyysiset vieroitusoireet helpottuvat, mutta ei synny mielihyvän kokemusta. Tuotteita on erilaisia ja eri annoksilla. Nikotiinilaastarista vapautuu nikotiinia hitaasti, mutta tasaisesti.

Suuhun annosteltavia tuotteita ovat purukumi, imeskelytabletti, kielenalustabletti, inhalaattori ja suusumute. Purukumia käytettäessä sitä jauhetaan, kunnes suuhun tulee voimakas maku. Tällöin purukumi siirretään ikeneen odottamaan siihen asti, kun maku on kokonaan poistunut ja nikotiini imeytynyt suoraan suun limakalvojen kautta. Jos purukumia pureskellaan liian tiheään, nikotiinia valuu syljen mukana vatsaan. Nikotiini ei imeydy vatsasta, mutta voi aiheuttaa närästystä ja hikkaa.

Tupakoinnin lopettamisen tukena käytettävä lääke voi olla hyvä vaihtoehto, jos tupakointia ja nuuskausta on ollut pitkään.

Anelma Lammi ja Hanna Renkola
Keuhkoterveysjärjestö Filha ry


  • Työolosuhteissa toivomisen varaa

    Lähes 60 % SAK:laisilla työpaikoilla työskentelevistä koki työolosuhteensa keskinkertaisiksi. SAK :n julkaiseman vuoden 2016 työolobarometrin mukaan useammalla kuin joka viidennellä työntekijällä on vähintään melko hyvät työolot, mutta lähes yhtä monella on melko huonot tai huonot työolot.

  • Merkittäviä muutoksia toimintaympäristössä

    Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö, kenraalimajuri Rami Saari kuvaa henkilöstötilinpäätöksessä vuotta 2023 huomattavien muutosten käynnistymisen vuodeksi. Muutoksia aiheuttivat toimintaympäristön jännitteisyys, sotilaallinen liittoutuminen sekä työelämään kohdistuvat monenlaiset muutostekijät.

  • Koulutusjärjestelmään päivityksiä

    Aliupseereiden koulutusjärjestelmän päivittäminen on alkanut. Muuttunut toimintaympäristö, aliupseereiden kehittyvät tehtävät ja kansainvälistyminen asettavat uusia vaatimuksia aliupseereiden osaamiselle.