Siirry sisältöön

Aliupseeri – äänestäjä – kuntapäättäjä

Äänestäminen kuntavaaleissa on tärkeää. Miksi niin? Siksi, että kuntapolitiikassa päätetään tavallisten perheiden arkisista asioista: tonteista, kouluista, päiväkodeista, nuorisotoiminnasta, kulttuuritarjonnasta, liikunta- ja harrastetoiminnasta sekä kuntapalveluista ja elinympäristöön liittyvistä kysymyksistä. Äänestämisessä on kysymys oman elämänsä edunvalvonnasta.

Kunnan ylin päättävä elin on asukkaiden valitsema valtuusto. Niihin valitaan edustajat kuntavaaleissa, jotka ovat kuluvan vuoden huhtikuun alussa. Kuntavaalit tarjoavat kuntalaisille kanavan vaikuttaa omaa elämäänsä ja arkeaan koskeviin kysymyksiin. Vaikka julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakunnille vuoden 2019 alusta, kunnissa päätetään jatkossakin laajasti sen asukkaita koskevista asioista.

Kunnallisessa päätöksenteossa tulisi olla mahdollisimman monta palkansaajataustaista päättäjää ryhmän intressejä valvomassa. Aliupseeriliiton helmikuussa vahvistettavassa yhteiskuntavaikuttamisen ohjelmassa liitto suosittaa jäsentensä osallistumista aktiiviseen yhteiskunnalliseen toimintaan ja päätöksentekoon. Konkreettisesti tämä nyt tapahtuisi asettumalla kunnallisvaaliehdokkaaksi omassa kotikunnassaan. Huhtikuun kuntavaalien ehdokasasettelu päättyy 28.2.2017, joten aikaa tälle harkinnalle on vielä runsaasti.

Sotilaiden ja poliittisen toiminnan suhde kärsii Suomessa 100 vuotista krapulaa. Sanapari, joka liittää nämä kaksi asiaa yhteen on usein ei saa, on kielletty tai tulee välttää. Rikoslain luvaton poliittinen toiminta koskee kuitenkin vain jäsenyyttä puolueessa tai vastaavassa poliittisessa yhdistyksessä. Puolustusvoimat pyrkii luomaan ilmapiirin ja vaikutelman, jossa kaikki sotilaiden yhteiskunnallinen ja poliittinen aktiivisuus olisi jotenkin kyseenalaista. Uusin yritys tästä on onneton Yleisen palvelusohjesäännön uudistus, jota puolustusvoimien asessori joutui omalla ohjeellaan korjailemaan. Mitään esteitä sotilaan ehdolle asettumiselle ja kunnallispoliittiselle toiminnalle sitoutumattomana ei siis ole.

Sotilas on kansalainen univormussa.  


Mika Oranen

Puheenjohtaja

Aliupseeriliitto

  • Henkilöstön määrä kasvaa

    Pääesikunta on päättänyt kuinka 100 uutta tehtävää jaetaan Puolustusvoimissa. Näistä tehtävistä 80 on aliupseerin tehtäviä. Toivottavasti rekrytointi saadaan käyntiin nopeasti ja uudet henkilöt tehtäviinsä.

  • Vaalien jälkeistä havinaa ja Nato-integroitumista

    Kesän aikana on tapahtunut kaikenlaista. Maahan saatiin muodostettua hallitus ennätyspitkien neuvottelujen jälkeen. Hallitusohjelmassa on paljon hyviä asioita. Sen työmarkkinoita koskevat kirjaukset ovat kuitenkin kuin suoraan ”työnantajajärjestöjen toiveet” nimisestä kirjasta.

  • Virastoeräneuvotteluja ja soveltamiskysymyksiä

    Uusi vuosi ja uudet kujeet, niin sanotaan. Valitettavasti alkanut vuosi ei ole karkottanut meitä riivaavaa pandemiaa. Näyttää siltä, että poikkeusolot jatkuvat enemmän tai vähemmän myös alkaneen vuoden loppuun saakka, ainakin joiltain osin.