Siirry sisältöön

Työterveyshuolto ammattisotilaan tukena

Työterveyshuolto on lakisääteistä toimintaa. Puolustusvoimissa työterveyshuoltoon kuuluu ennaltaehkäisevän ja työkykyä ylläpitävän työterveyshuollon lisäksi yleislääkäritasoinen työkykyä tukeva sairaanhoito ja erikoislääkärikonsultaatio.

Kuva: Riku Rissanen

Lisäksi työntekijöille voidaan tarpeen mukaan ja työterveyspsykologin kartoituksen pohjalta tarjota lyhytpsykoterapiaa.

Puolustusvoimien työterveyshuollossa on useita haasteita, jotka liittyvät fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Ammattisotilaiden työ on fyysisesti vaativaa. Tämä edellyttää jatkuvaa fyysisen kunnon ylläpitoa. Fyysinen työ voi johtaa tuki- ja liikuntaelinvaivoihin erityisesti vanhemmilla työntekijöillä. Työ voi olla henkisesti kuormittavaa. Siksi mielenterveyden tukeminen on keskeinen osa työterveyshuoltoa. Työn liikkuvuus ja kriisinhallintatehtävät asettavat erityisiä haasteita työterveyshuollolle. Työntekijöiden hyvinvoinnista ja työkyvystä on huolehdittava myös vaativissa olosuhteissa.

Varhainen puuttuminen terveysongelmiin on tärkeää. Haasteena on ollut saada työntekijät hakemaan apua ajoissa. Onneksi viime vuosina on kuitenkin tapahtunut positiivista kehitystä avoimuuden ja avun hakemisen suhteen. Työkyvyn aktiivisen tuen malli otettiin käyttöön vuonna 2019. Siinä on tavoitteena, että työkyvyn laskun merkkejä seurataan tarkasti työpaikalla ja työterveyshuollossa. Muutoksiin myös reagoidaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Ammattisotilaan työ on fyysisesti vaativaa. Tämä edellyttää jatkuvaa fyysisen kunnon ylläpitoa.

Valtakunnallinen työterveyshuollon suunnitelma laaditaan vuosittain yhteistyössä työterveyshuollon, työnantajan ja henkilöstöjärjestöjen kanssa. Vuoden 2025 työterveyshuollon painopisteet liittyvät erityisesti nuorten esimiesten ja ikääntyvien työntekijöiden jaksamiseen, yhteisen tilannekuvan luomiseen sekä työpaikkaselvitysten laadun parantamiseen. Hallintoyksikkö vastaa siitä, että sen työterveyshuoltopalveluiden tuottaja laatii työterveyshuollon toimintasuunnitelman noudattaen Puolustusvoimien valtakunnallista työterveyshuollon toimintasuunnitelmaa.

Työterveyshuolto toteutetaan ensisijaisesti Puolustusvoimien omana toimintana Sotilaslääketieteen keskuksen terveysasemien toimesta ja toissijaisesti ostopalveluna. Terveysasemat täydentävät työterveyshuoltoa sopimuskumppanin tuottamilla erikoislääkäri-, työfysioterapeutti-, työterveyspsykologi- tai muilla tarvittavilla asiantuntijapalveluilla sekä laboratorio- ja kuvantamispalveluilla. Sopimuskumppanin kilpailutus vuosille 2025–2029 on meneillään, ja palveluntuottaja varmistuu joulukuun lopulla. Hansel-kilpailutuksessa edellytetään työterveyshuollon palveluiden olevan enintään 50 kilometrin päässä työpaikasta. Sotilaslääketieteen keskus laatii Torni-tiedotteen yhdessä Logistiikkalaitoksen kaupallisen osaston kanssa kilpailutuksen voittajan varmistuessa.

Terho Eironen

Valtakunnallinen pääluottamusmies

  • Hakeutumisen haasteet

    Puolustusvoimien kansainvälinen toiminta on aktiivista. Yksittäisten virkamiesten kyky yhteistoimintaa ulkomaisten toimijoiden kanssa testataan kuukausittain. Kansainvälinen yhteistyö on tärkeää, sillä tietotaidon vaihto sekä toimintatapojen vertailu kehittävät yksilöitä ja samalla organisaatiota.

  • Vuorotteluvapaa auttaa jaksamaan

    Kun sinulla on työhistoriaa yli 20 vuotta, voit hakea taukoa työhösi sopimalla siitä työnantajasi kanssa. Vuorotteluvapaalla tarkoitetaan järjestelyä, jossa työntekijä jää määräaikaisesti vapaalle työtehtävistään. Vuorotteluvapaa voi kestää 100 – 180 kalenteripäivää.

  • Palkitseminen tukee työn imua

    Avaimet työn imuun ja tuloksiin löytyvät rahan lisäksi mielekkäästä työstä ja motivoivasta työympäristöstä sekä oikea-aikaisesta ja tasapuolisesta palkitsemisesta.