Siirry sisältöön

Tärkeä päänavaus maanpuolustustyöhön

Uudenmaan aliupseerit ry:n vapaaehtoiset kertoivat Nuku rauhassa –tapahtumassa yleisölle aliupseerien arjesta ja aliupseeriston uudesta roolista puolustusvoimien kasvavana henkilöstöryhmänä.

Vapaaehtoisjärjestöjen kokonaisturvallisuustapahtuma ”Nuku rauhassa” keräsi 15000 osallistujaa, 300 vapaaehtoista ja 100 turvallisuusviranomaista Helsingin Kansalaistorille 18. Ja 19. elokuuta.

Tapahtumassa esiteltiin vapaaehtoistaAmmattisotilas_Aliupseeri_Nukurauhassa6_Kuva_AstaRuuskanen maanpuolustus- ja turvallisuustyötä ja kokonaisturvallisuutta. Tilaisuus oli valtakunnallisen Suomi 100 –juhlahankkeen päätapahtuma.  Voittoa tavoittelematon hanke toi yhteen kaikki kokonaisturvallisuuden toimijat: kansalaiset, järjestöt, viranomaiset ja yritykset.

Ammattisotilas_Aliupseeri_Nukurauhassa4_Kuva_AstaRuuskanen

Kuvassa puheenjohtajat Janne Lapakko ja Mika Oranen

Uudenmaan aliupseerien puheenjohtaja Janne Lapakko piti tilaisuuteen osallistumista mielenkiintoisena kokemuksena.

– Kansa oli kiinnostunut kuulemaan myös aliupseerien arjesta. Monessa keskustelussa nousi esiin se, että ihmisille tuli uutena asiana nykyinen malli aliupseereista opistoupseereiden korvaajina.  Jossain määrin sekaannusta aiheutti se, että osa yleisöstä luuli meitä reserviläisjärjestöksi. Asianlaita tosin selvitettiin keskustelun edetessä.

Aliupseeriliiton puheenjohtaja Mika Oranen pitää tärkeänä, että Aliupseeriliitto mielletään osaksi kokonaismaanpuolustusta ja vielä laajemmin osaksi valtakunnallista kokonaisturvallisuutta.  Hän muistuttaa, että valtaosa ammattijärjestötyöstä tehdään vapaaehtoistoimin kuten vapaaehtoisen maanpuolustuksen tai palo- ja pelastusalan vapaaehtoistyökin.

– Uudenmaan Aliupseerit teki merkittävän päänavauksen osallistumalla omalla osastollaan suureen valtakunnalliseen Nuku rauhassa -tapahtumaan Helsingissä. Yhdistyksen puheenjohtaja Janne Lapakko joukkoineen ansaitsee hatunnoston ennakkoluulottomasta ja uraauurtavasta toiminnastaan.

Ammattisotilas_Aliupseeri_Nukurauhassa1_Kuva_AstaRuuskanen

Kansalaistorin tapahtuman erityisenä teemana oli Musiikki yhdistää. Etelä-Suomen maanpuolustussoittokunta, Kaartin soittokunta, Helsingin Palokunnan soittokunta sekä Helsingin Poliisisoittokunta esiintyivät tilaisuudessa useita kertoja.   Järjestöt ja viranomaiset järjestivät yleisölle koulutusta, kalustoesittelyjä ja toimintanäytöksiä. Myös Tuntematon sotilas 2017 –elokuvatiimi oli paikalla.

>> Lisätietoa Nuku rauhassa -tapahtumista
(avautuu uuteen ikkunaan)


Asta Ruuskanen

  • Edustajakokous 2022

    Aliupseeriliiton jäsenyhdistykset kokoontuivat edustajakokoukseen tekemään päätöksiä Aliupseeriliiton toiminnasta ja taloudesta ja linjaamaan edunvalvontatavoitteita. Kokous pidettiin marraskuun alussa Kouvolassa.

  • Uutta virtaa hallitustyöskentelyyn

    Satakunnan Aliupseerien hallitus vieraili syyskuussa Suomen Nato-edustustossa Brysselissä. Vierailusta jäi käteen runsaasti ideoita yhdistystoiminnan kehittämiseen.

  • Turvallisuuskasvatusta koululaisille

    Kanta-Hämeen aliupseerien iskuryhmä kävi Nihattulan ala-asteen koululla kertomassa koululaisille turvallisesta liikkumisesta varuskunta-alueen läheisyydessä. Yhdistys lahjoitti tilaisuuteen osallistuneille koululaisille heijastimia syksyisillä kouluteillä käytettäväksi.