Siirry sisältöön

Valtion virkaehtosopimuskausi päättyy

Virka- ja työehtoja käsittelevissä neuvottelupöydissä on tilanne päällä. Useat sopimusalat ovat jo syksystä lähtien yrittäneet löytää osapuolia tyydyttävää ratkaisua. Apua sovinnon löytämiseen on haettu aina valtakunnan sovittelijan toimistosta lähtien.

Nyt Teknologiateollisuudessa saavutettu neuvottelutulos toimii päänavaajana muille sopimuspöydille. Valtion virka- ja työehtosopimuspöydässä neuvotteluita on käyty tammikuusta lähtien. Valtion virka- ja työehtosopimuksen voimassaolo päättyy 28.2.2025 joten ratkaisun löytymiseen on vain vähän aikaa.  

Mikäli sopimuskausi ehtii päättyä ennen ratkaisun löytymistä, jatkuu se sen jälkeen vuoden kerrallaan, siltä osin kuin sitä ei jonkun sopimusosapuolen toimesta irtisanota vähintään kuusi viikkoa ennen sopimuskauden tai jatkovuoden päättymistä. Virkamiehet saavat palkkansa ja muut korvaukset tällä hetkellä voimassa olevan sopimuksen mukaisesti. Sopimuksettomassa tilassa työtaistelut sopimuksen aikaansaamisen nopeuttamiseksi ovat kuitenkin laillisia ja mahdollisia, myös virkamiehille.

Keskustason sopimuskauden päättyessä, myös hallinnonalojen tarkentavien virkaehtosopimusten sopimuskaudet päättyvät. Aliupseeriliiton neuvottelupäällikkö osallistuu aktiivisesti pääsopijoiden neuvotteluiden taustavalmisteluun ja varmistaa, että Aliupseeriliiton jäsenten ääni huomioidaan myös näissä valmisteluissa.

Tomi Malkamäki

Neuvottelupäällikkö

  • Meripalvelukokeilu jatkuu Rannikkolaivastossa

    Merivoimien pääluottamusmiehenä toivon hyvissä merkeissä alkaneesta meripalvelukokeilusta löytyvän ratkaisuja alushenkilöstön jaksamiseen Merivoimissa. Rannikkolaivastossa kokeiluun osallistuvien jaksamista pyritään parantamaan erillisellä valmiusvapaalla sekä pitkäjänteisemmällä suunnittelulla.

  • Neuvotteluja usealla rintamalla

    Aliupseeriliitto ja Puolustusministeriö ovat käynnistäneet neuvottelut vuoden 2024 virastoerän kohdistamisesta aliupseereiden, lentokonemekaanikkojen ja mekaanikkojen palvelussuhteiden ehtojen kehittämiseen.

  • Kuka piikittää ketä – ja kenen vastuulla?

    Suomi on lähettänyt noin 400 kriisinhallinnan ammattilaista eri operaatioihin ympäri maailmaa. Kulunut vuosi on eittämättä ollut poikkeuksellinen kotimaan tehtävissä palveleville sotilaille, mutta maailmalla poikkeusolot ovat olleet erityisen rasittavat.