Siir­ry si­säl­töön

Työ­olo­suh­teis­sa toi­vo­mi­sen varaa

Lähes 60 % SAK:lai­sil­la työ­pai­koil­la työs­ken­te­le­vis­tä koki työ­olo­suh­teen­sa kes­kin­ker­tai­sik­si. SAK :n jul­kai­se­man vuo­den 2016 työ­olo­ba­ro­met­rin mu­kaan useam­mal­la kuin joka vii­den­nel­lä työn­te­ki­jäl­lä on vä­hin­tään melko hyvät työ­olot, mutta lähes yhtä mo­nel­la on melko huo­not tai huo­not työ­olot.

Erit­täin hy­vik­si työ­olo­suh­teen­sa kokee 7 % työn­te­ki­jöis­tä.  Seit­se­män pro­sent­tia Ammattisotilas_Työolot_KuvaEsaPiisiläSAK:lai­sis­ta työn­te­ki­jöis­tä tekee töi­tään hä­lyt­tä­vän huo­nois­sa olo­suh­teis­sa. Näil­le työ­pai­koil­le tyy­pil­lis­tä on jat­ku­va kiire. Työ­hön liit­tyy myös toi­meen­tu­lo­vai­keuk­sia ja työn­te­ki­jät ovat huo­lis­saan työn hai­tal­li­sis­ta vai­ku­tuk­sis­ta ter­vey­del­le.

Työn­te­ki­jöi­den tunne työ­pai­kan tur­val­li­suu­des­ta on vah­vis­tu­nut. Huoli työn ter­veys­hai­tois­ta sel­väs­ti vä­hen­ty­nyt ja työn mie­lek­kyys sekä ilo li­sään­ty­neet. Sen si­jaan kii­reen tunne ja työ­nan­ta­jan te­hok­kuus­vaa­ti­muk­set eivät ole ka­don­neet mi­hin­kään. Myös­kään työ­nan­ta­jan tar­joa­ma tuki sekä työn­te­ki­jöi­den toi­meen­tu­lo omal­la pal­kal­laan eivät ole mer­kit­tä­väs­ti ko­hen­tu­neet kah­den vii­mei­sen vuo­den ai­ka­na

SAK:lais­ten liit­to­jen jä­sen­ten tyy­ty­väi­syys mah­dol­li­suuk­siin­sa vai­kut­taa omaan työ­hön­sä on hei­ken­ty­nyt mer­kit­tä­väs­ti kah­den viime vuo­den ai­ka­na. Tyy­ty­mät­tö­myys vai­ku­tus­mah­dol­li­suuk­siin on li­sään­ty­nyt lähes kai­kil­la ky­sy­tyil­lä osa-​alueilla. Eni­ten SAK:lai­set ovat tyy­ty­mät­tö­miä mah­dol­li­suuk­siin­sa vai­kut­taa työ­ai­koi­hin ja työ­vuo­ro­jen suun­nit­te­luun. Rei­lul­la puo­lel­la liit­to­jen jä­se­nis­tä on kiin­teä työ­ai­ka ilman min­kään­lais­ta jous­toa. Kah­del­la vii­des­tä on puo­les­taan jous­ta­va työ­ai­ka­mal­li eli joko liu­ku­va työ­ai­ka tai työ­ai­ka­pank­ki

Pal­kit­se­mi­nen kan­nus­taa ke­hit­tä­mään

Tut­ki­muk­ses­ta käy sel­keäs­ti ilmi, että kan­nus­ta­vat pal­kit­se­mis­jär­jes­tel­mät mo­ti­voi­vat työn­te­ki­jöi­tä ke­hit­tä­mään omaa työ­tään sekä työ­nan­ta­jan tuot­tei­ta ja pal­ve­lu­ja. Pa­ran­nuseh­do­tus­ten te­ke­mi­nen on mer­kit­tä­väs­ti ylei­sem­pää, mi­kä­li työ­pai­kal­la on mah­dol­lis­ta saada aloi­te­palk­kio.

Ne SAK:lai­set, joi­den työ­pai­kal­la täl­lai­nen mah­dol­li­suus on, ovat teh­neet eh­do­tuk­sia noin neljä ker­taa useam­min kuin muut. Työn­te­ki­jöi­den ak­tii­vi­suut­ta pa­ran­nuseh­do­tus­ten te­koon edis­tä­vät myös työ­pai­kan hyvä laatu ja työn­te­ki­jöi­den mah­dol­li­suu­det vai­kut­taa oman työn­sä jär­jes­te­lyi­hin. Te­hok­kain tapa saada hen­ki­lös­tö te­ke­mään aloit­tei­ta on kui­ten­kin niis­tä pal­kit­se­mi­nen.


Asta Ruus­ka­nen

Kuvat: Petri Asi­kai­nen, Esa Pii­si­lä

  • Ta­voit­tee­na toi­min­ta­ky­ky ja hyvä ter­veys

    Puo­lus­tus­voi­mien teh­tä­vä­nä on tuot­taa toi­min­ta­ky­kyi­siä tais­te­lu­jouk­ko­ja. Siksi tais­te­li­jan ter­veyt­tä ja toi­min­ta­ky­kyä edis­tä­vät tee­mat ovat jat­ku­vas­ti esil­lä Puo­lus­tus­voi­mis­sa. Yksi tär­keä ta­voi­te tässä työs­sä on tu­pa­kan ja mui­den ni­ko­tii­ni­tuot­tei­den käy­tön vä­hen­tä­mi­nen.

  • Oi­keu­del­lis­ta apua jä­se­nil­le

    Oi­keu­del­li­nen neu­von­ta ja asiantuntija-​apu ovat tär­keä osa Aliup­see­ri­lii­ton jä­sen­pal­ve­lu­ja. Jä­se­net saa­vat pal­ve­lus­asioi­hin liit­ty­vää oi­keu­del­lis­ta apua Asian­ajo­toi­mis­to Lin­del­lin asian­tun­ti­joil­ta. He ovat eri­kois­tu­neet am­mat­ti­so­ti­lai­den työn eri­tyis­piir­tei­siin.