Siirry sisältöön

Huikeatkin tavoitteet ovat saavutettavissa

Jääkiekkoilija Tanja Niskanen (27) on valittu Aliupseeriliiton Vuoden urheilijaksi. Kersantti Niskanen työskentelee Karjalan lennostossa tilannevalvonta-aliupseerina. Suomen kansalle Niskanen tuli tutuksi jännittävässä jääkiekon MM-turnauksessa, jossa naisten joukkue taisteli Suomelle hopeaa.

Kalpan naisten SM-liigajoukkueen kapteeni Ammattisotilas_Niskanen-Tanja_Kuva_Leijonat.fija pistepörssin kärkipelaaja on aikaisemmin lausunut ääneen haaveekseen pelaamisen MM-finaalissa. Tämä toteutuikin huhtikuussa kotikisoissa kun Suomen naiset pelasivat huikeassa loppuottelussa Yhdysvaltoja vastaan. Niskasen mieleenpainuvimmat urheilukokemukset ovat olympiapronssi vuodelta 2018 ja MM-hopea tämän vuoden kotikisoissa.

Olen tainnut joskus sanoa, että tavoitteeni on pelata MM-finaalissa, joka nyt toteutui. Nälkä kasvaa syödessä ja voisin sanoa tällä hetkellä että tavoitteeni on voittaa MM- ja Olympiakultaa. Haluan myös kehittyä koko ajan paremmaksi pelaajaksi.

Jääkiekko valikoitui Niskasen lajiksi isoveljen vanavedessä. Veli pelasi aktiivisesti ja pikkusisko sai kipinän, joka vei hänet lopulta MM-kisojen loppuotteluun.

Kaukalolla tuli oikeastaan vietettyä kaikki illat ja vapaa-ajat. Siitä sitten poikajoukkueiden kautta naisten sarjaan. 

Ammattisotilas_MM2019_Niskanen_Tanja2_Kuva_Leijonat.fiNiskanen on harrastanut lapsesta saakka liikuntaa monipuolisesti. Lahjakkaalla urheilijalla on kokemusta sekä joukkue- että yksilölajeista.

Pelasin jalkapalloa jonkun vuoden nuorempana sekä salibandya hetken aikaa. Hiihdin myös nuorempana paljon. Olen kyllä tykännyt harrastaa liikuntaa monipuolisesti. Nykyisin toki aikaa menee niin paljon jääkiekon parissa, joten muut harrastukset ovat jääneet aika vähäisiksi. 

Niskanen sanoo olevansa erittäin kilpailuhenkinen ja tunnollinen urheilija. Menestynyttä urheilijaa kantaa myös vahva kunnianhimo.

Haluan kehittyä paremmaksi pelaajaksi ja saavuttaa tavoitteeni. Jääkiekko antaa elämään niin paljon kokemuksia ja tunteita laidasta laitaan, että niitä on vaikea kokea muualla. 

Sotilasuralle isoveljen vanavedessä

Suunta sotilasuralle sai alkunsa sen samaisen isoveljen esimerkistä, joka houkutteli Niskasen kiekkokaukaloon. Veli kertoi usein työstään ja se herätti Niskasen kiinnostuksen sotilastehtäviä kohtaan.

Kävin armeijan vähän jo sillä ajatuksella, että jos se hyödyttäisi jollain lailla tulevaisuuden työllistymistä. Kun paikkoja avautui hakuun, päätin hakea ja pääsinkin töihin.

Niskasen mukaan työnantaja tukee Ammattisotilas_Mm2019_Naiset_Kuva_leijonat.fihäntä urheilijana. Hänen työpaikallaan on hyvät mahdollisuudet omatoimiseen fysiikkaharjoitteluun.  Niskanen on saanut myös virkavapaata tärkeiden maajoukkueleirien ajaksi.

Tilannevalvojan vuorotyön ja intensiivisen harjoittelun lisäksi Niskasen elämässä ei juuri vapaa-aikaa ole. Työn ja urheilun vastapainoksi Niskanen lataa itseään ystävien ja vanhempien seurassa ja kotona oloilemalla.

Teksti: Asta Ruuskanen

Kuvat: Leinonat.fi

  • Taustalla huutelu ei auta

    Ylikersantti Juhopekka Järvinen valittiin keväällä 2014 Haminan aliupseerit ry:n hallitukseen ja varapuheenjohtajaksi. Pari vuotta yhdistyksen hallituksessa oppia saatuaan, hänet valittiin viime vuonna myös Maasotakoulun varaluottamusmieheksi Haminaan.

  • Edunvalvoja Satu Vartiainen

    "Luottamusmiestoiminta on tuntunut alusta asti omalta ja olen kokenut edunvalvontatyön mielekkääksi. Tästä syystä uskalsin tarttua haasteeseen ja hakeutua tehtävään. Näen puolustushaarapääluottamusmiehen tehtäväkentän mielenkiintoisena ja haastavana. Tehtävässä on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa tärkeisiin aliupseereita koskeviin asioihin." Satu Vartiainen (40)

  • Yhteistoiminta on avointa ja reilua toimintaa

    Vääpeli Tero Majuri on toiminut työpaikkansa yhteistoimintaelimessä yli kymmenen vuotta. Perusta tuleviin luottamustehtäviin syntyi lapsuuden kodissa. Oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus ovat Majurin mukaan eväitä, jotka hän sai vanhemmiltaan.