Siirry sisältöön

Sisäilman laadunhallinta Puolustusvoimissa

Puhdas ja raikas sisäilma tukee toimintakykyä, terveyttä ja oppimista. Merkittävimmät sisäilman epäpuhtaudet tulevat ulkoilmasta pienhiukkasista, tupakansavusta, maaperän radonsäteilystä ja rakennusten kosteusvaurioista.

Sisäilmaoireilut ovat yleisiä kouluissa, työpaikoissa,  yksityisasunnoissa ja julkisissa tiloissa. Huonon sisäilman syitä voi olla useita: riittämätön ilmanvaihto, huono siivous, ilmasta tulevat mikrobit, viemäreiden vesilukkojen kuivuminen jne. Kasarmeilla huono sisäilma voi johtua myös kosteiden varusteiden kuivattamisesta tuvissa ja varustekaapeissa.

Terveyshaittoja voi esiintyä huonolle sisäilmalle altistuneilla henkilöillä iästä ja terveydentilasta riippumatta. Oireiluissa voi olla merkittäviä yksilöllisiä eroja. Oireet saattavat tulla toisille ihmisille lyhyenkin altistumisen jälkeen, kun taas toiset voivat oleilla samassa tiloissa pitkiäkin aikoja ilman oireita.

Puolustusvoimien tavoitteena on, että sen käytössä olevat toimitilat ovat tarkoitukseen sopivia ja käyttäjilleen turvallisia ja terveellisiä. Hyvä sisäilma edellyttää toimivaa yhteistyötä. Tavoite on kova ja tähän haasteeseen Puolustusvoimat pyrkii ongelmien ennaltaehkäisyllä, ongelmien selvittämisellä sekä eri toimijoiden välisellä yhteistyöllä.

Yksi tärkeimpiä yhteistyötahoja on Puolustuskiinteistöt, jonka omistamissa tiloissa Puolustusvoimat on vuokralaisena. Puolustusvoimien muita työtiloja ovat myös Merivoimien alukset, jotka omistaa Puolustusvoimien logistiikkalaitos. Lisäksi vielä on joitain prosentteja muiden omistamia tiloja. Päivitetty normi antaa perusteet Puolustusvoimien kaikille käytössä olevien kiinteistöjen ja toimitilojen sisäilman hallinnalle, riippumatta omistussuhteista.

Hallintoyksiköille suositellaan sisäilmaryhmän perustamista, vaikka mitään varsinaista sisäilmaongelmaa ei olisikaan. Sen tehtävänä on ennaltaehkäisevä sisäilmatoiminta. Yksi tärkeä sisäilmaryhmän tehtävä on tiedon tasaaminen. Näin yhtenäistetään esimerkiksi tiedottamista henkilöstölle, eikä tehdä päällekkäisiä tai ristiriitaisia toimenpiteitä.

Meillä tilankäyttäjillä on oikeus, ellei jopa velvollisuus ilmoittaa työympäristöön ja sen kuntoon havaituista puutteista ja toimintahäiriöistä. Tilaan yhdistyvää poikkeuksellista oireilua (päänsärky, poikkeuksellinen väsymys, silmien kutina / kuivuminen, hengitystieoireet) on turha jäädä odottelemaan. Ilmoitusmenettely tarkemmin kuvassa.

Hallintoyksiköiden työ- ja palvelusturvallisuuspäälliköiden tulee kouluttaa hallintoyksiköiden henkilökunnalle (esim. vääpelit) sisäilmanormin sisältö ja toimintatavat. TUVE-PVMoodle oppimisympäristöstä löytyy Puolustuskiinteistöjen koulutusmateriaali heidän sisäilmasuhdetoiminnastansa. Puolustuskiinteistöjen tavoitteena on myös kannustaa matalaan ilmoituskynnykseen sisäilmaan liittyvissä asioissa.

Lähteet
Sisäilman laadunhallinta (HR692)
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (sisäilma)(avautuu uuteen ikkunaan)
www.puolustusvoimat.fi(avautuu uuteen ikkunaan) (Ennakoivalla sisäilmatyöllä luodaan terveellinen työ- ja palvelusympäristö)

Terho Eironen

Valtakunnallinen pääluottamusmies

Kuvat: Marko Konster, Markus Viitanen

  • Aliupseeri esimiehenä

    Aliupseereille on avautumassa mielenkiintoisia uusia tehtäviä. Monet niistä ovat vaativia esimies- ja asiantuntijatehtäviä.

  • Luovuus kukkaan poikkeustilanteessa

    Ylikersantti Markus Virtala soittaa Kaartin soittokunnassa kornettia ja toimii soittokunnan tiedottajana. Soittokunta on jatkanut toimintaansa myös poikkeustilanteessa. Suurin osa esiintymisistä on kuitenkin peruutettu ja työt tehdään pääosin etänä.

  • KIKY-pidennykset poistuvat

    Valtion sopimusratkaisussa sovittiin, että kilpailukykysopimuksen (KIKY) mukanaan tuoma palkaton työajan pidennys poistuu lokakuussa.