Siirry sisältöön

Kansainväliset tehtävät

Puolustusvoimat ylläpitää ja kehittää palkatun henkilöstön kansainvälistä osaamista. Kansainväliset tehtävät ovat osa henkilöstön ammattitaidon kehittämistä ja tehtäväkiertoa kaikissa henkilöstöryhmissä.

Sotilastehtävien tehtävä- ja seuraajasuunnittelussa on ominaispiirteenä henkilöstön kouluttautuminen ja valmentautuminen vaativimpiin tehtäviin. Henkilöstöä pyritään kierrättämään monipuolista osaamista kehittävien ja laaja-alaisten kokemusta kartuttavien tehtävien kautta. Sotilaallisista kriisinhallintatehtävistä ja muista kansainvälisistä tehtävistä kootaan suunnitelma osana tehtävä- ja seuraajasuunnittelua.

Puolustusvoimat käyttää kansainvälisen avun antamiseen tarkoitettuihin tehtäviin ensisijaisesti Puolustusvoimien kansainväliseen toimintaan sitoutunutta henkilöstöä. Henkilöt ilmoittavat halukkuutensa kansainvälisen avun tehtäviin vuosittain kehityskeskusteluissa. Ilmoitusten pohjalta puolustushaarat laativat vapaaehtoisuuteen ja halukkuuteen perustuvat listaukset henkilöstöstä henkilöstöryhmittäin huomioiden käytettävyyden henkilöstön aselajin tai toimialan. Tehtävät pyritään täyttämään vapaaehtoisuuteen perustuen.

Sotilaallisista kriisinhallintatehtävistä laaditaan vuosittain henkilötäydennyssuunnitelma. Suunnitelmasta vastaa Maavoimien esikunta, tai operaation johdosta vastaava, muu puolustushaaraesikunta. Aliupseeri ilmoittaa halukkuutensa kriisinhallintatehtäviin kehityskeskustelun yhteydessä. Halukkuudet raportoidaan henkilötietojärjestelmän (PVSAP HCM) avulla. Halukkuuksien ja lausuntojen perusteella laaditaan suunnitelma kriisinhallintatehtäviin sijoitettavista. Maavoimien esikunta antaa vuosittain tarkemmat hakeutumisohjeet.

Kansainvälisten esikuntatehtävien tehtävä- ja seuraajasuunnittelu toteutetaan Pääesikunnan johdolla. Henkilöstö ilmoittaa halukkuutensa Puolustusvoimien toimintasuunnitelmassa esitettyihin kansainvälisiin esikuntatehtäviin vuosittaisten kehityskeskusteluiden yhteydessä. Halukkuudet kirjataan PVSAP-tietojärjestelmään (henkilönkäytön perusteet).


Terho Eironen

Valtakunnallinen pääluottamusmies

Kuva: Petri Horto

  • Liikaa maksetun palkan takaisinperintä

    Jos tilille tupsahtaa yhtäkkiä tavallista suurempi rahasumma, voi kyseessä olla työnantajan virheestä johtuva suoritus. Mitä tapahtuu tilanteessa, jossa sinulle on maksettu liikaa palkkaa?

  • Ammattisotilaalta edellytetty käyttäytyminen

    Virkamiehen ja ammattisotilaan käyttäytymisvelvoitteesta säädetään varsinaisesti virkamieslaissa, puolustusvoimalaissa ja rikoslaissa. Ammattisotilaan on hyvä perehtyä niiden keskeisiin sisältöihin.