Siirry sisältöön

Ylikersantti Hartikaisesta Vuoden urheilija

Ylikersantti Toni Hartikainen (33) on Aliupseeriliiton vuoden 2020 urheilija. Pitkään amerikkalaista jalkapalloa pelannut Hartikainen oli mukana viemässä oman joukkueensa Kuopion Steelersin SM-voittoon viime vuonna.

Nuorena miehenä Hartikainen pelasi mielellään jääkiekkoa ja jalkapalloa. Joukkuelajit ovat aina kiinnostaneet häntä yksilölajeja enemmän. Amerikkalaisen jalkapallon hän aloitti 16-vuotiaana. Uusi laji löytyi ihan sattumalta ja koukutti miehen saman tien.

– Siltä tieltä ei ollut enää paluuta. Minua innosti yhteisöllisyys ja joukkuehenki. Peliin parista löytyivät myös parhaat ystävät.

Hartikaista innostaa lajissa sen kokonaisvaltaisuus ja pelin taktiset ominaisuudet. Hartikaisen pelipaikka takapuolustajana valikoitui nopeasti. Hänen vahvuuksiaan pelaajana ovat kokonaisvaltainen urheilullisuus sekä nopeus ja ketteryys. Ajan myötä hänelle kasvoi myös hyvä lajitaito ja pelitekniikka.

– Takapuolustajalla tulee olla myös halu taklata. Kaikilla tätä halua ei ole. Se vaatii urheilullisuutta, itseluottamusta ja tiettyä rämäpäisyyttä.

Amerikkalaista jalkapalloa voi kokeilla kuka tahansa. Kiinnostus urheilua ja lajia kohtaan riittää. Hartikaisen mukaan Suomessa on kattava seuraverkosto. Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry:n mukaan laji tarjoaa sekä fyysisiä että älyllisiä haasteita. Eri pelipaikat vaativat erilaisia ominaisuuksia. Siksi laji sopii yhtä lailla pienelle ja vikkelälle kuin isolle ja voimakkaalle pelaajalle. Lajin vakavamielisen harrastamisen voi hyvin aloittaa vasta aikuisiällä.  Harrastusmahdollisuuksia on tarjolla naisille, miehille ja nuorille.

Ura huipentui SM-voittoon

Pitkän harkinnan jälkeen Hartikainen päätti aktiiviuransa vuoden 2020 lopulla. Kolme viimeistä vuotta Kuopio Steelers on pelannut Vaahteraliigassa. Vuonna 2020 joukkue voitti suomenmestaruuden ensimmäistä kertaa. Se oli Hartikaisen uran hienoin hetki ja samalla mahdollisuus lopettaa urheilu-ura huipulla.

Urheilu-uran lopettaminen muutti miehen elämän rytmiä. Aikaisemmin täyteen ahdetussa kalenterissa on nyt tilaa muullekin kuin pelaamiselle.

– Aktiiviaikana minulla oli kolme joukkueharjoitusta viikossa. Kesäkaudella lisäksi pelit. Lisäksi kävin kolme kertaa viikossa salilla ja sen päälle vielä muu liikunta.

Liikuntaa Hartikainen ei ole jättänyt kokonaan urheilu-uran päättymisen jälkeen. Lisääntynyt vapaa-aika on mahdollistanut hänelle palaamisen jääkiekon pariin. Tällä hetkellä keskeiset tavoitteet kohdistuvatkin omaan hyvinvointiin.

– Lennostolla on kolme kiekkovuoroa viikossa. Tosin tällä hetkellä ne ovat koronatauolla. Lisäksi saliharjoitukset jatkuvat kolme kertaa viikossa.

Työ valvonta-alalla innostaa

Hartikainen työskentelee tällä hetkellä Karjalan lennostossa tilannevalvonta-aliupseerina. Tilannevalvojat työskentelevät Ilmavoimien johtokeskuksissa ja muodostavat ilmatilannekuvaa. Tätä tietoa käytetään alueellisen koskemattomuuden valvontaan ja turvaamiseen. Hartikainen pitää nykyisestä työstään ja haluaa jatkossakin työskennellä valvonta-alalla.

– Olen ollut tässä työssä yli viisi vuotta. Tehtävä on mielenkiintoinen ja työyhteisö aivan mahtava. Valtaosa työkavereistani on omanikäisiä. Meillä on myös samanhenkiset puheenaiheet.

Halu kehittyä nykyisessä tehtävässä kannustaa Hartikaista.

– Haluan kehittyä tehtävässäni ja laajentaa omaa osaamistani ja asiantuntemustani. Tavoitteenani pitkä ja menestyksekäs ura Puolustusvoimissa.

Vuoden urheilija tiedostaa, että hyvä fyysinen suorituskyky on tärkeää ammattisotilaalle. Hartikaisen mukaan Karjalan lennosto tukee työntekijöidensä liikkumista. Kaikilla on lähtökohtaisesti hyvät mahdollisuudet liikkumiseen myös työn puitteissa.

– Vuorotyö toki asettaa haasteita viikkoliikuntamahdollisuuden toteuttamiseen. Iso osa työntekijöistä liikkuu kuitenkin vapaa-ajallaan niin, että ammattisotilaalta vaadittava kuntotaso pysyy yllä. Viikkoliikunta ei voi olla ammattisotilaalle ainoa liikuntamuoto. Säännöllisellä liikunnalla on suuri vaikutus yleiseen jaksamiseen ja hyvinvointiin.

Vaikka miehen kalenteriin tuli vuodenvaihteessa paljon tyhjää tilaa, ei sen täyttämiselle vielä ole ollut kiire.

– Minulla ei vielä ole ilmennyt tarvetta täyttää kalenteria. Nyt minulla on jopa vapaapäiviä. Kun säännölliset iltatreenit jäivät pois, olen päässyt ajoissa nukkumaan ja saanut kunnon yöunet. Aamuisin olen aiempaa virkeämpi.

Hartikainen pitää mahdollisena, että hän palaa vielä amerikkalaisen jalkapallon pariin jossakin toisessa roolissa. Häntä on jo kyselty valmennusporukkaan. Vaikka kiinnostusta valmentamiseenkin on, ihan vielä ei ole kuitenkaan sen aika. Tulevana kesänä hänellä on ensimmäistä kertaa kuuteentoista vuoteen mahdollisuus nauttia vapaista kesäviikonlopuista.

Teksti: Asta Ruuskanen

Kuvat: Jani Turunen, Ukko Juntunen

  • Valtakunnallisen maanpuolustuskurssin vääpeli

    Esikuntamestari, vääpeli Juha Vehokari (46) vastaa siitä, että Valtakunnallisten maanpuolustuskurssien käytännön järjestelyt sujuvat mutkattomasti ja näkymättömästi. Tavoitteena on, että kun kurssi alkaa, jokainen yksityiskohta on kunnossa ja osallistujat voivat keskittyä opiskeluun.

  • Luottamusmies on neuvotteleva asiantuntija

    Kun Tero Kramsu (54) jättää luottamusmiestehtävät ensi helmikuussa, hänelle tulee täyteen 16 vuotta aliupseerien edunvalvojana. Puolustusvoimat ja edunvalvojan työ ovat muuttuneet tuona aikana. Oman ammattiryhmän edunvalvojana työskentely on ollut kiinnostavaa ja mielekästä.

  • Vierivä kivi ei sammaloidu

    Marit Lammes (54) siirtyi 27 vuoden jälkeen Puolustusvoimista valvomaan aliupseerien etuja. Lammes aloitti valtakunnallisena pääluottamusmiehenä Aliupseeriliiton toimistolla huhtikuussa.