Siir­ry si­säl­töön

Aliup­see­ri esi­mie­he­nä

Aliup­see­reil­le on avau­tu­mas­sa mie­len­kiin­toi­sia uusia teh­tä­viä. Monet niis­tä ovat vaa­ti­via esimies-​ ja asian­tun­ti­ja­teh­tä­viä.

Aliup­see­ris­to hen­ki­lös­tö­ryh­mä­nä elää  voi­mak­kaas­sa mur­rok­ses­sa. Opis­toup­see­ri­pois­tu­man kaut­ta aliup­see­reil­le avau­tuu toi­nen tois­taan vaa­ti­vim­pia ja mie­len­kiin­toi­sem­pia teh­tä­viä. Näis­tä teh­tä­vis­tä suuri osa suun­tau­tuu vaa­ti­viin esi­mies­teh­tä­viin.

Esi­mies­teh­tä­väs­sä toi­mi­mi­seen ei ole kai­ken osaa­mi­sen an­ta­vaa kurs­sia tai kou­lu­tus­ta. Hy­väk­si esi­mie­hek­si tu­le­mi­nen on kas­vu­pro­ses­si, jota muo­vaa päi­vit­täi­set kans­sa­käy­mi­set alais­ten kans­sa, omat arvot sekä luon­teen­piir­teet.

Omas­sa teh­tä­väs­sä­ni sek­to­ri­joh­ta­ja­na olen ko­ke­nut, että ih­mis­ten joh­ta­mi­nen on mi­nul­le erit­täin mie­le­käs­tä työtä. Olen myös huo­mioi­nut sen, että tähän työ­hön ei ole ole­mas­sa sel­lais­ta kurs­sia, jonka suo­ri­tet­tua­si olet kai­kin puo­lin hyvä ja pä­te­vä esi­mies. Kaik­ki ai­hee­seen liit­ty­vät esi­mies­val­men­nuk­set ja muut kou­lu­tus­ti­lai­suu­det, joita työ­nan­ta­ja jär­jes­tää, toki tu­ke­vat suu­res­ti teh­tä­väs­sä me­nes­ty­mis­tä.

Mikä sit­ten tekee esi­mie­hes­tä hyvän ja kai­kin puo­lin pä­te­vän työs­sään? Tähän ky­sy­myk­seen on var­mas­ti jo­kai­sel­la hie­man toi­sis­taan poik­kea­via eri­lai­sia nä­ke­myk­siä, mutta muu­ta­mas­ta hyvän joh­ta­mi­sen kul­ma­ki­ves­tä voi­daan var­mas­ti olla kaik­ki yhtä miel­tä.

Mie­les­tä­ni esi­mie­hen tulee työ­pis­teen toi­min­nan kan­nal­ta kyetä no­pei­siin, eteen­päin vie­viin rat­kai­sui­hin ja pää­tök­siin. Hänen tu­li­si olla hel­pos­ti lä­hes­tyt­tä­vä, kou­lut­tau­tu­nut ja omal­la esi­mer­kil­lään työil­ma­pii­riä ja mo­ti­vaa­tio­ta yl­lä­pi­tä­vä hen­ki­lö.

Omas­sa teh­tä­väs­sä­ni pyrin päi­vit­täin toi­mi­maan edel­lä mai­nit­tu­jen kul­ma­ki­vien mu­kai­ses­ti. Esi­mies­työ ei ole aina help­poa vaan vaa­tii toi­si­naan sy­vem­pää ajat­te­lua, on­gel­man rat­kai­su­ky­kyä ja ym­mär­rys­tä alai­sia koh­taan.

Esi­mie­hen tulee olla pe­ril­lä alai­sis­taan ja olla tar­vit­taes­sa tu­ke­na myös yk­si­tyi­se­lä­män on­gel­mis­sa. Joil­le­kin esi­mies saat­taa olla se ainut hen­ki­lö, jolle voi luot­ta­muk­sel­la puhua omis­ta on­gel­mis­taan. Olen sitä miel­tä, että esi­mie­hen ovi tu­li­si aina olla auki alai­sel­le, kun hä­nel­lä on jokin asia mie­les­sään.

Esi­mie­hel­lä on erit­täin suuri mer­ki­tys työ­pis­teen ko­ko­nais­val­tai­seen toi­min­taan ja alais­ten­sa hy­vin­voin­tiin. Omas­sa toi­min­nas­sa­ni ko­ros­tan sitä, että alais­ta pitää kuun­nel­la ja hänen toi­vei­taan tulee kun­nioit­taa. Se miten alai­nen jak­saa työs­sään siir­tyy yk­si­tyi­se­lä­mään ja toi­sin päin.

Työn ta­sai­seen ja­kau­tu­mi­seen ja hyvän työil­ma­pii­rin vaa­li­mi­seen tulee kiin­nit­tää eri­tyis­tä huo­mio­ta! Esi­mie­he­nä koen, että mi­nul­la on se vas­tuu suun­ni­tel­la työt ja nii­den ja­kau­tu­mi­nen päi­väs­tä toi­seen niin, että alai­nen jak­saa toi­mia omas­sa teh­tä­väs­sään elä­kei­kään saak­ka.

Me kaik­ki olem­me yk­si­löi­tä ja meil­lä on toi­si­naan huo­no­ja päi­viä, eikä so­si­aa­li­nen kans­sa­käy­mi­nen työ­ka­ve­rei­den kans­sa ole juuri sillä het­kel­lä mie­le­käs­tä. Esi­mie­hel­lä pitää kui­ten­kin olla kyky rat­kais­ta työ­pis­teen si­säi­siä pit­kit­ty­nei­tä rii­ta­ti­lan­tei­ta ja pa­laut­taa kai­kil­le hyvä työil­ma­pii­ri. Hyvin pie­net asiat saat­ta­vat es­ka­loi­tua val­ta­viin mit­ta­suh­tei­siin, jos niitä ei hoi­de­ta vä­lit­tö­mäs­ti ja oi­kein.

Vää­pe­li Kimmo Ojala

Sek­to­ri­joh­ta­ja ME­RIVV/Mii­na­kor­jaa­mo
Lo­gis­tiik­ka­lai­tok­sen val­ta­kun­nal­li­nen luot­ta­mus­mies

Kuvat: Kimmo Ojala, Mikko Par­tiai­nen

  • Aliup­see­ri kan­sain­vä­li­ses­sä pal­ve­luk­ses­sa

    Suo­men Nato-​jäsenyyden myötä ul­ko­maan teh­tä­vis­tä muo­dos­tuu osa aliup­see­rin ura­pol­kua. Teh­tä­vä­vaih­toeh­to­jen määrä kas­vaa huo­mat­ta­vas­ti aluk­si Naton komento-​ ja joh­to­ra­ken­tees­sa sekä eril­lis­lai­tok­sis­sa.

  • Kun työn rytmi ka­to­aa

    Jat­ku­va kiire, työn jat­ku­va kes­key­ty­mi­nen, en­na­koi­mat­to­mat pi­ka­teh­tä­vät ja lii­al­li­nen työ­mää­rä suh­tees­sa työ­ai­kaan ker­to­vat työn ryt­min häi­riin­ty­mi­ses­tä. Puo­lus­tus­voi­mien tuo­reim­mas­sa SYKE-​kyselyssä työtä häi­rit­se­vät muu­tok­set on tuotu esiin kuor­mit­ta­vuut­ta li­sää­vä­nä te­ki­jöi­nä.

  • Krii­sin­hal­lin­ta­teh­tä­viin ha­keu­tu­vien pal­ve­lus­kel­poi­suus

    Jo ennen kan­sain­vä­li­siin teh­tä­viin ha­keu­tu­mis­ta on syytä kes­kus­tel­la asias­ta hy­vis­sä ajoin sekä ko­to­na että työ­pai­kal­la. Val­mis­tau­tu­mi­seen kuu­luu sekä oma val­mis­tau­tu­mi­nen, että koko lä­hiym­pä­ris­tön so­peut­ta­mi­nen tu­le­vaan ul­ko­maan­teh­tä­vään.