Siirry sisältöön

Uuden toivon aika

Presidentti Vladimir Putin ja hänen hallintonsa on syösty vallasta Venäjällä. Valtaan on noussut väliaikaiseksi hallitukseksi nimetty kollegio, joka koostuu Venäjän älymystöön lukeutuvista tieteentekijöistä.

Vallanvaihto on sujunut verettömästi ja Ammattisotilas_Antti maa on välttänyt kaaokseen ajautumisen. Rauhanomaisen vallankaappauksen mahdollisti se, että valtaosa turvallisuuspalvelu FSB:n, Kansalliskaartin ja Venäjän asevoimien keskijohdon upseereista asettui väliaikaisen hallituksen tueksi.

Järjestys maassa on turvattu julistamalla poikkeustila, jonka nojalla Venäjän suuriin kaupunkeihin ja asutuskeskuksiin on määrätty laajoja ulkonaliikkumiskieltoja, joita väliaikaiselle hallitukselle uskolliset turvallisuusviranomaiset ja asevoimien joukot valvovat.

Väliaikaiseksi valtionhoitajaksi hallitus on valinnut keskuudestaan tunnetun taloustieteilijän, akateemikko Sergei Sobolovin. Valtaan ei nyt noussut mikään vodkavetoinen Janajevin janoinen juntta vaan väliaikaisen hallitus on esiintynyt kaikissa tiedotustilaisuuksissaan hyvin määrätietoisesti ja selvin päin.

Ensimmäisenä toimenpiteenään väliaikainen hallitus julisti Ukrainan rintamalle yksipuolisen aselevon ja kaikki sotatoimet Venäjän miehittämillä alueilla on päätetty. Hallitus on mitätöinyt Ukrainan miehitettyjen alueiden liitokset Venäjään, ja ilmoittanut, että Venäjän joukot vetäytyvät välittömästi vuoden 2014 rajoille, Krimin niemimaan luovutus mukaan lukien.

Ex-presidentti Putin ja hänen hallintonsa keskeiset voimamiehet, mm. puolustusministeri Sergei Šoigu, FSB:n johtaja Aleksandr Bortnikov, Kansalliskaartin komentaja kenraali Viktor Zolotov ja asevoimien pääesikunnan päällikkö kenraali Valeri Gerasimov on vangittu. Kaikkiaan telkien taakse tyrmään on työnnetty yli 1200 Putinin lakeijaa. Valtionhoitaja Sobolevin mukaan vangitut joutuvat vastaamaan syytteisiin sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Syyteet tullaan käsittelemään Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa.

Väliaikainen hallitus on julistanut helmikuun 24. päivän kansallisen katumuksen päiväksi Venäjällä. Vuosittain vietettävän päivän aikana maan televisiokanavat tulevat näyttämään dokumentteja Venäjän joukkojen vuosina 2022 – 23 Ukrainassa toteuttamista julmuuksista ja maan infrastruktuurin hävittämisestä. Jokaisen venäläisen katumuspäivän palkka- tai eläketulosta pidätetään 50 prosentin suuruinen ylimääräinen vero, jonka tuotto lahjoitetaan Venäjän hyökkäyssodan uhrien ja heidän perheidensä tukemiseen Ukrainassa.

Väliaikainen hallitus on viestittänyt, että se pyrkii rauhanomaiseen rinnakkaiseloon ja yhteistyöhön kaikkien valtioiden kanssa. Valtionhoitaja Sobolev on myöntänyt, että kansainvälisten suhteiden palauttaminen ja Venäjän hyväksyminen takaisin osaksi kansainvälistä yhteisöä tulee viemään aikaa.

Sobolevin mukaan Venäjällä on välitön valmius sinetöidä ikuinen rauha Ukrainan kanssa sekä sopia sotakorvauksista ja Ukrainan jälleenrakentamisen tukemisesta. Valtionhoitajan mukaan merkittävä osa korvauksien rahoituksesta voidaan kattaa Putinin ja hänen hallintonsa edustajilta takavarikoidulla varallisuudella.

Ohhoijaa – olipa ihana uni!

Kylläpäs aika rientää, harmitteli heppu ja katsoi kaihoisasti kellovarkaan pakoon pötkimistä. Nopeasti on mennyt myös reilut viisi vuotta kestänyt pestini Ammattisotilaan kolumnistina. Kirjoittajakauteni päättyy tähän tekeleeseen.

Kiitän päätoimittaja Asta Ruuskasta ja Aliupseeriliittoa minulle suodusta mahdollisuudesta ruotia sotaväen ajankohtaisia asioita liiton lehdessä. Aliupseeriliiton jäsenille toivotan voimia ja menestystä tärkeässä työssänne isänmaan hyväksi.

Ammattisotilas_Terveisin Antti

Antti Kymäläinen

  • Valmius velvoittaa

    Eläkkeelle jääville tarjotaan ohjeita siihen, miten uuden elämänvaiheen voi kohdata ilman kriisejä. Meille ammattisotilaille tilanne on lähtökohtaisesti helpompi, koska emme varsinaisesti jää suoraan eläkkeelle vaan siirrymme ensin reserviin.

  • Fyysisiä ponnisteluja

    Joulun alustavat viikot ovat jännittävää aikaa perheellisille, varsinkin pienten lasten perheellisille. Kovat keinot otetaan käyttöön, jotta viikarit saataisiin käyttäytymään edes yhden pienen jakson vuodesta vähemmän riehakkaasti. ”Oletteko jo nähneet tonttuja? Ne alkavat jo tähän aikaan liikkumaan ikkunoiden takana ja varmistavat että perheen lapset ovat kilttejä”.

  • Taistelukentällä tarvitaan luottamusta

    Viime vuoden lopulla keskusteltiin kovasti luottamuksesta. Keskustelu kumpusi Postin työehtoshoppailun pirueteista syntyneestä hallituskriisistä. Antti Rinne joutui eroamaan pääministerin tehtävästä, kun luottamusta häneen ei enää ollut. Maan johtoportaaseen pitää pystyä luottamaan 100 prosenttisesti – pääministeri ei voi puhua puuta heinää.