Siirry sisältöön

Kuin kriisinhallintapalveluksessa

Otsikko voi olla hämäävä, mutta kumpuaa aidoista tunteista, joita näiden ensimmäisen kolmen viikon aikana olen kokenut pääluottamusmiehen tehtävässä. Uusi työ, uudet yhteistyötahot ja uusi asuinympäristö, jossa opetellaan elämään uutta arkea.

Muutosta on todellakin paljon ja vaikka kuinka valmistautuu, niin kyllä arki pääsee usein yllättämään. Vastaavassa tilanteessa olleet ehkä löytävät otsikosta myös omakohtaisia tuntemuksia.

COVID19 Pandemia, turvallisuusympäristön viimeaikaiset tapahtumat, työmarkkinoiden tilanne ja siihen yhdistettynä työpöydälleni kertyneisiin työtuomioistuin käsittelyihin liittyviin asiakirjat. Voisin miettiä, onko otsikossa sittenkin paljon myös totuutta?

Pitkään Puolustusvoimat onnistui tilastojen valossa erinomaisesti COVID19 toimissa ja rajoitusten purkaminen käynnistettiin hallintoyksiköittäin vuoden 2021 loppupuolella. Virus muutti muotoaan ja kuten muu yhteiskunta niin myös Puolustusvoimat sai huomata, että tehokkaatkaan toimet eivät välttämättä riitä. Henkilökuntaa on ohjattu toimiin eri asiakirjoilla, mutta niiden hajanaisuus järjestelmissä on aiheuttanut haasteita jäsenistölle ajantasaisten määräysten löytämisessä ja tästä on myös viestitetty työnantajan suuntaan.

Valtion neuvottelukierros on alkanut uuden virka- ja työehtosopimuksen aikaansaamiseksi. Nämä neuvottelut etenevät omaa omalla aikataululla ja Aliupseeriliiton osalta käynnissä ovat tavoitteiden tarkastamiset ja niihin liittyvien laskemien päivittäminen. Toimenpiteillä olemme siis valmistautumassa omiin virastokohtaisiin neuvotteluihin.

Pääluottamusmiestyössä uutena asiakokonaisuutena eteeni ovat tulleet oikeudellisen avun tehtävät. Edellisessä tehtävässä niiden näkyvyys ei ollut samanlainen kuin nyt. Aliupseeriliiton jäsenmäärä on kasvanut ja kasvaa entisestään. Edustettavien määrän kasvu näkyy myös oikeudellisen avun tarpeessa. Jäsenten on hyvä muistaa ottaa varhaisessa vaiheessa tapahtuman käsittelyä myös luottamusmies mukaan prosessiin. Hän voi sitten neuvoa oikean toimintavan oikeudellisen avun saamiseen. Kaikkien jäsenten on syytä muistaa, että virkamies on aina virkamies ja sotilaiden käyttäytymisvelvoite ulottuu myös vapaa-ajalle.

Kaikesta kiireestä huolimatta on ollut ilo seurata Aliupseeriliiton henkilöstön edustajien työskentelyä niin luottamusmiestehtävissä kuin muissa yhteistoimintatehtävissä. Kaikki on kiinni aktiivisesta yhteistyöstä ja tietojen jakamisesta. Myös ikävistä asioista on pystyttävä keskustelemaan molemminpuolisesti. Vuorovaikutteisesti pystymme myös paremmin kehittämään niin henkilöstöedustajien toimintaa kuin toiminnan kohteena olevia palvelussuhteiden ehtoja.

Pääluottamusmiehen tehtäväkenttä ei tule valmiiksi ensi viikolla eikä vielä tänä vuonnakaan. Pitkän tähtäimen tavoitteena on kuitenkin työn palkkauksen kehittäminen, työolosuhteiden parantaminen, työssäjaksamisen turvaaminen sekä jäsenistömme tunnettavuuden ja arvostuksen nostaminen.


Tomi Malkamäki

Valtakunnallinen pääluottamusmies

  • Henkilöstö sivuosassa puolustusselonteossa

    Valtioneuvoston puolustusselonteko on varsin yllätyksetön poliittinen linjapaperi. Se on suora jatkumo ulko- ja turvallisuuspoliittiselle selonteolle viime vuodelta. Ilmavoimien hävittäjähankinnan ja merivoimien Laivue 2020 -hankkeen poliittisen perustan ja rahoituksen tuen varmistaminen on puolustusselonteossa sen kova ydin.

  • Ammattiyhdistyskoulutus edunvalvonnan tukena

    Edunvalvonta on Aliupseeriliiton ydintehtävä. Edunvalvonta kattaa kaikki ne asiat, joita yksittäinen aliupseeri työelämän arjessa voi kohdata. Näitä ovat esimerkiksi palkkausjärjestelmä, lisät, työaika, kriisinhallinta ja oikeudelliseen apuun liittyvät tilanteet sekä niihin liittyvät tarpeet.