Siirry sisältöön

Kansainväliset tehtävät

Puolustusvoimat ylläpitää ja kehittää palkatun henkilöstön kansainvälistä osaamista. Kansainväliset tehtävät ovat osa henkilöstön ammattitaidon kehittämistä ja tehtäväkiertoa kaikissa henkilöstöryhmissä.

Sotilastehtävien tehtävä- ja seuraajasuunnittelussa on ominaispiirteenä henkilöstön kouluttautuminen ja valmentautuminen vaativimpiin tehtäviin. Henkilöstöä pyritään kierrättämään monipuolista osaamista kehittävien ja laaja-alaisten kokemusta kartuttavien tehtävien kautta. Sotilaallisista kriisinhallintatehtävistä ja muista kansainvälisistä tehtävistä kootaan suunnitelma osana tehtävä- ja seuraajasuunnittelua.

Puolustusvoimat käyttää kansainvälisen avun antamiseen tarkoitettuihin tehtäviin ensisijaisesti Puolustusvoimien kansainväliseen toimintaan sitoutunutta henkilöstöä. Henkilöt ilmoittavat halukkuutensa kansainvälisen avun tehtäviin vuosittain kehityskeskusteluissa. Ilmoitusten pohjalta puolustushaarat laativat vapaaehtoisuuteen ja halukkuuteen perustuvat listaukset henkilöstöstä henkilöstöryhmittäin huomioiden käytettävyyden henkilöstön aselajin tai toimialan. Tehtävät pyritään täyttämään vapaaehtoisuuteen perustuen.

Sotilaallisista kriisinhallintatehtävistä laaditaan vuosittain henkilötäydennyssuunnitelma. Suunnitelmasta vastaa Maavoimien esikunta, tai operaation johdosta vastaava, muu puolustushaaraesikunta. Aliupseeri ilmoittaa halukkuutensa kriisinhallintatehtäviin kehityskeskustelun yhteydessä. Halukkuudet raportoidaan henkilötietojärjestelmän (PVSAP HCM) avulla. Halukkuuksien ja lausuntojen perusteella laaditaan suunnitelma kriisinhallintatehtäviin sijoitettavista. Maavoimien esikunta antaa vuosittain tarkemmat hakeutumisohjeet.

Kansainvälisten esikuntatehtävien tehtävä- ja seuraajasuunnittelu toteutetaan Pääesikunnan johdolla. Henkilöstö ilmoittaa halukkuutensa Puolustusvoimien toimintasuunnitelmassa esitettyihin kansainvälisiin esikuntatehtäviin vuosittaisten kehityskeskusteluiden yhteydessä. Halukkuudet kirjataan PVSAP-tietojärjestelmään (henkilönkäytön perusteet).


Terho Eironen

Valtakunnallinen pääluottamusmies

Kuva: Petri Horto

  • Henkilökohtainen yhteistoimintamenettely

    Yksittäistä virkamiestä koskevia asioita, joita tyypillisimmillään ovat siirrot ja tehtävään määräämiset, käsitellään ensisijaisesti esimiehen ja tämän henkilön kesken niin sanotussa henkilökohtaisessa yhteistoimintamenettelyssä.

  • Aliupseerin virkaan nimittäminen

    Aliupseerin virka voidaan täyttää julkisella haulla tai henkilöstösuunnittelun toimenpiteillä. Henkilöstösuunnittelun toimenpiteitä ovat keskitetty tehtävä- ja seuraajasuunnittelu (AUKES) sekä sisäinen liikkuvuus.

  • Edunvalvojat koulutukseen

    Aliupseeriliitto järjestää vuoden 2017 aikana 12 ammattiyhdistyskurssia ja kaksi järjestötoimintakurssia. Aliupseeriliiton koulutusjärjestelmä sisältää luottamusmiesten perus- jatko- ja täydennyskursseja, yhteistoiminnan perus- ja jatkokurssin, palkkausjärjestelmäkurssin sekä järjestötoiminnan peruskurssin ja puheenjohtajien neuvottelupäivät.