Sairastuminen vuosilomalla
Kauan odotettu vuosiloma on juuri alkanut ja sairastuminen yllättää. Lomasuunnitelmat peruuntuvat ja mielen valtaa epäusko, näinkö tämä loma menee? Miten tilanteessa kannattaa toimia?
Myönnän, olen itsekin sairastanut vuosilomalla ja lomapäivät ovat kuluneet kuumeessa sängyn pohjalla maatessa: “Ei tässä mitään ja tämähän on lepäämistä, kun ei muuhun pystykään”. Tällaisella toimintatavalla vuosiloman perimmäinen tarkoitus jää kuitenkin toteutumatta. Kärjistäen voikin todeta, että mikäli olet työkyvytön, olet myös lomakyvytön. Vuosiloma ei ole sairastamiseen tarkoitettua aikaa, vaan se on tarkoitettu työn rasituksista palautumiseen ja lepäämiseen. Palautuminen ja lepääminen eivät toteudu, mikäli loma menee sairastaessa.
Mikäli sairastut kesken vuosiloman, asia tulee viipymättä saattaa viraston tietoon. Joukko-osastot ovat ohjeistaneet toimintatavan sairastumistapauksissa, joten selvitä ennen lomaasi joukko-osastosi käytännöt tai ota sairastapauksen sattuessa heti yhteyttä esimieheesi.
Mikäli sairastut kesken vuosiloman, voidaan työkyvyttömyyden takia käyttämättä jääneitä lomapäiviä siirtää. Lomapäivien siirtämisen edellytyksenä on, että virkamies pyytää lomansa siirtoa. Siirtopyyntö suositellaan tehtäväksi kirjallisesti, mikäli se vain on mahdollista. Pyyntö tulee tehdä viivytyksettä, mutta hyväksyttävästä syystä pyyntö voidaan esittää myöhemminkin. Lisäksi on huomioitava, että vuosilomapäivien siirtämiseksi virkamiehen tulee toimittaa lääkärintodistus. Oma ilmoitus ei tässä tapauksessa ole riittävä selvitys.
Sairastumisesta tulee ilmoittaa heti ensimmäisenä sairastumispäivänä, koska vuosiloman siirtäminen tapahtuu siitä päivästä alkaen, mistä se on ilmoitettu ja lääkärintodistus on esitetty. Sairauden takia siirretyt vuosilomat tulee antaa samalla lomakaudella (1.6.-30.9.) tai viimeistään seuraavan vuoden huhtikuun loppuun mennessä. Mikäli loman antaminen edellä mainittuna ajanjaksona ei ole mahdollista, se voidaan antaa seuraavan vuoden loppuun mennessä. Siirretty vuosiloma ei siis automaattisesti siirry alkuperäisen vuosiloman jatkoksi, vaan sen ajankohdan osalta tulee virkamiehelle antaa tilaisuus kertoa mielipiteensä ennen ajankohdan vahvistamista. Siirretyn loman ajankohta tulee saattaa virkamiehelle tiedoksi vähintään kaksi viikkoa ennen loman alkamista tai mikäli se ei ole mahdollista, vähintään viikko ennen loman alkamisajankohtaa.
Jaksamisesta keskustellaan laajasti, mutta useimmiten käytännössä siitä huolehtiminen jää henkilön itsensä varmistettavaksi. Huolehditaan siis jokainen osaltamme omasta jaksamisestamme ja varmistetaan, että vuosiloma käytetään aidosti palautumiseen ja lepäämiseen.
Toimi näin, kun sairastut vuosilomalla
- Ilmoita heti joukko-osastosi ohjeistuksen mukaisesti sairastumisesta työpaikalle (mikäli et tiedä ohjeistusta, ota yhteyttä esimieheesi)
- Tee (kirjallinen) pyyntö työkyvyttömyyden takia siirrettävistä lomapäivistä
- Toimita lääkärintodistus työpaikalle
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Suoritusarvioinnilla on palkkavaikutuksia
Suoritusperusteinen henkilökohtainen palkanosa perustuu virkamiehen suoriutumiseen työtehtävistään ja muodostuu lähes aina kahden viimeisimmän vahvistetun suoritusarvioinnin tuloksesta.
-
Muista päivittää tehtävänkuvauksesi
Jokaisella Puolustusvoimien työntekijällä on PVSAP-Fiori tehtävänkuvausjärjestelmässä kuvaus omasta tehtävästä. Esimies määrittelee järjestelmään alaisilleen ne työt, jotka alaisen on omassa tehtävässään suoritettava.
-
Ajankohtaista vuosilomista
Lomanmääräytymisvuosi on 1.4. - 31.3. kestävä ajanjakso. Vuosilomapäivien määrä lasketaan tämän ajanjakson aikana palvelluista täysistä lomanmääräytymiskuukausista. Täysi lomanmääräytymiskuukausi on sellainen kalenterikuukausi jolloin on oltu virassa tai virkasuhteessa vähintään 18 kalenteripäivää.