Siirry sisältöön

Sisäsoudun maailmanmestarista Vuoden urheilija

Ylikersantti Joonas Kuivalainen (32) on valittu Aliupseeriliiton vuoden 2022 urheilijaksi. Kuivalainen kuuluu sisäsoudun, meri-5-ottelun ja hengenpelastuksen maajoukkueisiin. Hän voitti useita arvokisamitaleita viime vuoden aikana.

Kuivalainen voitti vuonna 2022 kolme kultaa  sisäsoudun MM-kilpailuissa. Lisäksi hän teki 500 metrillä uuden Suomen ennätyksen. Leuanvedon SM-kilpailujen toistokilpailussa hän ylsi hopealle yli 110 kilon sarjassa.

Hengenpelastuksen SM-kilpaluissa Kuivalainen voitti suomenmestaruuksia useissa lajeissa. Hän sijoittui hyvin myös sotilaiden hengenpelastuksen MM-kilpailuissa (Military World Championship Lifesaving).

Viime vuonna tärkeimpiä saavutuksiani olivat kolme sisäsoudun maailmanmestaruutta. Myös meri-5-ottelun MM-kilpailuissa muutamalla sekunnilla hävitty pronssimitali oli merkityksellinen. Tuo kilpailu osoitti, että kun kaikki lajit onnistuvat, kilpailen maailmanmestaruudesta vuonna 2024.

Kuivalainen on tähän mennessä harjoitellut tavoitteellisesti uintia, meri-5-ottelua, sisäsoutua, hengenpelastusta, leuanvetoa ja Costal Beach Sprint -soutua. Lajit ovat valikoituneet pitkälti ystävyyssuhteiden seurauksena.

Ystäväni Joonas Mäkipelto rekrytoi minut ensiksi sisäsoutuun. Seuraavaksi tuli toistoleuanveto ja tänä vuonna aloitin lisäpainoleuanvedon. Sisäsoudussa kilpaillessani olen tutustunut uusiin ihmisiin ja heiltä tuli ehdotus Coastal Beach Sprint-soudun aloittamisesta.

Hyvät edellytykset ennätyksille

Vaikka Kuivalainen liikkui aktiivisesti jo nuorena, kilpailunnälkä syntyi vasta aikuisena. Kuivalainen kokee, että hänen monipuolinen lajitaustansa ja hyvät urheilijaominaisuutensa luovat hyvät edellytykset tavoitella ennätyksiä.

Olen pitkä mies ja painan 110 kiloa. Pystyn kuitenkin juoksemaan Cooperissa 3370 metriä. Juoksen myös 100 metriä hyvinkin nopeasti. Minulla on hyvät voimatasot ja pärjään hyvin myös altaassa. Leuanvedossa ja sisäsoudussa minulla on edellytykset tulla parhaaksi, ansaita arvokisamitaleja ja yrittää rikkoa maailmanennätyksiä.

Kuivalainen työskentelee tykkimestarina Rannikkolaivastossa, Rauma-luokan ohjusveneellä. Tavoitteellisen harjoittelun suunnittelu ja toteuttaminen on arjessa hankalaa. Pitkiäkin jaksoja aluksella työskentelevä urheilija sopeuttaa harjoittelunsa vallitsevaan toimintaympäristöön. Harjoittelun määrä ja laatu riippuu siitä, treenaako Kuivalainen aluksella, rannassa vai harjoitteluun tarkoitetuissa tiloissa.

Meidän alusluokassa ei ole mitään kuntoiluvälineitä, joten aluksella teen kehonpainotreenejä. Minulle on tärkeää, että pääsen välillä juoksemaan tai kuntosalille. Aluksella ollessa harjoittelu on lähinnä ylläpitävää ja sitä joutuu tekemään useampia kertoja päivässä, lyhyempinä jaksoina. Tämä puolestaan vähentää levon määrää.

Hyvällä suunnittelulla Kuivalainen pystyy harjoittelemaan nykyisissäkin olosuhteissa tavoitteellisesti useampaa lajia. Kuivalaisen perheen autotalli on muuttunut auton säilytyspaikasta MM-tason urheilijan laadukkaaksi kuntosaliksi. Tämä on helpottanut harjoittelua.

Alkuvuodesta pääpaino on sisäsoudussa ja lajin MM-kisat ovat helmikuussa. Kesäkuussa on leuanvedon MM-kilpailut. Loppuvuodesta pääpainona meri-5-ottelun kansainväliset kilpailut.

Valmistautuminen kilpailuihin on vakiintunut kaikissa lajeissa samaan rytmiin.

–  Kaksi viikkoja ennen isoja kilpailuja vedän vielä kovia treenejä. Kroppa pitää laittaa viimeistelykuntoon hieronnalla. Viimeisen viikon ennen kilpailuja otan iisisti ja huolehdin, että kropassa on kunnolla polttoainetta.  Ennen starttia olon pitää olla malttamaton. Vähän kuin vangittu peto, joka pääsee kohta irti. 

Kohti uusia tavoitteita

Menestyksekkään kilpailuvuoden jälkeen vuoden  urheilija on asettanut itselleen uusia tavoitteita.

Haluan voittaa leuanvedossa MM-mitalin. Lähden saalistamaan toistoleuanvedon sarjassa +110 kg maailmanennätystä. Sisäsoudussa nostan kilpailumatkoja 2000 metriin asti. Haluan myös tehtailla uusia suomenennätyksiä kaikilla matkoilla.

Kuivalainen tavoittelee myös Meri-5-ottelussa maailmanmestaruutta vuonna 2024.

Menestys ei synny tekemättä. Vuoden urheilija on tehnyt paljon työtä jokaisen mitalin ja ennätyksen eteen. Hän arvostaa sitä, että Aliupseeriliitto huomioi kovan työn ja sen tulokset.

Tämä on ensimmäinen julkinen tunnustus minulle urheilijana. Viime vuosi oli onnistunut ja menestyin monessa lajissa. Minulle merkitsee paljon, että Aliupseeriliitossa arvostetaan suorituksiani.

 

Teksti: Asta Ruuskanen

Kuvat: Essi Kuivalainen, Alex Barta, Asta Ruuskanen

  • Frisbeegolfmestaruus Ylä-Savoon

    Ylä-Savon Aliupseerien Niko Karttunen kruunattiin Aliupseeriliiton Yleisen sarjan frisbeegolfmestariksi. Naisten sarjan voitti Keski-Suomen Roxana Terho. Joukkuekilpailun voitti Keski-Suomen Aliupseerit.

  • Sodan kasvot avautuivat ammattisotilaille

    Lähes 40 Satakunnan Aliupseerit ry:n jäsentä osallistui yhdistyksen jäsentilaisuuteen vakavan aiheen äärelle. Tilaisuuden teemana oli sodan kasvot. Asiantuntijoina paikalla oli kaksi taistelukokemusta omaavaa reserviläistä.

  • Yhdistyspuheenjohtajien neuvottelupäivät

    Luottamusmiesvaalit, liiton hallituksen ja puheenjohtajan vaali sekä ajankohtaiset edunvalvontakysymykset keskusteluttivat laajasti puheenjohtajia kevään puheenjohtajapäivillä.