Siirry sisältöön

Kohti työntäyteistä syksyä

Vuosilomat on tältä kesältä pidetty. Loman aikana nousi esiin muutamia asiakysymyksiä, joihin saimme luottamusmiesorganisaatiolla vastattua tai vireille pantua lomailun lomassa.

Syksystä on tulossa työn täyteinen. Olen havainnut kalenterini täyttyvän kovaa vauhtia. Työskentely eri työryhmissä jatkuu ja yksi uusi työryhmä aloittaa elokuussa. Merivoimissa ollut työryhmä on pohtinut meripalveluksen liittyviä työaikakysymyksiä. Työryhmä ei saanut aikaiseksi yksimielistä lopputulosta. Nyt samaa työtä aletaan tehdä pääesikunnan työryhmässä. Merivoimien omat esitykset ovat kyseisen työryhmän pohjana.

Odotan työryhmän työstä erittäin haastavaa. Ammattisotilas_Jaksaminen_KuvaHenryHakulinenSen verran erilaiset näkemykset virkaehtosopimuksen soveltamisen mahdollisuuksista merivoimilla ja henkilöstöjärjestöillä on. Alun perin meripalvelutyöryhmän piti ratkaista valmiusalusten lisääntyneestä kuormituksesta johtuvat jaksamisongelmat. Tähän työryhmä löysi nopeasti yksimielisen kannan.

Valitettavasti tulos ei kelvannut merivoimien johdolle, vaan ryhmälle annettiin uusi tehtävä. Tehtävä oli paljon laajempi kuin alkuperäinen toimeksianto oli ollut. Tämän jälkeen asia on sitten kiertänyt kehää, eikä aitoa halua tai kykyä ratkaisun löytymiseen ole ollut. Tässä asiassa tuntuisi pätevän vanha viisaus: Kun asian ratkaisu pitkittyy, se myös mutkistuu. Herää kysymys olisiko alkuperäinen asia, valmiusalusten henkilöstön jaksaminen, kannattanut ratkaista ensin ja ryhtyä vasta sen jälkeen tavoittelemaan suurempia kokonaisuuksia. Mielestäni näin olisi kannattanut toimia, etenkin kun työryhmällä oli alkuperäisen asian ratkaisemiseen yksimielinen esitys.

Virkaehtosopimus on voimassa tammikuun loppuun 2018. Syksyn aikana tai viimeistään talven kynnyksellä alkavat siis neuvottelut uudesta sopimuksesta. Neuvottelut käydään ensin valtiotyönantajan ja pääsopijoiden kesken. Aliupseeriliittoa neuvotteluissa edustaa JHL. Toivoa sopii, että neuvottelutulos on sellainen, että saamme jotain neuvoteltavaa myös virastokohtaisiin neuvotteluihin. Aliupseeriliitolla on pitkä lista edustajakokouksen hyväksymiä tavoitteita, joiden eteenpäin vieminen vaatii varallisuutta. Sitä on mahdollista saada neuvoteltavaksi vain, jos virastokohtaisista eristä sovitaan pääsopijoiden pöydässä.

Reipasta ja työntäyteistä syksyä toivottaen,


Jyrki Surkka

Valtakunnallinen pääluottamusmies

Kuvat: Henry Hakulinen

  • Malkamäki jatkaa pääluottamusmiehenä

    Aliupseeriliiton hallitus valitsi Tomi Malkamäki neljän vuoden jatkokaudelle Aliupseeriliiton valtakunnalliseksi pääluottamusmieheksi. Hän toimii syksyn aikana ensimmäistä kertaa virastoeräneuvotteluissa Aliupseeriliiton pääneuvottelijana.

  • Tulkki ja rauhanneuvottelija

    Ylivääpeli Juha Koukulla (47) on Kaartin jääkärirykmentissä satakunta edustettavaa. Koukku on toiminut aliupseereiden luottamusmiehenä pääkaupunkiseudun eri hallintoyksiköissä vuodesta 2001 alkaen.