Siirry sisältöön

Esa Ek Sergeants Major Academyssa

Terveisiä täältä Teksasista! Joululomat on vietetty ja kinkut sulateltu kuntotestin merkeissä. Ennen joulua saimme suoritetuksi johtamisen jakson. Se osoittautui aika haastavaksi mutta kaikki kokeet, esseet ja esitykset menivät kunnialla läpi.

Olemme aloittaneet uuden jakson The Department of Training and Doctrine.EsaEk Jakso käsittelee Yhdysvaltojen sotahistoriaa aina vapaussodasta Irakiin ja Afganistaniin. Jokaista ajanjaksoa käsitellään niin historiallisesta kun koulutuksellisesta näkökulmasta. Lisäksi mietitään aliupseerien roolia, tehtäviä ja velvollisuuksia eri aikoina.

Aliupseerien tehtävät ja koulutus ovat muuttuneet vuosien saatossa haastavammaksi ja he ovat saaneet huomattavasti enemmän vastuuta. Ennen aliupseeri ei juuri eronnut miehistöstä. Tänä päivänä jokaisen tason komentajalla, pataljoonatasolta aina ylimpään johtoon, on taistelijaparina komentava sotilasmestari. Aliupseeriston kehityskaari on hyvin samantyyppinen kuin Suomessa, kun miettii koulutusta, tehtäviä ja ammattitaitoa. Tosin meidän nuori aliupseerien ammattiryhmämme on vasta matkalla vaativimpiin tehtäviin.

Aloitimme kurssi tutustumalla Fort Blissin varuskunnassa sijaitsevaan aliupseerimuseoon. Museon johtaja kertoi aliupseerien tehtävistä ennen ja nyt. Siellä on kattavasti esillä eri aikakausien varusteita ja jokaiselta aikakaudelta löytyy jonkinlainen tarina tehtävissään erityisesti menestyneestä aliupseerista.

Koulutehtäviä Talvisodasta ja Pancho Villasta

Sgm3_EkKurssin yhtenä vaatimuksena on kirjoittaa noin kymmenen sivun historia esseen vapaavalintaisesta sodasta, taistelusta tai taistelussa ansioituneesta sotilaasta. Päätin yhdistää nämä kaikki ja kirjoitan esseeni Talvisodasta, sen taisteluista ja Simo Häyhästä. Esseen lisäksi teemme viisi kirjallista koetta, yhden puolen tunnin suullisen esityksen sekä yhden lyhyemmän suullisen esityksen. Aiheet arvottiin, ja minä sain aiheiksi massamurhat 1900-luvulla ja Pancho Villan operaatiotaktiikka Meksikon vallankumouksessa.

Nyt kun jaksoa on takana pari viikkoa, alkaa taas opiskelun rytmi löytyä. Kolme kertaa viikossa tapahtuva aamuliikunta muuttuu niin, että se suoritetaan vain kerran viikossa ohjatusti, muuten omatoimisesti. Ei siinä auta kun repiä itsensä aamulenkille. Jos ei aamut ala liikunnalla, niin sitten auditoriossa. Meillä on käynyt vierailevia luennoitsijoina useita kenraaleja ja komentavia sotilasmestareita. Seuraava vieraileva luennoitsija on USAn armeijan esikuntapäällikkö.

Auditoriossa pidetään myös eri aselajien ja kansallisuuksien esityksiä. Tällä viikolla ääneen pääsevät Libanonin ja Etelä-Korean opiskelijat. Hauska sattuma oli, kun Yhdysvaltojen erikoisjoukkoja esiteltäessä tuli yksi erikoisjoukkojen kersantti esittäytymään selvällä Suomen kielellä. Tai Rauman murretta se oli, mutta kyllä siitä selvän sai. Kersantti oli syntynyt USAssa, mutta vanhemmat olivat Suomesta ja hän oli viettänyt lapsuuden kesiä Suomessa. Hyvin oli kielitaito säilynyt. Tokihan siinä piti sitten suomalaisten kesken briiffata yhtenä viikonloppuna. sgm2_Ek

Opinnot täällä Sergeants Major Academylla ovat jatkuneet nyt kahdeksan kuukautta ja mestarikurssia on jäljellä noin viisi kuukautta. Opiskelu on ollut haastavaa mutta antoisaa. Olen oppinut paljon sekä kurssilla että muilta opiskelijoilta ja toivottavasti olen myös onnistunut opettamaan heille jotain. Vaikka välillä on tuntunut vaikealta, hetkeäkään en ole katunut että tulin tänne opiskelemaan.

Hyvää alkanutta vuotta

U.S Army Sergeants major academy,
Fort Bliss, El Paso, Texas 17.1.2017
Esa Ek

  • Sisäinen taiteilija vapautui eläkkeellä

    Kun valvontajohtaja EVP, Riitta Ahomäki oli jäämässä eläkkeelle keväällä 2014, oli hänellä selvät sävelet siitä, mihin hän haluaa vapaa-aikansa käyttää. Nyt, kolme vuotta myöhemmin hän viettää ainakin seitsemän tuntia viikossa erilaisilla kuvataidekursseilla.

  • Merellisen tilannekuvan valvoja

    Tilannevalvojien työ on intensiivistä vuorotyötä. He valvovat merellistä tilannekuvaa ja raportoivat havainnoistaan eteenpäin. Ylikersantti Tuula Helle (51) toimii valvontajohtajana Merivoimien esikunnassa. Hän työskentelee tilannekeskuksessa vuoron vanhimpana.

  • Henkilöstöalalta pääluottamusmieheksi

    Vääpeli Jussi Niemi (41) aloitti Ilmavoimien pääluottamusmiehenä vuoden alussa. Niemi siirtyi pääluottamusmieheksi aliupseerien henkilöstöasioiden hoitajan tehtävästä.