Siirry sisältöön

Perusopintojen perinnepäivä Merivoimissa

Opiskelijoiden järjestämä perinnepäivä on tärkeä osa aliupseerien perinteitä Merivoimissa. Merisotakoulussa järjestettävä tilaisuus alkaa ilmoittautumisella perinnemestarille.

Perustason opintojen perinnepäivää ja sen yhteydessä kurssijuhlaa on vietetty vuodesta 2004 alkaen. Perinnepäivä on muutamaa viikkoa ennen perusopintojen päätöstä. Merisotakoululla vietettävästä juhlapäivästä onkin tullut Merivoimien aliupseereiden pisimpään jatkunut perinnetapahtuma. Sain itse kunnian toimia kurssini (27. PTOKM) perinnevastaavana sekä kurssijuhlan isäntänä.

Kurssijuhlan järjestäminen ja juhlan isäntänä toimiminen antoi tunteen siitä, että olin isosti osana Merivoimien aliupseereiden pitkäaikaista perinnettä. Tämä ei ollut mikään itsestään selvä tehtävä, vaikka minulle oli annettu suhteellisen selvät raamit päivän kulusta. Suunnittelin kurssijuhlapäivän yhdessä muiden kurssilaisten kanssa. Kurssimme vahvuus oli 30 opiskelijaa. Kurssitoverini tulevat hyvin erilaisista Merivoimien tehtävistä ja tämä oli suuri voimavara suunnittelussa.

Aloitimme päivän perinteikkäällä ilmoittautumisella perinnemestari Tero Mäkirinnalle sekä todistusten ja stipendien jaolla. Perinnemestari piti meille luennon merivoimien ja merivoimien aliupseereiden historiasta, perinteistä sekä asemasta. Luentoa seurasi perinteikäs liikunnallinen tapahtuma sekä sauna.

Iltajuhla käynnistyi vastaanotolla koulun perinneaulassa. Vastaanoton jälkeen perinnemestari julkaisi Ovaskaisen kierroksen voittajapartion nimen ja partion nimi naulattiin bastionin muotoiseen puualustaan. Taulua säilytetään Merisotakoulun perinneaulan seinällä. Naulaamisen jälkeen jokainen kurssilainen kävi vuorollaan tekemässä kunniaa Toimi Ovaskaisen muistolle hänen Mannerheim-ristinsä edessä. Tämä on meidän kurssimme luoma uusi perinne, jonka haluamme jättää tuleville kursseille ja aliupseereille.

Ilta jatkui päivällisen merkeissä. Päivällisellä pidimme puheita ja nostimme maljoja kunnioituksin ja kiitoksin.

Kersantti Jere Lahtinen

Kuvat: Teemu Sirkkala, Inka Jousmaa

  • Opiskelijana U.S ARMY Sergeants Major Academyssä

    Vuosi on nyt vierähtänyt. Neljä viidestä SMC:n (Sergeants Major Course) opintojaksosta on suoritettu. Neljäs opintojakso käsitteli yhteistyötä eri puolustushaarojen, viranomaisten, siviilitoimijoiden sekä ulkomaalaisten joukkojen kanssa.

  • Juho Autiosta Vuoden urheilija

    Ylikersantti Juho Autio on valittu Aliupseeriliiton Vuoden 2019 urheilijaksi. Kiväärilajeissa menestynyt Autio ampui hopealle Sotilaiden MM-kilpailuissa Kiinassa, 300 metrin kiväärin pika-ammuntojen joukkuekilpailussa. Autio teki kilpailuissa myös pika-ammunnan Suomen ennätyksen.

  • Huikeatkin tavoitteet ovat saavutettavissa

    Jääkiekkoilija Tanja Niskanen (27) on valittu Aliupseeriliiton Vuoden urheilijaksi. Kersantti Niskanen työskentelee Karjalan lennostossa tilannevalvonta-aliupseerina. Suomen kansalle Niskanen tuli tutuksi jännittävässä jääkiekon MM-turnauksessa, jossa naisten joukkue taisteli Suomelle hopeaa.