Siirry sisältöön

Suomi 100 vuotta

Itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta vuonna 2017. Vuosi on täynnä toistaan mielenkiintoisempia tapahtumia kaikenikäisille. Valtioneuvoston kansliassa toimiva Suomi 100 –hanke vastaa juhlavuoden ohjelman kokoamisesta. Ohjelma syntyy eri yhteisöjen, suomalaisten ja Suomen ystävien kanssa yhteistyössä.

Juhlinta käynnistyy jo uudenvuodenaattona. Juhlavuosi otetaan vastaan Suomi 100 -tunnelmissa eri puolilla maata. Yle välittää avajaispäivän tunnelmat kaikkialle Suomeen suorana juhlalähetyksenä.

Avajaisten päätapahtumaa vietetään Helsingin Töölönlahdella ja Kansalaistorilla. Suomi 100, Helsingin kaupunki, Yle ja alueen toimijat järjestävät yhteistyössä koko päivän kestävän kansanjuhlan kaiken ikäisille juhlijoille. Puoliltapäivin alkava ohjelma huipentuu Kansalaistorilla järjestettäviin bileisiin ja huikeaan ilotulitukseen.

Maanpuolustuksen ja kokonaisturvallisuuden keskeiset järjestöt ja viranomaiset ovat koonneet voimansa yhteiseen Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlahankkeeseen. Eri puolilla Suomea järjestetään kymmenen alueellista tapahtumaa ja viisi seminaaria. Tapahtumakokonaisuus huipentuu Helsingissä järjestettävään päätapahtumaan.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnallinen paraati on Helsingissä 4.6. Samana päivänä on Puolustusvoimien Suomi 100 -kesäkiertueen avajaiset Helsingissä. Kiertue vierailee 16 paikkakunnalla eri puolilla Suomea kesä-elokuun aikana.  Puolustusvoimien Suomi 100 -juhlakonsertti on Helsingin Musiikkitalossa 21.11.

Vuoden 2017 itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati järjestetään Kuopiossa. Sotilasparaatiin liittyy marssivien osastojen, joukko-osastojen ja kansalaisjärjestöjen lisäksi myös ilmavoimien ylilento.


  • Suomi haki Naton jäsenyyttä

    Suomen turvallisuusympäristö muuttui merkittävästi Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022. Tämän takia valtioneuvosto esitti Suomen eduskunnalle 15.5.2022, että Suomi hakee Naton jäsenyyttä.

  • MPK:n tehtävät muuttuvat

    Laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta uudistettiin tänä vuonna. Uusi laki astuu voimaan 1.1.2020. Muutoksen myötä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) aikaisemmin antama sotilaallinen koulutus siirtyy Puolustusvoimien tehtäväksi.

  • Tavoitteena terveyden ja työkyvyn säilyminen

    Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) asettama työryhmä valmistelee ehdotusta uudeksi työaikalaiksi. Työterveyslaitoksen mielestä uudessa laissa on varmistettava, että työntekijän terveys ja työkyky säilyvät kaikessa työssä ja kaikilla toimialoilla.