Valmistaudu kehityskeskusteluun
Vuosi lähenee loppuaan ja kehityskeskustelut lähestyvät. Tuolloin sinulla on paras mahdollinen tilaisuus vaikuttaa omaan työhösi ja henkilökohtaiseen kehittymiseen liittyviin asioihin.
Kehityskeskustelun ajankohta tulee sopia vähintään kaksi viikkoa ennen keskustelua. Näin esimies ja alainen saavat riittävästi aikaa valmistautua siihen. Riittävä valmistautumisaika takaa perusteet avoimelle, oikeudenmukaiselle ja tasapuoliselle keskustelulle. Molempien osapuolien huolellinen valmistautuminen keskusteluun on tärkeää, sillä noin kahden tunnin aikana tulee käydä läpi monia merkittäviä asioita.
Kehityskeskustelu on esimiehen ja alaisen välinen suunnittelu- ja palautteenantotilaisuus. Siinä käsitellään muun muassa tehtävien ja tulostavoitteiden asettamista, tarkastetaan tehtävänkuvauksen sisältö ja oikeellisuus, kartoitetaan kriisinhallintapalveluksiin hakeutumishalukkuutta, tehdään työntekijän kehittämissuunnitelma 1-5 vuodeksi sekä tehdään edellisen kauden suoritusarviointi (PVSAR).
Valmistaudu huolella edellisen kauden suoritusarviointiin. Sillä saattaa olla vaikutusta palkkaukseen. Suoritusarvioinnissa tarkastellaan, miten henkilö on suorittanut tehtävänkuvauksen mukaisia tehtäviään ja saavuttanut henkilölle ja työpisteelle asetettuja tavoitteita. Kehityskeskustelussa jokaisen tulee pystyä perustelemaan omat näkemyksensä. Pohdi etukäteen konkreettisia esimerkkejä ja kirjaa ne ylös. Ne toimivat sinun näkemystesi perusteena kehityskeskustelussa.
Työntekijän on hyvä pohtia myös omaa toimintakykyään ja sen kehittämiseen tarvittavia toimenpiteitä.
Kehityskeskustelussa täytettävän Henkilönkäytön perusteet -lomakkeen Palvelushalukkuus -tietojen raportointia on kehitetty. Joukko-osaston, palveluspaikkakunnan ja vuoden lisäksi raportoituu jatkossa myös vapaakenttään kirjattu teksti. Tämä tulee jatkossa vaikuttamaan konkreettisemmin jokaisen urakehitykseen aliupseerien keskitetyn urasuunnittelun (AUKES) muodossa. Tämä tulee käyttöön 1.1.2019.
Kehityskeskustelussa tehtävä kehittämissuunnitelma on yksi peruste koulutukseen pääsyssä. Kehittämissuunnitelma lähtee työnantajan tarpeesta. Omaa työtä tukevien koulutusten selvittäminen etukäteen parantaa kuitenkin mahdollisuuksia niihin pääsyyn. Valmistele oma näkemyksesi osaamisesi kehittämisestä ja valmistaudu perustelemaan se. Vuoden 2020 alustava koulutustarjonta on koko Puolustusvoimien henkilöstön nähtävillä tulevan kehittämiskeskustelukierroksen aikana.
Kehityskeskustelukierroksen aikana kartoitetut koulutustarpeet vaikuttavat vuosien 2019 ja 2020 koulutustarjontaan. Asiantuntija-apua kehityskeskusteluihin ja tinkimätöntä edunvalvontaa saat omalta luottamusmieheltäsi.
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Kehittämisajatukset edustajakokoukseen
Valtionhallinnon sopimuskierros on parhaillaan käynnissä. Työnantajaa ja henkilöstöä edustavat toimijat yrittävät löytää yhteisymmärrystä työelämän tulevaisuuden kehittämistarpeista. Aliupseeriliittokin on mukana neuvotteluissa omien kehittämistavoitteidensa kanssa.
-
Muodollisesti(kin) pätevä
Täydennyskoulutus eli tuttavallisemmin virkaurakurssit. Asia, joka herättää keskustelua ja tunteita aliupseereiden keskuudessa. Suhtautuminen täydennyskoulutukseen on kirjavaa; toiset pääsevät, toiset joutuvat, toiset eivät pääse vaikka haluavat ja toiset eivät missään nimessä halua. Tärkeintä on kuitenkin se, että jokainen tiedostaa virkaurakurssien ja muun täydennyskoulutuksen merkityksen omalla uralla etenemisen kannalta.
-
Virkamiehet lomailevat myös poikkeusoloissa
Oikeus vuosilomaan perustuu eduskunnan 18.3.2005 säätämään vuosilomalakiin, Valtion virka- ja työehtosopimukseen vuosilomista ja Valtion virka- ja työehtosopimuksen allekirjoittamispöytäkirjaan.