Siirry sisältöön

Pidä matkatavarat turvassa lomalla

Pakatessa hyvä muistisääntö on ottaa matkalle mukaan vain tavaraa, jonka häviäminen ei kaada maailmaasi. Matkalla sattuu ja tapahtuu ja korvaamattomin omaisuus kannattaa jättää kotiin.

Matkalla vaatimattomuus todellakin kaunistaa, sillä esimerkiksi kalliisiin koruihin, merkkivaatteisiin ja kelloihin pukeutuminen voivat houkutella myös varkaita ja ei-toivottua huomiota.

Yleisimpiä matkatavaravahinkoja ovatkin varkaudet ja rikkoutumiset. Monilta harmeilta säästyy, kun muistaa tavaroiden huolellisen valvonnan eri tilanteissa. Valitettavan usein hetkeksi valvomatta jäänyt matkalaukku tai puhelin lähtee varkaan matkaan, jolloin rentoa loma-aikaa menee ikävien asioiden selvittelyyn. Jos jotain ikävää sattuu, ole matalalla kynnyksellä yhteydessä Turvaan.

Tärkeää on myös miettiä, mitä pakkaa käsimatkatavaroihin ja mitä suurempaan laukkuun. Jos sinulla on jatkuvaa lääkitystä vaativa sairaus, varaa riittävästi lääkkeitä mukaan ja kuljeta ne käsimatkatavaroissa. Ulkomailla korvaavien lääkkeiden saaminen ei aina ole helppoa, jos ne loppuvat kesken tai katoavat matkatavaroiden mukana. Jotta loma sujuu ilman ylimääräisiä murheita, tulee omien lääkkeiden riittävyys ja reseptien voimassaolo tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä.

Myös matkustusasiakirjojen ja maksuvälineiden kanssa on hyvä olla tarkkana. Passista kannattaa säilyttää valokopiota hotellihuoneessa tai ainakin eri taskussa tai laukussa kuin passia. Samoin kaikkea käteistä rahaa ei kannata pitää yhdessä ja samassa paikassa, eikä koko luottokorttinivaskaa ole järkevää ottaa matkalle mukaan.

Jos matkatavarat kuitenkin katoavat lentoyhtiön tai muun kuljetusliikkeen käsittelyssä eivätkä saavu kanssasi matkakohteeseen, ole yhteydessä vakuutusyhtiöön ja kuljetusliikkeeseen. Matkatavaravakuutuksesta voidaan tällöin useimmissa tapauksissa korvata välttämättömyystarvikkeiden hankkimisen kuluja matkakohteessa.

Matkatavaroiden mukana voi valitettavasti tulla kotiin mukaan myös kutsumattomia tuliaisia. Jos havaitset hotellin sängyssä jälkiä lutikoista, pyydä huoneen vaihtoa. Matkan aikana matkalaukku kannattaa pitää suljettuna ja pois lattialta, silloin lutikat ja muut ötökät eivät pääse ryömimään matkalaukkuun.

Jos epäilet, että matkalta saattaisi olla tulossa lutikoita mukana, kuinka toimia? Kannattaa ottaa kotiin palatessa jo ulkona matkalaukusta pois meikit, kengät ja muut lämpöä kestämättömät materiaalit ja sen jälkeen saunottaa matkalaukku vaatteineen vähintään 60 asteen (mieluummin jopa 80 asteen) lämmössä useita tunteja.

Aliupseeriliiton jäsenvakuutukseen Turvassa sisältyy matkustajavakuutuksen lisäksi matkatavaravakuutus vapaa-ajan matkoille. Se korvaa matkoilla mukana oleville matkatavaroille aiheutuneita vahinkoja 966 euroon asti. Vakuutuksessa on 100 euron omavastuu. Matkatavaravakuutus saattaa sisältyä myös kotivakuutukseesi, mikä kannattaa tarkistaa ennen matkalle lähtöä.

>> Lisätietoja jäsenvakuutuksista(avautuu uuteen ikkunaan)

Muista myös ladata puhelimesi sovelluskaupasta Turvan TaskuTurva-sovellus, jossa mukanasi kulkevat liiton matkavakuutuskortti ja monet hyödylliset vinkit matkalle.


Teksti: Turva/Tuomas Kekkonen

Kuvat: Vakuutusyhtiö Turva

  • 32.000 palan haaste

    Onko palapelien tekeminen harrastus siinä kuin mikä muukin harrastus? Ketä kiinnostaa palapelien tekeminen? Kuka arvostaa ja ymmärtää niiden tekemistä? Kuka tunnustaa tekevänsä niitä? Kuinka moni on sanonutkaan aloittaneensa mutta mielenkiinto lopahtanut kesken…

  • Kun reissujalkaa vipattaa, Turvan vakuutus on turvanasi

    Reissaaminen on usein merkittävä rahallinen satsaus jo ilman yllättäviä kuluja. Matkaan ei kannatakaan lähteä ilman matkustajavakuutusta. Jos ulkomaanmatkalla sairastuu tai joutuu tapaturmaan, kustannukset saattavat muutoin olla kovat.

  • Leirinuotiolla

    Kesä saapuu, eli on aika avata grillikausi. Nuotioherkuksi valikoitui tällä kertaa ns ”ristiinnaulittua kanaa, joka saa makunsa tahmeasta konjakkimarinadista. Kylkeen sopii esimerkiksi koivukranssissa poltettuja paprikoita sekä sinappidippi.