Siirry sisältöön

Värvätyille lupa ostaa alkoholia

Värvätyt saivat vuonna 1969 oikeuden ostaa alkoholia vapaasti. Aiemmin värvätyt tarvitsivat kaikilta vaaditun alkoholinosto- eli ”viinakortin” lisäksi myös erillisen puolustuslaitoksen lupakirjan alkoholin ostoon Alkosta.

Lupakirja tarvittiin myös alkoholin nauttimiseen Ammattisotilas_viinalupa_anniskeluravintolassa. Vuonna 1968 liiton tuolloinen puheenjohtaja Taisto Lohilahti ja sihteeri Anja Rundelin pyysivät pääesikuntaa ja Alkoa muuttamaan säännöksiä värvättyjen osalta. Muutos tulikin 1969.

Myös varusmiehille tuli 1960-luvun lopulla oikeus ostaa alkoholia. Upseerioppilas Olavi Moilanen teki 1971 RUK:ssa asiasta tutkielman varusmiesten osalta. Siinä hän toteaa: ”Varusmiesten alkoholinkäyttö on vapautunut voimakkaasti viime vuosien alkoholipoliittisten lainmuutosten yhteydessä. Joitakin vuosia sitten ei varusmiehille saanut myydä alkoholia. Nyt tämä on sallittua, mutta vieläkään varusmies ei saa esiintyä juopuneena, ei tuoda alkoholipitoisia juomia kasarmin alueelle eikä nauttia siellä alkoholia.”

Lähde: Aliupseeriliiton historia 1965 – 2015.

  • Hyvät tarinat sytyttävät

    Ylikersantti Mikko Haaja (28) kirjoitti ensimmäisen sotatarinansa pikkukoululaisena. Nuoren miehen sytykkeenä tarinoiden kirjoittamiselle ja erityisesti sotatarinoille oli Väinö Linnan Tuntematon sotilas.

  • Euroopan nopein nainen

    Aliupseeriliiton vuoden 2023 urheilija, Minttu-Maria Gratschew, kasvoi kilparadalla ja moottoreiden parissa. Nyt, 24-vuotiaana, Gratschew on Street Biken suomen- ja euroopanmestari.

  • Arvokas huomionosoitus aliupseerille

    Ylikersantti Joonas Lampi palkittiin arvokkaalla Adolf Ehrnrooth-tunnustuspalkinnolla helmikuussa. Lampi jakoi palkinnon viiden muun ammattisotilaan kanssa. Juhlallinen palkitsemistilaisuus pidettiin perinteiseen tapaan Helsingin Säätytalolla.