Aluevaltuustoissa vaikuttamisen paikka myös ammattisotilaille
Hyvinvointialueet aloittivat toimintansa 1.7.2021. Myös ammattisotilaiden on mahdollista asettua ehdolle aluevaaleissa.

Rikoslain luvatonta poliittista toimintaa koskevan kirjauksen mukaisesti ammattisotilas ei voi liittyä jäseneksi puolueeseen tai puoluepoliittista toimintaa harjoittavaan tai sitä selvästi tukevaan yhdistykseen. Ammattisotilas voi kuitenkin asettua paikallis- ja aluevaaleissa ehdolle puolueen listoilta, sitoutumattomana ehdokkaana.
Hyvinvointialueita on 21 ja ne muodostuvat pääosin nykyisen maakuntajaon pohjalta. Uudenmaan maakunnassa on tästä poiketen neljä hyvinvointialuetta. Niiden lisäksi Uudellamaalla palveluja järjestää Helsingin kaupunki. Lisäksi Uudellamaalla toimii HUS-yhtymä, joka vastaa sille laissa säädetyistä sekä HUS-järjestämissopimuksessa sovituista tehtävistä. HUS-yhtymä perustetaan Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin valtuustojen hyväksymällä perussopimuksella vuonna 2022.
Järjestämisvastuu sosiaali- ja terveydenhuollosta ja pelastustoimesta siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille ja HUS-yhtymälle 1.1.2023.
Ensimmäiset aluevaalit pidetään sunnuntaina 23.1.2022. Ehdokkaita aluevaaleihin voivat asettaa puoluerekisteriin merkityt puolueet ja valitsijayhdistykset. Vaalilain mukaan ehdokashakemukset aluevaaleissa jätetään viimeistään 14.12.2021 kello 16 mennessä. Ehdokasasettelu ja ehdokasnumerot vahvistetaan 23.12.2021. Uusien luottamushenkilöiden toimikausi alkaa 1.3.2022 ja kestää 31.5.2025 asti. Jatkossa aluevaalit toteutetaan kuntavaalienyhteydessä joka neljäs vuosi. jatkossa aluevaltuustojen toimikausi alkaa kesäkuun alusta.
Aluevaaleissa vaalipiirinä on hyvinvointialue. Helsingin kaupunki ei ole hyvinvointialue, eikä kuulu mihinkään hyvinvointialueeseen, joten siellä ei toimiteta aluevaaleja. Aluevaaleja ei myöskään toimiteta Ahvenanmaalla.
Ehdokkaat asetetaan koko hyvinvointialueelle ja hyvinvointialueella äänioikeutetut äänestävät oman hyvinvointialueensa ehdokkaita.
Ensimmäisiin aluevaltuustoihin valitaan hyvinvointialueista annetun lain mukaisesti 59, 69, 79 tai 89 valtuutettua. Valtuutettujen määrä riippuu hyvinvointialueen asukasluvun määrästä.
>>Lisätietoa aluevaaleista (vaalit.fi)(avautuu uuteen ikkunaan)
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Puolustusselonteko 2017
Puolustusselonteon pohjana on, että Suomen sotilaallinen toimintaympäristö on muuttunut. Sotilaallinen toiminta ja sotilaalliset jännitteet Itämeren alueella ovat lisääntyneet. Sotilaallisten kriisien ennakkovaroitusaika on lyhentynyt ja kynnys voimankäyttöön on alentunut.
-
Kehittyvä turvaverkko
Vuoden 2016 lopussa astui voimaan Laki tapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta kriisinhallintatehtävässä. Laki toi mukanaan merkittäviä parannuksia kriisinhallintatehtävissä vammautuneiden hoitojen tehtävistä aiheutuneiden henkisten järkytysreaktioiden hoitojen korvaamiseen.
-
Palkankorotuksia ja parannuksia perhevapaisiin
Valtion kaksivuotinen virkaehtosopimuskausi alkoi 1.3.2023. Sopimus sisältää palkankorotuksia ja merkittäviä parannuksia perhevapaisiin.