Siirry sisältöön

Kuin kriisinhallintapalveluksessa

Otsikko voi olla hämäävä, mutta kumpuaa aidoista tunteista, joita näiden ensimmäisen kolmen viikon aikana olen kokenut pääluottamusmiehen tehtävässä. Uusi työ, uudet yhteistyötahot ja uusi asuinympäristö, jossa opetellaan elämään uutta arkea.

Muutosta on todellakin paljon ja vaikka kuinka valmistautuu, niin kyllä arki pääsee usein yllättämään. Vastaavassa tilanteessa olleet ehkä löytävät otsikosta myös omakohtaisia tuntemuksia.

COVID19 Pandemia, turvallisuusympäristön viimeaikaiset tapahtumat, työmarkkinoiden tilanne ja siihen yhdistettynä työpöydälleni kertyneisiin työtuomioistuin käsittelyihin liittyviin asiakirjat. Voisin miettiä, onko otsikossa sittenkin paljon myös totuutta?

Pitkään Puolustusvoimat onnistui tilastojen valossa erinomaisesti COVID19 toimissa ja rajoitusten purkaminen käynnistettiin hallintoyksiköittäin vuoden 2021 loppupuolella. Virus muutti muotoaan ja kuten muu yhteiskunta niin myös Puolustusvoimat sai huomata, että tehokkaatkaan toimet eivät välttämättä riitä. Henkilökuntaa on ohjattu toimiin eri asiakirjoilla, mutta niiden hajanaisuus järjestelmissä on aiheuttanut haasteita jäsenistölle ajantasaisten määräysten löytämisessä ja tästä on myös viestitetty työnantajan suuntaan.

Valtion neuvottelukierros on alkanut uuden virka- ja työehtosopimuksen aikaansaamiseksi. Nämä neuvottelut etenevät omaa omalla aikataululla ja Aliupseeriliiton osalta käynnissä ovat tavoitteiden tarkastamiset ja niihin liittyvien laskemien päivittäminen. Toimenpiteillä olemme siis valmistautumassa omiin virastokohtaisiin neuvotteluihin.

Pääluottamusmiestyössä uutena asiakokonaisuutena eteeni ovat tulleet oikeudellisen avun tehtävät. Edellisessä tehtävässä niiden näkyvyys ei ollut samanlainen kuin nyt. Aliupseeriliiton jäsenmäärä on kasvanut ja kasvaa entisestään. Edustettavien määrän kasvu näkyy myös oikeudellisen avun tarpeessa. Jäsenten on hyvä muistaa ottaa varhaisessa vaiheessa tapahtuman käsittelyä myös luottamusmies mukaan prosessiin. Hän voi sitten neuvoa oikean toimintavan oikeudellisen avun saamiseen. Kaikkien jäsenten on syytä muistaa, että virkamies on aina virkamies ja sotilaiden käyttäytymisvelvoite ulottuu myös vapaa-ajalle.

Kaikesta kiireestä huolimatta on ollut ilo seurata Aliupseeriliiton henkilöstön edustajien työskentelyä niin luottamusmiestehtävissä kuin muissa yhteistoimintatehtävissä. Kaikki on kiinni aktiivisesta yhteistyöstä ja tietojen jakamisesta. Myös ikävistä asioista on pystyttävä keskustelemaan molemminpuolisesti. Vuorovaikutteisesti pystymme myös paremmin kehittämään niin henkilöstöedustajien toimintaa kuin toiminnan kohteena olevia palvelussuhteiden ehtoja.

Pääluottamusmiehen tehtäväkenttä ei tule valmiiksi ensi viikolla eikä vielä tänä vuonnakaan. Pitkän tähtäimen tavoitteena on kuitenkin työn palkkauksen kehittäminen, työolosuhteiden parantaminen, työssäjaksamisen turvaaminen sekä jäsenistömme tunnettavuuden ja arvostuksen nostaminen.


Tomi Malkamäki

Valtakunnallinen pääluottamusmies

  • Osaamisen kehittämisen haasteet

    Täydennyskoulutusnormi antaa selkeät askelmerkit aliupseerin kehittymiselle virkaurallaan. Normin mukaan aliupseerit lähtevät perustason yhteisiin opintoihin ensimmäisen virkavuoden aikana.

  • Malkamäki jatkaa pääluottamusmiehenä

    Aliupseeriliiton hallitus valitsi Tomi Malkamäki neljän vuoden jatkokaudelle Aliupseeriliiton valtakunnalliseksi pääluottamusmieheksi. Hän toimii syksyn aikana ensimmäistä kertaa virastoeräneuvotteluissa Aliupseeriliiton pääneuvottelijana.

  • Onko työssä sattunut tapaturma työtapaturma?

    Pohtiessani työtapaturmaa sanana, on sen kuvaus mielestäni selkeä. Tapaturma, joka on sattunut töissä. Viime aikoina kuulemani perusteella asia ei kaikkien mielestä ole ihan noin yksiselitteinen.