Siirry sisältöön

Lapin Aliupseerit 50 vuotta

Lapin Aliupseerit, alkujaan Rovaniemen värvättyjen kerho, on ajanut värvättyjen ja ammattialiupseerien asioita pohjoisella maanpuolustusalueella kunniakkaasti. Arkistoja selatessa voi havaita, kuinka yhdistyksen toiminta on kehittynyt vuosien saatossa vastaamaan omien jäsentensä tarpeisiin. Yhdistyksen tavoitteena, koko sen olemassa olon ajan, on ollut jäsenen palveleminen.

Puheenjohtaja Milla Asikainen kävi juhlapuheessaan Ammattisotilas_LapinAliupseerit_1_Kuva_MaritLammesläpi yhdistyksen 50-vuotisen historian keskeisiä saavutuksia. Hän kertoi juhlayleisölle yhdistyksen tavasta, olla aktiivinen, kysyä ja kyseenalaistaa. Katsoa asioita kolikon molemmin puolin.

Juhlapuheessa Asikainen kiitti kaikkia yhdistyksen toiminnassa mukana olleita. Erityiskiitoksen hän suuntasi omalle hallitukselleen, jonka jäsenet vapaaehtoistyönä hoitavat aliupseerien asioita.

– Se työ mitä yhdistyksessä on vuosien aikana jäsenten eteen tehty, ei aina ole ollut helppoa. Se on vaatinut satoja tunteja vapaaehtoistyötä aktiivisilta puheenjohtajilta, sihteereiltä ja hallituksen jäseniltä. Se on vaatinut voittoja ja tappioita. Se on vaatinut neuvotteluja ja sopimuksia. Se on vaatinut meitä yltämään harrastuksessa ammattilaistasolle.

Ammattisotilas_LapinAliupseerit_3_Kuva_MaritLammesAsikainen kertoo että yhdistys on aina ollut edelläkävijä myös uusien toimintamallien käyttöönotossa.

– Me haluamme olla edistyksellinen yhdistys, joka osaa katsoa tulevaisuuteen avoimin mielin ja rohkeasti. Uskallamme etsiä uusia toiminnan tapoja ja kehittää toimintaa. Uusi tapa menneellä vuosituhannella oli, että yhdistyksen ensimmäinen puhelinkokous pidettiin 17.5.1973, aikana jolloin puhelimia ei välttämättä joka kodista löytynyt. Muutama vuosi taaksepäin minulle aliupseerien puheenjohtajien keskuudessa vähän hymyiltiin, kun kerroin meidän hallituksen pitäneen WhatsApp-kokouksen.

Setälä kertoi puheessaan, että aliupseerit ovat olleet joukko-osastoissa hyvin aktiivinen ammattiryhmä. Ammattisotilas_LapinAliupseerit_2_Kuva_MaritLammes

– Olemme halunneet olla, ja haluamme olla mukana, kehittämässä työnantajan toimintaa. Olemme joukko-osastoissa suurin ammattiryhmä, ja se velvoittaa meitä aliupseereita olemaan mukana kaikilla tasoilla, niin edunvalvonnassa kuin sotilaallisissa tehtävissä. Me haluamme tehdä yhteistyötä ja kehittää toimintaa. Olla mukana kantamassa vastuuta, jonka valtiovalta puolustusvoimien kautta meille antaa. Olla puolustamassa meille rakasta isänmaata.

Ammattisotilas_LapinAliupseerit_5_Kuva_MaritLammes


Teksti: Asta Ruuskanen

Kuvat: Marit Lammes

  • Frisbeegolfmestaruus 2021

    Aliupseeriliiton frisbeegolfmestaruuskilpailut järjestetään 18.-19.6. Jyväskylässä, Laajavuori DGP:n radalla. Rata tarjoaa haasteita ja mielenkiintoisia pelipaikkoja niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin heittäjille.