Siirry sisältöön

Watch Your Six (WY6) tähtää maailmalle

Enrico Annus ja Matias Petäistö ovat taustaltaan erikoisjääkäreitä. Miehet päättivät tämän vuoden alussa perustaa yhtyeen nimeltä WY6 ja tähtäävät nyt maailmalle myös musiikilla.

Musiikilla on aina ollut tärkeä rooli Annuksen ja Petäistön elämässä. Petäistö on jo jonkin aikaa luonut uraa DJ Märjänä. Annus puolestaan on soittanut rumpuja teini-ikäisestä asti useissa bändeissä.

– Olen soittanut rumpuja 13-vuotiaasta saakka. Siitä lähtien olen soittanut useissa erilaisissa raskaan musiikin yhtyeissä ja kokoonpanoissa. Tällä hetkellä minulla on WY6 lisäksi yksi toinen bändi, jonka kanssa julkaisemme pian uutta materiaalia.

Miehet työskentelivät pitkään yhdessä Utin jääkärirykmentissä. Yhteinen tie vaativissa tehtävissä madalsi kynnystä myös yhteisen musiikin tekoon. Ajatus musiikin teosta yhdessä syntyi tämän vuoden alussa. Annuksella oli halu kokeilla jotakin uutta ja hän lähestyi Petäistöä asiassa.

– Olin kiinnostunut kokeilemaan jotain uutta ja tiesin, että Matias on aloittanut soittamisen DJ:nä. Kysyin Matiakselta, josko hän olisi kiinnostunut WY6:n kaltaisesta kombosta.

Yhteistyö lähti nopeasti käyntiin ja duo harjoitteli ensimmäisen kerran yhdessä maaliskuussa.

– Meininki tuntui molemmista hyvältä ja erottuvalta. Siitä oli luontaista jatkaa yhdessä.

WY6 soittaa DJ:n ja rumpalin säestämänä elektronista tanssimusiikkia (EDM). Petäistön mukaan EDM on laaja käsite, mikä kattaa lähes kaiken konemusiikin alalajeineen.

– Emme ole lukittautuneet tiukasti tiettyyn EDM genreen vaan soitamme mistä itse pidämme, esimerkiksi big roomia ja techno housea. Tällä tavalla saamme myös monipuolisuutta setteihin.

Haastavat sotilastehtävät kiinnostivat

Annus ja Petäistö jäivät töihin Puolustusvoimiin pian varusmiespalveluksen jälkeen. Petäistöllä oli tuolloin paikka myös Maanpuolustuskorkeakoulussa, mutta erikoisjoukkokurssi ja erikoisjääkärialiupseerin tehtävät kiinnostivat tuolloin enemmän. Myös Annus harkitsi vakavissaan upseeriopintoihin hakeutumista, mutta varusmiespalveluksen jälkeinen haastava jatkokoulutus Utin jääkärirykmentissä ohjasi valintaa.

Utin jääkärirykmentti on ollut mieluisa työyhteisö miehille. Petäistö ehti työskennellä siellä yhdeksän vuotta. Annuksen ensimmäisestä työpäivästä on kulunut yli 17 vuotta. Parasta työssä ovat olleet tiivis työyhteisö, läheiset ystävät ja työskentely kansainvälisessä toimintaympäristössä.

Petäistö käänsi uuden lehden elämässään vuonna 2019 ja vaihtoi sotilaselämän yrittäjän elämään. Hän toimii nyt yrittäjänä Sveitsin Hiihtokeskuksessa Hyvinkäällä sekä T4F Finlandiassa, joka tarjoaa muun muassa ampumakoulutusta Poliisille, Puolustusvoimille ja reserviläisille. Annus työskentelee edelleen Utin jääkärirykmentissä. Tällä hetkellä hänen työnsä liittyvät muun muassa henkilöstöasioihin ja kansainvälisiin sotilasopintoihin.

– Työni on ollut hyvin mielenkiintoista ja antanut paljon sisältöä elämään. Samalla työn intensiteetti on myös vienyt paljon elämästä. Koen kuitenkin, että olen saanut tehdä unelmatyötä.

Annuksella on vielä runsaasti tavoitteita sotilasurallaan. Hän on kiinnostunut kansainvälisistä tehtävistä ja toivoo pääsevänsä jatkamaan opintojaan sekä kotimaassa että ulkomailla.

– Valmistuin Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen mestariopinnoista kaksi vuotta sitten. Haluaisin päästä suorittamaan sotilasmestariopinnot myös kotimaassa. Olen myös halukas suorittamaan CSEL (Command Senior Enlisted Leader) opinnot Virossa sijaitsevassa Baltic Defence Collegessa.

Annus toivoo, että hänen toimialansa tehtäviä avautuisi aliupseeristolle ylemmissä esikunnissa.

– Olisin erittäin kiinnostunut hakeutumaan näihin tehtäviin.

Sotilasuran jälkeen Annus toivoo voivansa työskennellä joko musiikin parissa tai työtehtävissä, jossa ollaan tekemisissä mahdollisimman paljon ihmisten kanssa.

Tavoitteena kansainväliset areenat

WY6:n ensimmäiset keikat olivat elokuussa. Petäistö kertoo, että tärkeä kahden päivän festariesiintyminen sekä harmillisen monta yökerhokeikkaa on peruuntunut koronatilanteen takia.  Vaikka korona on haitannut keikkailua, keikkakalenteri on alkanut taas täyttymään mukavasti.

– Isoin tapahtuma tähän mennessä oli Kalajoen Venetsialaiset missä esiinnyimme samana iltana Vesalan ja Arttu Wiskarin kanssa.

WY6:n tavoitteena on tulla ihmisten tietouteen ensin kotimaassa ja myöhemmin myös ulkomailla. Ensimmäinen musiikkivideo ilmestyi kesällä.

– Anssi Aikio käsikirjoitti, ohjasi, kuvasi ja editoi ensimmäisen videomme “This is WY6”. Olemme puhuneet myös uusien musiikkivideoiden teosta. Tulemme tulevaisuudessa myös lisäämään uusia elementtejä live esiintymisiin. Oman musiikin teosta olemme keskustelleet ja varmasti joskus ensimmäinen WY6 oma biisi näkee päivän valon, mutta vielä ei ole sen aika.

Bändi ilmoittaa keikoistaan ensisijaisesti Facebookissa, WY6 – Watch Your Six. Petäistö kertoo, että miesten unelmana on päästä soittamaan mahdollisimman isoille lavoille livenä.

– Tähän kuuluu luonnollisesti Suomen festareiden lisäksi keikat ulkomailla.

Teksti: Asta Ruuskanen

Kuvat: Jere Hietala, Mika Lepistö, Anssi Aikio

  • Vanhin aliupseeri -järjestelmä Puolustusvoimiin

    Puolustusvoimissa on maaliskuussa otettu käyttöön vanhin aliupseeri -järjestelmä. Vanhimmat aliupseerit nimetään puolustushaaroihin ja joukko-osastoihin. Järjestelmällä vahvistetaan aliupseerien ammatti-identiteettiä, koulutusta ja osallistutaan aliupseerien perinteiden ylläpitämiseen ja hoitamiseen.

  • Valvontajohtaja on tilannekuvan ytimessä

    Pursimies Pirjo Räisäselle on myönnetty jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin tunnustuspalkinto. Louise ja Göran Ehrnroothin säätiön kustantama rahapalkinto on tarkoitettu Puolustusvoimien palveluksessa olevien sotilaiden palkitsemiseen yksittäisestä teosta, toiminnasta tai työstä sotilaallisen maanpuolustuksen hyväksi.

  • Kutsunta-aliupseeri Jokela

    Lounais-Suomen aluetoimisto toteuttaa vuosittain yli 60 kutsuntapäivää. Kutsunta-aliupseeri, sotilasmestari Jarmo Jokelan ja hänen kollegoidensa käsien läpi kulkee vuosittain noin 4500 kutsunnanalaista. Heille määritellään palveluskelpoisuusluokka sekä palvelukseen astumisajankohta ja palveluspaikka.