Siirry sisältöön

Kun reissujalkaa vipattaa, Turvan vakuutus on turvanasi

Reissaaminen on usein merkittävä rahallinen satsaus jo ilman yllättäviä kuluja. Matkaan ei kannatakaan lähteä ilman matkustajavakuutusta. Jos ulkomaanmatkalla sairastuu tai joutuu tapaturmaan, kustannukset saattavat muutoin olla kovat.

Kalliiksi voi ilman vakuutusta tulla jo ihan tavanomainen, lääkärikäyntiä vaativa vatsatauti, saati vakavammat sairastumiset. Turvan korvausasiantuntija Tiina Koivuniemi kertoo ajankohtaisesta tapauksesta.

Ajankohtainen esimerkki on tapaus, jossa matkailija sairastui Turkissa koronaan. Ambulanssilento Suomeen yhteiskuljetuksella maksoi 15 700 euroa. Kela tai valtio eivät tätä korvaa. Sairaala- ja tehohoidon hinnat eivät vielä edes ole mukana summassa.

Hurja tilanne oli myös matkailijan sydänkohtaus Kanariansaarilla.

Kahden viikon sairaalahoito maksoi 41 000 euroa. Tästä oli mahdollista saada korvausta eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, eli saada hoito julkisessa hoitolaitoksessa samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat. Lisäksi lento sairaanhoitajasaattajan kanssa Suomeen maksoi noin 6000 euroa, mistä Kela ei maksa korvausta.

Onneksi näillä reissaajilla olivat vakuutukset kunnossa. Sairastuminen on itsessään jo tarpeeksi ikävää ilman siitä seuraavaa jättilaskua. Matkavakuutuksen ohelle on hyvä hankkia myös eurooppalainen sairaanhoitokortti Kelasta ennen matkaa.

Olenko minä vakuutettu?

Aliupseeriliiton jäsenenä sinun ei tarvitse huolehtia matkavakuutuksesta itse. Liitto on ottanut jäsenilleen vakuutusyhtiö Turvasta jäsenvakuutuksen, joka sisältää matkustajavakuutuksen vapaa-ajan reissuille Suomessa ja ulkomailla.

Vakuutettuina ovat liiton alle 68-vuotiaat jäsenet sekä mukana matkustavat alle 20-vuotiaat lapset ja lapsenlapset. Vakuutus on voimassa enintään 45 vrk matkan alkamisesta. Ylimeneville matkapäiville kannattaa ottaa Turvasta määräaikainen matkustajavakuutus. Käy myös läpi, onko vakuutusehdoissa poisrajatuissa urheilulajeissa jotain, mitä itse harrastat, ja hanki tarvittaessa lisävakuutus urheilua varten.

Mitä vakuutuksesta korvataan?

Vakuutus korvaa matkan aikana alkaneen äkillisen sairauden tai sattuneen tapaturman hoitokuluja. Näitä ovat esimerkiksi lääkärinpalkkiot, tutkimuskulut, sairaalahoito ja lääkärin määräämät lääkkeet. Jos sairautesi on alkanut jo ennen matkaa, tällaisessa tilanteessa korvataan vain sairauden pahenemiseen liittyvä ensiapuhoito matkakohteessa. Vakuutuksesta korvataan myös matkan peruuntumisen tai keskeytymisen kuluja sekä matkalta myöhästymisestä aiheutuvia kuluja vakuutusehdoissa mainituissa tilanteissa.

Jäsenvakuutukseen sisältyy matkatavaravakuutus vapaa-ajan matkoille. Se korvaa matkatavaroille aiheutuneita vahinkoja 985 euroon asti. Omavastuu vakuutuksessa on 100 euroa. Vakuutukseen sisältyvät myös matkavastuu- ja matkaoikeusturvavakuutus.

Matkatavaravakuutus saattaa kuulua myös kotivakuutukseesi, joten sekin kannattaa tarkistaa vakuutuskirjasta.

Apua tarvitsevia matkaajia auttaa SOS

SOS International on pohjoismaisten vakuutusyhtiöiden omistama, kansainvälinen matkahätäpalveluyhtiö, josta voit saada apua, jos sairastut ja tarvitset lääkäriä tai sairaalahoitoa. SOSissa on ympärivuorokautinen päivystys suomeksi.

SOSin matkahätäpalvelu auttaa erityisesti vakavissa sairaus- tai tapaturmatapauksissa, tai jos kaipaat apua hoidon saamiseksi. Heidän asiantuntijansa selvittävät tapaustasi ja pyytävät tarvittaessa avuksi SOSin yhteyslääkärin. SOS voi keskustella hoitavan lääkärin kanssa ja välittää hoitosi kannalta tärkeät tiedot hoitolaitokselle. SOS pystyy järjestämään myös uuden kotiinpaluumatkan ja tarvittaessa majoituksen matkakohteessa. Tilanteessa, jossa hoitolaitos ei hyväksy matkavakuutuskorttiasi eikä suostu lähettämään laskua Turvaan, voit pyytää hoitolaitosta soittamaan SOSiin.

Löydät jäsenvakuutuksen vakuutusehdot ja korvauksenhakuohjeet osoitteesta turva.fi/aliupseeriliitto(avautuu uuteen ikkunaan). Tutustu vakuutusehtoihin ja vakuutuksessa oleviin rajoituksiin jo ennen matkalle lähtöä. Lisätietoja saat myös Turvan toimipaikoista tai asiakaspalvelunumerosta 01019 5110.

Mukavaa matkaa ja hauskoja seikkailuja, minne menetkin!

Teksti: Turva /Auli Tuomi
Kannen kuva: Turva

 

  • Leirinuotiolla

    Kuudennessa, ja samalla leirinuotiolla-reseptisarjan viimeisessä reseptissä on mukana ruokaa valmistamassa myös eräkoira Dori.

  • Viisi vinkkiä huolettomaan kesäreissuun

    Passi, hammasharja ja TaskuTurva-sovellus. Mitä muuta pitikään muistaa ennen reissuun lähtöä? Ota vakuutuskumppanimme Turvan vinkit haltuun valmistautuessasi matkalle lähtöön.

  • Pidä matkatavarat turvassa lomalla

    Pakatessa hyvä muistisääntö on ottaa matkalle mukaan vain tavaraa, jonka häviäminen ei kaada maailmaasi. Matkalla sattuu ja tapahtuu ja korvaamattomin omaisuus kannattaa jättää kotiin.