Siirry sisältöön

Värvätyille lupa ostaa alkoholia

Värvätyt saivat vuonna 1969 oikeuden ostaa alkoholia vapaasti. Aiemmin värvätyt tarvitsivat kaikilta vaaditun alkoholinosto- eli ”viinakortin” lisäksi myös erillisen puolustuslaitoksen lupakirjan alkoholin ostoon Alkosta.

Lupakirja tarvittiin myös alkoholin nauttimiseen Ammattisotilas_viinalupa_anniskeluravintolassa. Vuonna 1968 liiton tuolloinen puheenjohtaja Taisto Lohilahti ja sihteeri Anja Rundelin pyysivät pääesikuntaa ja Alkoa muuttamaan säännöksiä värvättyjen osalta. Muutos tulikin 1969.

Myös varusmiehille tuli 1960-luvun lopulla oikeus ostaa alkoholia. Upseerioppilas Olavi Moilanen teki 1971 RUK:ssa asiasta tutkielman varusmiesten osalta. Siinä hän toteaa: ”Varusmiesten alkoholinkäyttö on vapautunut voimakkaasti viime vuosien alkoholipoliittisten lainmuutosten yhteydessä. Joitakin vuosia sitten ei varusmiehille saanut myydä alkoholia. Nyt tämä on sallittua, mutta vieläkään varusmies ei saa esiintyä juopuneena, ei tuoda alkoholipitoisia juomia kasarmin alueelle eikä nauttia siellä alkoholia.”

Lähde: Aliupseeriliiton historia 1965 – 2015.

  • Sisäsoutu sopii kaikille

    Aloitin sisäsoudun tavoitteellisen harjoittelun vuoden 2021 alussa. Tutustuin lajiin jo varusmiespalveluksen aikana ja olen siitä lähtien pitänyt soutamisesta.

  • Valtakunnallisen maanpuolustuskurssin vääpeli

    Esikuntamestari, vääpeli Juha Vehokari (46) vastaa siitä, että Valtakunnallisten maanpuolustuskurssien käytännön järjestelyt sujuvat mutkattomasti ja näkymättömästi. Tavoitteena on, että kun kurssi alkaa, jokainen yksityiskohta on kunnossa ja osallistujat voivat keskittyä opiskeluun.

  • Ensimmäinen suomalainen Ruotsin HSOU-kurssilla – osa 2

    Thor-Erich Wiksten osallistui ensimmäisenä suomalaisena Ruotsin puolustusvoimien HSOU-kurssille (Högre Specialist Officers Utbildning). Kurssi on tarkoitettu Ruotsin puolustusvoimien ylemmissä erikoisupseeritehtävissä työskenteleville.