Siirry sisältöön

Leirinuotiolla

Syksy on saapunut, ja sen mukana on metsä täynnä herkullisia sieniä joiden tunnistamiseen ei vaadita paljoa työtä. Suomen metsissä onkin arviolta n.500 eri ruokasieneksi kelpaavaa lajiketta, joten niiden tunnistaminen myrkyllisistä saattaa olla elintärkeä taito syysmetsässä selviytymisen kannalta.

Tattikastike

Ammattisotilas_Erokokki_5_32018_Resepti

– Kuumenna pannu ja lisää nokare voita

– Lisää pilkotut sipulit ja pilkottu tatti, sekä paista niitä hetki.

– Tarkista leikatun konjakin laatu maistamalla.

– Kun olet varmistunut leikatun konjakin laadusta, lisää sitä pannulle reilulla kädellä.

– Lisää loraus kermaa, suolaa ja pippuria, ja kypsennä miedolla lämmöllä muutama minuutti.

Kurpitsaa ja raitajuurta ruiskuorella

– Valmista ruisrouhe murskaamalla ruisnäkkäriä.

– Kuori ja pilko juurekset.

– Pyöräytä juureksia oliiviöljyssä

– Pyöräytä juurekset ruisrouheessa

– Kuumenna pannu ja lisää reilusti voita

– Paista juurekset kypsiksi jaa mausta suolalla.

Vinkki: Raitajuurella kestää kypsyä kurpitsaa kauemmin, joten jos mahdollista, niin raitajuuren esikeitto nopeuttaa ja helpottaa prosessia.

Liekitettyä naudanmaksaa

Ammattisotilas_Eräkokki_6_12018_Resepti

– Kuumenna pannu ja lisää nokare voita

– Paista maksaan molemmin puolin kaunis paistopinta.

– Tarkista leikatun konjakin laatu maistamalla.

– Kun olet varmistunut leikatun konjakin laadusta, lisää sitä pannulle reilulla kädellä.

– Kallista pannua lähelle liekkiä, ja anna konjakin syttyä tuleen.

– Mausta suolalla ja tarjoile heti kun liekki on sammunut.

Vinkki: Liekittäminen perustuu höyrystyvään alkoholiin, joten tulee toimia ripeästi konjakin lisäämisen jälkeen. Jos konjakki ei syty, on alkoholi ehtinyt jo haihtua pannulta. Lisää konjakkia uudestaan, ja pyri toimimaan nopeammin. Maksaa ei myöskään saa ylikypsentää, sillä silloin maksa ”maksoittuu” ja maistuu kitkerältä.

Ammattisotilas_Erokokki_5___22018_Resepti

Ainesosat:

Liekitettyä naudan maksaa

  • Puolustuslaitos leikattua konjakkia
  • Naudan maksaa
  • Voita
  • Suolaa



Kurpitsaa ja raitajuurta ruiskuoressa  Ammattisotilas_Leirinuotiolla_Eräkokki_Kuva_AstaRuuskanen

  • 1 syyskurpitsa
  • muutama raitajuuri
  • Ruisrouhe (ruisnäkkäriä)
  • Oliiviöljyä
  • Voita
  • Suolaa
  • Pippuria

Tattikastike

  • 1 tatti
  • Puolustuslaitos leikattua konjakkia
  • Kermaa
  • 1 sipuli
  • Suolaa
  • Pippuria


Eräkokki

  • Leirinuotiolla

    Kesäinen luonto tuo mukanaan upeita luonnon antimia, joiden hyötykäyttö kuuluu jokaisen sotilaan selviytymistaitoihin. Seuraavat ohjeet riittää kahdelle henkilölle pääruoaksi, tai neljälle lisäkkeeksi kalan tai lihan seuraksi. Pienillä esivalmisteluilla tämä on nopea ja helppo nuotioruoka.

  • Leirinuotiolla

    Eräkokki kertoo Leirinuotiolla, miten valmistetaan maasto-olosuhteissa loimukonjakkitaimenta tykötarpeineen.

  • Pidä matkatavarat turvassa lomalla

    Pakatessa hyvä muistisääntö on ottaa matkalle mukaan vain tavaraa, jonka häviäminen ei kaada maailmaasi. Matkalla sattuu ja tapahtuu ja korvaamattomin omaisuus kannattaa jättää kotiin.