Siirry sisältöön

Taustalla huutelu ei auta

Ylikersantti Juhopekka Järvinen valittiin keväällä 2014 Haminan aliupseerit ry:n hallitukseen ja varapuheenjohtajaksi. Pari vuotta yhdistyksen hallituksessa oppia saatuaan, hänet valittiin viime vuonna myös Maasotakoulun varaluottamusmieheksi Haminaan.

– Yhdistystoimintaan päädyin vähän vahingossa kun minut saatiin houkuteltua ilmaisen lounaan avulla vuosikokoukseen. Siellä huomasin yhtäkkiä suostuneeni varapuheenjohtajaksi.

Pikaisesta startista huolimatta Järvinen ottaa saamansa luottamustehtävät tosissaan. Hän haluaa kehittää itseään sekä yhdistystoimijana että edunvalvojana. Ensimmäisen varaluottamusmiesvuotensa aikana Järvinen on suorittanut kaikki keskeiset luottamusmiestoimintaan liittyvät peruskurssit.

     – Olen saanut hyvän pohjan toimia edunvalvontatehtävissä. Edunvalvontatyössä sopimusten tunteminen on toiminnan kivijalka. Merkittävin silmiä avaava kokemus on ollut kurssien jälkeen se, että kuinka huonosti joukko-osastossa esimiehet tuntevat virkaehtosopimukset. Yllättävää on ollut myös miten kirjavasti sopimuksia sovelletaan.

Puheenjohtajat verkottuvat

Järvinen on sijaistanut yhdistyksensä puheenjohtajaa kolme kertaa Aliupseeriliiton puheenjohtajapäivillä.

– Verkostoituminen on puheenjohtajapäivien tärkein anti. Kun tuntee lähiyhdistysten ihmisiä, löytyy mahdollisiin haasteisiin yhdistystoiminnan tuki yllättäviin läheltä. Kaakonkulmalla toimii kolme yhdistystä Haminan aliupseerien lisäksi.  Meillä on tänä vuonna viritteillä joku yhteinen tapahtumakin.

Aliupseeri_Ammattisotilas_JPJärvinen3_KuvaAstaRuuskanen

Järvinen pitää myös Aliupseeriliiton ajankohtaiskatsauksia hyödyllisinä. Hän näkee, että ryhmätöiden kautta puheenjohtaja pääsee vaikuttamaan liiton tavoitteisiin ja toimintaan. Järvinen kannustaa muutenkin jäseniä aktiivisuuteen.

– Suosittelen kiinnostuneita lähtemään avoimin mielin mukaan yhdistyksen hallitukseen ja luottamustehtäviin. Ei taustalla huutelemalla saa mitään aikaan. Uusia toimijoita kaivataan mukaan. Tehtävät sopivat hyvin kaikille mutta toimintaan pitää olla valmis sitoutumaan.

Uuden edessä työelämässä

Järvisen sotilasura alkoi sopimussotilaana varusmiespalveluksen jälkeen. Sen jälkeen hän toimi vartioaliupseerina Itä-Suomen huoltorykmentissä. Vuonna 2011 hän siirtyi Haminaan Reserviupseerikoulun reserviupseerikurssille kärkikomppaniaan joukkueenvarajohtajaksi. Järvinen siirtyi vuonna 2014 nykyiseen palveluspaikkaansa jääkärikomppaniaan. Siellä hän toimi aliupseerikurssilla joukkueenjohtajana jääkärilinjalla ja joukkotuotantojääkärijoukkueen joukkueenjohtajana. Aliupseeri_Ammattisotilas_JPJärvinen_KuvaAstaRuuskanen

Tällä hetkellä Järvinen työskentelee Maasotakoululla Haminassa, Jääkärikomppaniassa lennokkialiupseerina. Hänen keskeisimpiin työtehtäviinsä kuuluu valmistella ensimmäisen Haminan minilennokkiryhmän koulutuksen aloittamista.

– Tyypillinen työpäivä tällä hetkellä on hyvin vaihteleva. Työni sisältää lähinnä koulutuksen ja harjoitusten suunnittelua, ilmatilojen varaamista ja kaluston huoltoa. Pidän myös omaa ammattitaitoani yllä valmius- ja jalkaväkikoulun harjoituksissa. Lisäksi osallistun käytännössä kaikkiin yksikön ampumaharjoituksiin. Parasta nykyisessä tehtävässäni on se kun pääsen aloittamaan jotain aivan uutta joukko-osastossa. Tämä on myös haastavin puoli ja työssä on jatkuvasti uutta opittavaa.

Järvinen odottaa tulevalta joukkotuotantojaksolta eniten toimintaympäristön vaihtumista.

– Toiminta tapahtuu pienessä osastossa joten voin olla varma että tulen näkemään varusmiehissä oman käteni jäljen. Syksyllä tulee olemaan kiire. Koska keväällä on ollut aikaa valmistella, suoriudumme varmasti kunnialla. Lopputuloksena on suorituskykyinen, itsenäiseen toimintaan kykenevä reserviin tuotettu joukko.

Järvinen on suorittanut virkaurakursseista jalkaväen peruskurssin. Yleiskurssikin on viimeistelyä vailla valmis.

–  Olen pyrkinyt hakeutumaan nykyistä tehtävääni tukeville kursseille Suomessa ja ulkomailla. Olen suorittanut käytännössä kaikki mahdolliset minilennokkijärjestelmän joukko-osastoihin tarvittavat lisenssit viime vuosien aikana.

Järvisellä on kiinnostusta ja hinkua myös ulkomailla työskentelyyn. Hän on jo useita vuosia ilmoittanut halukkuudesta lähteä, mutta ulkomaankomennuksia ei vielä ole ollut hänelle tarjolla.

Juhopekka Järvisen edunvalvontakoulutuskalenteri vuosina 2014 – 2017

Vuosi

Tapahtuman nimi 

2017

Yhteistoiminnan peruskurssi

2017

Puheenjohtajien neuvottelupäivät

2017

Luottamusmiesten peruskurssi

2017

Palkkausjärjestelmä peruskurssi

2017

Maavoiminen alueelliset luottamusmiespäivät

2016

Luottamusmiesten täydennyskurssi

2015

Puheenjohtajien neuvottelupäivät

2014

Puheenjohtajien neuvottelupäivät

Teksti ja kuvat: Asta Ruuskanen

  • Kutsunta-aliupseeri Jokela

    Lounais-Suomen aluetoimisto toteuttaa vuosittain yli 60 kutsuntapäivää. Kutsunta-aliupseeri, sotilasmestari Jarmo Jokelan ja hänen kollegoidensa käsien läpi kulkee vuosittain noin 4500 kutsunnanalaista. Heille määritellään palveluskelpoisuusluokka sekä palvelukseen astumisajankohta ja palveluspaikka.

  • Sotilasmestarit aliupseeriston kärjessä

    Maasotakoulu isännöi ensimmäisiä sotilasmestarien neuvottelupäiviä tammikuussa. Puolustusvoimissa työskentelee tällä hetkellä 54 sotilasmestaria. He työskentelevät muun muassa yksikön vääpeleinä, vartioston johtajina, valvontajohtajina sekä muissa päällikkö- ja asiantuntijatehtävissä.

  • Esa Ek Sergeants Major Academyssa

    Terveisiä täältä Teksasista! Joululomat on vietetty ja kinkut sulateltu kuntotestin merkeissä. Ennen joulua saimme suoritetuksi johtamisen jakson. Se osoittautui aika haastavaksi mutta kaikki kokeet, esseet ja esitykset menivät kunnialla läpi.