Siirry sisältöön

Perusopintojen perinnepäivä Merivoimissa

Opiskelijoiden järjestämä perinnepäivä on tärkeä osa aliupseerien perinteitä Merivoimissa. Merisotakoulussa järjestettävä tilaisuus alkaa ilmoittautumisella perinnemestarille.

Perustason opintojen perinnepäivää ja sen yhteydessä kurssijuhlaa on vietetty vuodesta 2004 alkaen. Perinnepäivä on muutamaa viikkoa ennen perusopintojen päätöstä. Merisotakoululla vietettävästä juhlapäivästä onkin tullut Merivoimien aliupseereiden pisimpään jatkunut perinnetapahtuma. Sain itse kunnian toimia kurssini (27. PTOKM) perinnevastaavana sekä kurssijuhlan isäntänä.

Kurssijuhlan järjestäminen ja juhlan isäntänä toimiminen antoi tunteen siitä, että olin isosti osana Merivoimien aliupseereiden pitkäaikaista perinnettä. Tämä ei ollut mikään itsestään selvä tehtävä, vaikka minulle oli annettu suhteellisen selvät raamit päivän kulusta. Suunnittelin kurssijuhlapäivän yhdessä muiden kurssilaisten kanssa. Kurssimme vahvuus oli 30 opiskelijaa. Kurssitoverini tulevat hyvin erilaisista Merivoimien tehtävistä ja tämä oli suuri voimavara suunnittelussa.

Aloitimme päivän perinteikkäällä ilmoittautumisella perinnemestari Tero Mäkirinnalle sekä todistusten ja stipendien jaolla. Perinnemestari piti meille luennon merivoimien ja merivoimien aliupseereiden historiasta, perinteistä sekä asemasta. Luentoa seurasi perinteikäs liikunnallinen tapahtuma sekä sauna.

Iltajuhla käynnistyi vastaanotolla koulun perinneaulassa. Vastaanoton jälkeen perinnemestari julkaisi Ovaskaisen kierroksen voittajapartion nimen ja partion nimi naulattiin bastionin muotoiseen puualustaan. Taulua säilytetään Merisotakoulun perinneaulan seinällä. Naulaamisen jälkeen jokainen kurssilainen kävi vuorollaan tekemässä kunniaa Toimi Ovaskaisen muistolle hänen Mannerheim-ristinsä edessä. Tämä on meidän kurssimme luoma uusi perinne, jonka haluamme jättää tuleville kursseille ja aliupseereille.

Ilta jatkui päivällisen merkeissä. Päivällisellä pidimme puheita ja nostimme maljoja kunnioituksin ja kiitoksin.

Kersantti Jere Lahtinen

Kuvat: Teemu Sirkkala, Inka Jousmaa

  • Sotilasmestareita kolmessa sukupolvessa

    Sotilasmestari Valtteri Koskenvuori (46) on kolmas sotilasmestari Koskenvuoren suvussa. Myös hänen isänsä Lassi ja isoisänsä Arvo olivat ammattisotilaita ja he palvelivat koko työuransa Puolustusvoimissa.

  • Egosta Vuoden sotakoira

    Saksanpaimenkoira Ego on valittu Vuoden sotakoiraksi. Kainuun prikaatissa palveleva kahdeksanvuotias saksanpaimenkoira osallistuu omalta osaltaan varusmiesten koulutukseen.