Siirry sisältöön

Suoritusarvioinnilla on palkkavaikutuksia

Suoritusperusteinen henkilökohtainen palkanosa perustuu virkamiehen suoriutumiseen työtehtävistään ja muodostuu lähes aina kahden viimeisimmän vahvistetun suoritusarvioinnin tuloksesta.

Virkamiehen henkilökohtainen palkanosa määräytyy prosentuaalisena osuutena tehtäväkohtaisesta palkanosasta ja on siitä aina enintään 37 %. Henkilökohtainen palkanosa määräytyy pääsääntöisesti kahden viimeisimmän vahvistetun suoritusarvioinnin tuloksena. Poikkeuksena on esimerkiksi virkamiehen siirtyminen uuteen tehtävään.

Edellisen tehtävän henkilökohtainen palkanosa säilyy euromääräisesti samansuuruisena, kunnes henkilön työsuoritus uudessa tehtävässä arvioidaan kuuden kuukauden kuluttua. Tällöin myös tehtäväkohtainen palkanosa määräytyy poikkeuksellisesti ainoastaan tämän yhden suoritusarvioinnin tuloksena.

Tärkeitä päivämääriä ovat:

  • 1.11.-28.2. välisenä aikana käydään vuosittaiset kehityskeskustelut.
  • 15.3. mennessä hallintoyksiköiden päälliköt vahvistavat vuosittaisten kehityskeskustelujen suoritusarviointien tulokset ja henkilökohtaiset palkanosat.
  • 1.4. lukien maksetaan viimeistään vuosittaisten suoritusarviointien perusteella määräytyvä henkilökohtainen palkanosa.

Mikäli henkilökohtainen työsuoritus on arvioitu ja vahvistettu muutoin kuin vuosittaisen suoritusarvioinnin yhteydessä, henkilökohtainen palkanosa maksetaan vahvistuksen jälkeen arviointia seuraavan kalenterikuukauden tai muun palkanmaksukauden alusta lukien.

Palkanmaksuun liittyvissä erimielisyyksissä tai valmistautumisessa suoritusarviointeihin sinua auttaa aina lähin Aliupseeriliiton luottamusmiehesi.

Aleksi Laurila

Merivoimien pääluottamusmies

Kuva: Mikko Partiainen

  • Muista päivittää tehtävänkuvauksesi

    Jokaisella Puolustusvoimien työntekijällä on PVSAP-Fiori tehtävänkuvausjärjestelmässä kuvaus omasta tehtävästä. Esimies määrittelee järjestelmään alaisilleen ne työt, jotka alaisen on omassa tehtävässään suoritettava.

  • Osaamisen kehittäminen on osa virkauraa

    Aliupseerikoulutus lukeutuu Puolustusvoimissa annettavaan henkilöstön täydennyskoulutukseen. Miten se siis eroaa upseerikoulutuksesta? Täydennyskoulutus ei johda tutkintoon. Aliupseereiden täydennyskoulutuksella on kuitenkin tärkeä merkitys osaamisen nousujohteisessa kehittämisessä sekä suora vaikutus tehtävätasoilla etenemiseen.

  • Aliupseerin ylentäminen

    Sotilaallista esimiesasemaa, koulutusta ja tehtävää osoitetaan sotilasarvolla tai palvelusarvolla. Ylentäminen tapahtuu Puolustusvoimien säädöksissä annettujen ylennysperusteiden mukaisesti.