Siirry sisältöön

Treenaaminen ilman tavoitteita ei onnistu

Brasilialainen ju-jutsu valikoitui Vuoden urheilijan lajiksi sattumalta. Tähän mennessä ylikersantti Pennasen paras kilpailusaavutus on hopea EM-kilpailuissa.

Ylikersantti Mika Pennanen (31) työskentelee Rannikkolaivastossa operaattorialiupseerina. Ammattisotilas_VuodenUrheilijaMikaPennanen2_Kuva_JanneHiltunen Pennasen työtehtävät vaativat hyvää fyysistä kuntoa. Hänen perustyönsä, miinantorjuntaoperaattori, lisäksi hänellä on raivaajasukeltajakoulutus.

Lounais-Suomen aliupseereiden tekemän Vuoden urheilija -esityksen mukaan Pennasen urheilullisuus näkyy hänen arjessaan. Hänet löytää usein kuntosalilta tai aluksen peräkannelta aamuharjoituksista ennen työpäivän alkua.  Hänen työtoverinsa kokevat, että Pennanen toimii esimerkkinä työyhteisössä fyysisen kunnon kohottajana sekä ylläpitäjänä ja kannustaakin usein muita liikkumaan kanssaan.

Kollegat kertovat, että Pennanen tuo aluspalvelukseen usein omia vaihtoehtoisia tapoja liikkua. Hän tuo itse hankkimiaan tai tekemiään liikuntavälineitä alukselle muiden kokeiltaviksi ja käytettäviksi.

Palkitsemisesityksen mukaan Pennanen on hyvin pidetty ja arvostettu työyhteisössä. Pennasen vaatimattomuus on kadehdittavaa ja siksi useat lähimmät työkaveritkaan eivät tiedä hänen menestymisestä harrastuksessaan.

Mestaruuslaji valikoitui sattumalta

Ammattisotilas_VuodenUrheilijaMika-7_Kuva_JaniEngbergPennanen on monipuolinen liikkuja. Hänen kiinnostuksensa kamppailu-urheiluun alkoi jo nuorena miehenä judosta. Sen jälkeen hän on harjoitellut thai-nyrkkeilyä, vapaaottelua ja lukkopainia. Thai-nyrkkeilyssä ja vapaaottelussa hän on kilpaillutkin. Pennanen on osallistunut myös Sotilasurheiluliiton järjestämille kamppailupäiville useampana vuonna muun muassa vapaaotteluun ja sisäsoutuun.  Brasilialainen ju-jutsu valikoitui ihan sattuman kauppaa päälajiksi.

     – Brassin aloittaminen oli oikeastaan sattuman kauppaa. Motivaation puute ja pitkittyneet treenitauot lukkopainin puolella saivat minut kokeilemaan jotain uutta.

Vaikka kisoihin valmistautuminen jää joskus vähälle, on Pennanen sijoittunut hyvin niissä.  Hän on kunnostautunut SM-, Finnish Open- ja EM-kilpailuissa, sijoittuen usein mitalisijoille.

     – Minun on vaikea treenata ilman tavoitteita. Tämä on yksi syy miksi haluan harrastaa lajia. Tykkään kilpailla ja haluan pärjätä kilpailuissa. Kilpailut ovat minulle hyvä motivaattori treenaamiseen, vaikka seuraaviin kisoihin olisi pitkäkin aika..

Tilapäisurheiluvälineitä aluksella

Vaativan laivapalveluksen ja kansainvälisellä tasolla kilpailemisen yhdistäminen on arjessa haastavaa. Pennasen työtoverit seuraavatkin kiinnostuksella kun mies tekee korvaavia harjoitteita merellä ollessaan.

     – Työn ja urheilun yhdistäminen onnistuu toisinaan heikosti ja toisinaan oikein hyvin. Tilanne riippuu aika paljon työkuvioista. Jatkuvaa aikataulujen suunnittelua se kuitenkin on.

Pennanen kiittelee työnantajaa monipuolisista liikuntamahdollisuuksista. Hän pitää myös mahdollisuutta viikkoliikuntaan todella suurena etuna työntekijöille.

    – Aluksen päälliköt ovat suhtautuneet hyvin ja kannustaneet minua lajissani. Harvemmin liikuntaan tulee kielteisiä reaktioita päälliköiltä. Aluksella on liikuntavälineitä hiekkasäkeistä voimistelurenkaisiin. Kun treenaan, saan yleensä jonkun kollegan yllytettyä mukaan harjoittelemaan.

Vuoden urheilijan keskeinen tavoite urheilijana on pysyä ehjänä. Ammattisotilas_VuodenUrheilijaMikaPennanen_Kuva_JanneHiltunenLähitulevaisuuden keskeinen kilpailutavoite on sijoittua mahdollisimman korkealle MM-kilpailussa Yhdysvalloissa. Kilpailut käydään touko-kesäkuun vaihteessa.

– Tieto MM-kisapaikasta tuli minulle melko yllättäen. Sain kilpailupaikan voitettuani Finnish Openissa kultaa. MM-kilpailuissa on kova taso ja joudun tekemään kovasti töitä sijoittuakseni.

Ensi syksyn kisakausi alkaa Finnish Open -kilpailulla.  Jos Pennanen sijoittuu siinä hyvin, hänelle voi tarjoutua mahdollisuus osallistua seuraaviinkin MM-kilpailuihin. Vuoden urheilija ei juurikaan pysähdy nautiskelemaan kisamenestyksestä vaan kilpailun jälkeen tähtäin on aina tulevaisuudessa.

– Kun kisat ovat takana, olen jo siirtymässä seuraavaan.

Kilpailuihin omalla kustannuksella

Lajiliiton taloudellinen tuki kilpailuihin osallistumisessa on Pennaselle tärkeää. Huomattava osa kilpailukuluista jää kuitenkin miehen itsensä maksettavaksi.

– Mielestäni harrastuksesta kuuluukin maksaa. Lajiliitto maksaa lentoliput MM-kilpailuihin, loput kulut maksan itse.

MM-kisamatkasta tulee kuluja muun muassa majoituksesta, huollosta ja kisamaksusta. Rahat näihin tulevat Pennasen palkkapussista.

Teksti: Asta Ruuskanen

Kuvat: Asta Ruuskanen, Janne Hiltunen, Jani Engberg

  • Uusi ura eläkkeellä

    Ylivääpeli Tapani Back (59) jäi eläkkeelle tilannevalvojan tehtävästä vuonna 2013. Vuoden mittaisen vapaan ja perusteellisen pohtimisen jälkeen hän aloitti kiinteistönvälittäjänä vuoden 2015 alussa. Hänellä on nyt takanaan viisi vuotta menestyksekästä uraa uudessa ammatissa.

  • Tehtävänä kouluttaja

    Noin kolmannes aliupseereista työskentelee erilaisissa kouluttajatehtävissä. Pursimiehet Anton Hämelin ja Patrick Rappu ovat työskennelleet kouluttajina yli 10 vuotta. He vastaavat omalta osaltaan Puolustusvoimien joukkotuotannon toteuttamisesta.

  • Neuvoa, apua ja tukea Arilta

    Sotilasmestari Ari Poutanen (51) on valittu Vuoden aliupseeriksi. Työkavereiden arvostama Poutanen työskentelee Panssariprikaatissa Elektronisen sodankäynnin keskuksessa järjestelmämestarin tehtävässä.